Centrale vide, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Pantry, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Lifthal, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Werkvloer, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Centrale vide, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Werkvloer, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Pantry , Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Informeel overleg- en aanlandwerkplekken in pantry-zone, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Informeel overleg- en aanlandwerkplekken in pantry-zone, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Close-up circulariteitsbeleving, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Pantry , Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Close-up circulariteitsbeleving, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Centrale vide, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Pantry, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Lifthal, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Werkvloer, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Centrale vide, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Werkvloer, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Pantry , Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Informeel overleg- en aanlandwerkplekken in pantry-zone, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Informeel overleg- en aanlandwerkplekken in pantry-zone, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Close-up circulariteitsbeleving, Delftse Poort, Rotterdam
Copyright: Lucas van de Wee
Pantry , Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee
Close-up circulariteitsbeleving, Haagse Poort, Den Haag
Copyright: Lucas van de Wee

Nieuw interieur van NN stelt circulariteit centraal

16 augustus 2022, 14:31
In opdracht van Nationale-Nederlanden (NN) heeft Fokkema & Partners Architecten een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van de bestaande kantoren in Rotterdam en Den Haag. De financiële instantie koesterde hoge ambities voor een duurzame, gezonde en inspirerende werkomgeving; het resultaat is een interieur met volledig circulaire potentie, meldt het architectenbureau.

De ambitie bij het project was om de renovatie 100% circulair uit te voeren, met ‘Zero Waste’ en een WELL v2 Platinum-certificering, vertelt Fokkema & Partners. Volgens het bureau is de milieu-impact met een uitzonderlijke 70% verlaagd; gedurende de uitvoering is hierop actief en continu gestuurd. Het certificeringsproces is gaande.

Om de hoge ambitie te beantwoorden is het architectenbureau een intensief co-creatieproces met de gebruiker, diverse projectpartners en marktpartijen gestart. Het ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met gebruikersgroepen van NN. Via workshops is expertise uit verschillende hoeken van de markt betrokken, wat resulteerde in verrassende vondsten en creatieve oplossingen.

Het eigen kantoor van NN diende als grondstoffendepot voor het nieuwe ontwerp. Alle materiaalkeuzes en ontwerpingrepen werden afgewogen en beoordeeld tegen de milieukostenindicator. Circulariteit stond voorop, maar tegelijkertijd moest het eindresultaat ook voldoen aan de verwachtingen van de gebruikers.

Van de bestaande wanden, vloeren, plafonds, meubels en materialen is zoveel mogelijk ter plekke hergebruikt of aangepast om de levensduur te verlengen. Bij de uitvoering is zoveel mogelijk gemonteerd op een wijze dat de grondstoffen intact blijven voor toekomstige oogst. Door slim hergebruik van materialen zijn 90% minder nieuwe materialen toegepast.

Het bestaande constructiehout werd verzameld en hergebruikt als basis voor het nieuwe ontwerp. Bestaande pantry’s zijn compleet hergebruikt en voorzien van een nieuwe ombouw, waarbij de betegeling is gemaakt van vrijgekomen bouwafval of ‘geoogste’ glazen bouwstenen.

Ook is in het ontwerp rekening gehouden met standaardmaten van de te (her)gebruiken materialen, zodat bij de verwerking snijverliezen en afval tot een minimum konden worden beperkt. Een goed voorbeeld daarvan is de 5.500 kg beton, die vrijkwam bij het uitzagen van de vides. Het beton is hergebruikt voor het maken van de balustrades.

De nieuwe materialen die zijn toegepast zijn gekozen door alternatieven tegen elkaar af te wegen met een levenscyclusanalyse. De gekozen nieuwe materialen bieden in principe volledig circulaire mogelijkheden. Bijvoorbeeld zijn biobased materialen toegepast in combinatie met duurzame technische materialen.

Het overbrengen van het circulariteitsprincipe bij de kantoorgebruikers is een belangrijk uitgangspunt tijdens het gehele proces geweest, vertelt Fokkema & Partners. “Daartoe hebben we op strategische plekken op materialen aangegeven wat de oorspronkelijke herkomst was”, geeft het bureau als voorbeeld.

“Het laat zien hoeveel creativiteit nodig was om het maximale uit de beschikbare materialen te halen.” Het was een enorme uitdaging, maar ook een bron van ontwerpvrijheid, plezier en trots, aldus het architectenbureau.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

Gisteren, 15:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Gisteren, 13:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

Gisteren, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

Gisteren, 14:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

Gisteren, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Gisteren, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan