Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Politieacademie

28 september 2005
Het ontwerp voor de herhuisvesting in dit rijksmonument en het interieurontwerp zijn van de hand van atelier Pro en Studio Leon Thier.

Restauratie, renovatie en uitbreiding van een voormalige rooms-katholieke kleinseminarie in Apeldoorn (1935) van architect Jan van Hardeveld tot opleidingsinstituut voor de Politie.

Met het ontwerp van de verbouwing is veel respect getoond voor dit rijksmonument en voor het omliggende landschap.

Herstel van latere ingrepen hebben de originele schoonheid grotendeels teruggebracht. Daarnaast hebben nieuw programma en nieuwe eisen ook geleid tot transformatie en uitbreiding. Nieuwbouw is tegen het oude gebouw aan gerealiseerd en de parkeervoorziening geconcentreerd. Samen met de sloop van latere bijgebouwen kon het landschap worden hersteld.

Oude glorie

Het Kleinseminarie vertoont kenmerken van de Delftse School. Het is traditioneel in verschijning, maar zakelijk van opzet, gebruik makend van toen vernieuwend constructie- en materiaalgebruik. Het is binnen één karakteristiek geheel soms sober, solide en voornaam, en elders fris, licht, flexibel en neutraal, afhankelijk van het toenmalige programma. Oorspronkelijke kleuren en materialen werden teruggebracht of daarop geënt. Het terugbrengen van voormalige slaapzolders naar de oorspronkelijke hoogte van tien meter heeft fantastische lichte werkruimten opgeleverd.

Synergie tussen oud en nieuw

Het principe van de oudbouw volgend zijn de nieuwe toevoegingen solide, ruim en onderscheidend, maar nu licht en modern vormgegeven. Het is in gevallen krachtig in zichzelf, maar voegt zich naar het oude, waardoor deze wordt uitgelicht. Daartoe is gebruik gemaakt van voornamelijk staal en glas. De nieuwe gebouwen zijn satellieten van het oude hoofdvolume, zoals de oude facilitaire gebouwen dat ook waren. Toen rijzig en verticaal. Nu horizontaal en met lichte materialen.

Een sprekend voorbeeld van hoe architectuur uit twee tijdvakken elkaar versterken is het Atrium. Door de oude binnenhof met krachtige vormgeving te overkappen is deze indrukwekkende binnenruimte ontstaan. Deze synergie tussen oud en nieuw werd een representatieve plek voor leercentrum, mediatheek en ontmoeting; het nieuwe hart van de organisatie.

De oude entrees kunnen de nieuwe bezoekersstromen niet aan. Daarom is aan de noordzijde een nieuwe hoofdentree gerealiseerd. Hier kon zonder veel afbreuk aan het monumentale landschap ook in de grote parkeerbehoefte worden voorzien. Door sloop van het voormalige Mannenhuis en vormgeving van het terrein is deze vroeger wat rafelige achterkant een zeer waardig entreegebied geworden. Zo konden ook de oude entrees in oude luister worden hersteld.

Aureool

Door restauratie en verdunning van dichtgegroeide vegetatie verschijnt vanaf de Arnhemseweg de oude gevel weer als in 1935. En subtiel toont zich ook de nieuwe ingreep: de oude dame draagt de nieuwe aureool van het nieuwe glazen Atriumdak.

(fotografie: Thea van den Heuvel/Daph)

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan