Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Entreegebied
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Stijn Poelstra
Interieur
Copyright: Stijn Poelstra
Leerplein
Copyright: Eva Bloem
Leerplein
Copyright: Eva Bloem
Leerplein
Copyright: Stijn Poelstra
Begane grond
Eerste verdieping
Situatie
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Entreegebied
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Stijn Poelstra
Interieur
Copyright: Stijn Poelstra
Leerplein
Copyright: Eva Bloem
Leerplein
Copyright: Eva Bloem
Leerplein
Copyright: Stijn Poelstra
Begane grond
Eerste verdieping
Situatie

HAVO/VWO Carmel College Salland

12 juni 2018
Atelier PRO heeft voor de Havo/VWO leerlingen van het Carmel College in Raalte een geheel vernieuwde leeromgeving ontworpen. Dit ontwerp bevat de architectuur en het interieur. De buitenruimte is in samenwerking met Oase Stedenbouw en Landschap ontworpen.

De opgave
Doel was om voor de ruim 1500 leerlingen een school te ontwerpen die klein en prettig in gebruik aanvoelt. Een school waar de leerling centraal staat. Om dit doel te bereiken is bijzondere aandacht besteed aan kleinschaligheid. Het resultaat is een gebouw met aangename en prikkelende leerplekken, waar binnen en buiten natuurlijk in elkaar overgaan.

Ingrid Hegeman, sectordirecteur van het Carmel College over de nieuwe school:  “Ons onderwijsconcept vormde het uitgangspunt. Dorte Kristensen en Martijn de Visser van atelier PRO maakten een goed geslaagde vertaling naar leeromgeving en gewenste faciliteiten. Een belangrijke opdracht was ook om binnen en buiten te combineren, omdat onze locatie in een prachtig park ligt. Het is een ingetogen en ruimtelijk gebouw geworden, klein van schaal en gebaseerd op de onderwijsvisie.”

Domeinen
Om de gewenste kleinschaligheid te bereiken is het gebouw opgedeeld in zes ‘domeinen’. In de domeinen werken leerlingen en docenten in kleine teams met elkaar samen. De domeinen zijn allemaal direct vanuit de centrale aula te bereiken. De opzet heeft de vorm van een hand. De handpalm is de aula en de vingers zijn de domeinen. De vingers zijn gespreid zodat het gebouw zich opent naar het groene landschap.

Coulisselandschap
Het ontwerp van de buitenruimte is geïnspireerd door het coulisselandschap van Salland; daarin wisselen open en omsloten gebieden elkaar af. De hoofdentree ligt aan een groot, zonnig plein en is makkelijk te bereiken via de hoofdtoegangsweg. Aan de noord- en westzijde liggen twee pleinen die respectievelijk verbonden zijn met het sportveld en de naastgelegen VMBO-school. Fietsenstalling en parkeerplekken zijn landschappelijk vormgegeven en omsloten door hagen. In het gebouw is door de grote glazen puien steeds uitzicht op de groene omgeving.

Interieur
Het lichte interieur staat in teken van het onderwijsconcept. De domeinen zijn ingericht met diverse typen onderwijsruimten: klaslokalen, leercentra, stilteplekken en plekken waar je samenwerkend kunt leren. Die plekken buiten de klaslokalen nodigen uit om te werken afhankelijk van de leerbehoefte. Van informeel in groepjes tot afgezonderd geconcentreerd. Materialen en kleuren zijn licht en natuurlijk met een accentkleur per domein. Ook zijn er een aantal meubels door atelier PRO speciaal voor het project ontworpen, zoals grote loungebanken, die verrijdbaar zijn en op te delen zijn in vier kleinere banken.

Flexibel gebruik
De domeinen zijn flexibel in gebruik. De gevels en kolommen vormen de draagstructuur, de overige ruimte laat zich vrij indelen. Bij de indeling is rekening gehouden met de aard van het gebruik, van druk naar geconcentreerd. De entree van de domeinen bevindt zich aan de zijde van de aula en daar zitten een garderobe en de instructielokalen. Daarna volgen flexibele leerplekken waar je zelfstandig of samen kunt werken. Achterin, op de rustigste plek van het domein, is het open leercentrum met uitzicht over het landschap. Daar bevinden zich ook nog stilte-werkplekken voor opperste concentratie. 

De aula, waar alle domeinen op aansluiten, is twee verdiepingen hoog. Een balkon en een brug maken de ruimte multifunctioneel en speels. De aula leent zich uitstekend voor gebruik tijdens de pauzes, maar ook voor schoolvoorstellingen en presentaties. Een podium en tribunetrap vormen het hart van de aula en zijn dé plek voor pauzerende leerlingen. Hier staat ook een piano om vrij te bespelen. De aula heeft een grote glazen pui die uitkijkt over het sportveld en het naastgelegen park. Het geeft de centrale hal veel ruimte en licht.  Met gordijnen kan de aula omgetoverd worden tot een theater.

Bèta-domein
De praktijklokalen van het Bèta-domein bevinden zich langs de hoofdentree. Hierdoor kun je een glimp opvangen van de proeven en tests die de leerlingen uitvoeren bij de exacte vakken. Hiermee profileert het Carmel College zich als Universum-school om leerlingen op een ongedwongen manier te interesseren voor bèta en techniek. 

Piano toetsen
Voor de gevels is een speelse raamindeling gemaakt, die verticaliteit brengt in een relatief laag en horizontaal gebouw. De ramen op de begane grond en de eerste verdieping zijn aan elkaar gekoppeld, maar verschuiven ten opzichte van elkaar. De aluminium ramen lopen van vloer tot plafond en verschillen van formaat. Voor de instructielokalen zitten grote ramen, voor de werklokalen kleine. De donkere anodiseerkleur is gekozen om aan te sluiten bij het bruingrijze metselwerk van het naastliggende VMBO-gebouw. De delen naast de ramen zijn van licht metselwerk. Hierdoor ontstaat een spel van lichtere en donkere stroken, zoals de toetsen van een piano.

Geïntegreerd geheel
Van schoolgebouw tot klaslokaal, van binnen en buiten, van entree tot stilte-werkplek, van groot tot klein. Het nieuwe Havo/VWO van het Carmel College vormt een compleet en geïntegreerd geheel. Filosoof Bas Haring sprak tijdens de opening: “We hebben hier een heel mooi schoolgebouw, iets publieks wat er goed uitziet en ik word daar heel erg blij van.”

Fotografie: Eva Bloem, Dirk Verwoerd, Stijn Poelstra 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan