Gemeentehuis Bronckhorst inclusief interieur

14 januari 2009
Op 1 januari 2005 zijn vijf kleine gemeenten, ca een veertigtal dorpen, in de Gelderse Achterhoek samengevoegd en omgedoopt tot één gemeente met de naam Bronckhorst. Atelier PRO ontwierp het nieuwe gemeentehuis inclusief interieur. Het is een licht, open en transparant gemeentehuis met daarin een duurzame variant van Het Nieuwe Werken. Het omringende unieke Gelderse landschap bood inspiratie voor de architectonische vormentaal.

De gemeente Bronckhorst omvat een veertigtal dorpen en buurtschappen en is een van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Voor deze bijna 40.000 inwoners tellende gemeente ontwierp atelier PRO een gemeentehuis dat de nieuwe bestuurlijke eenheid overtuigend en elegant symboliseert.

Het landschap van de Achterhoek is zacht glooiend. Beken wateren af op de Oude en Gelderse IJssel. Boomgroepen en hagen zomen de vergezichten af. De agrarische verkavelingen zijn juist hoekig en volgen geknikte rechte lijnen. Op deze verschijningsvormen is subtiel gereageerd in het ontwerp van het gemeentehuis. De ambtenaren doen er hun werk, de gemeenteraad neemt er besluiten en burgers worden er bediend. En dat alles liefst op een overzichtelijke en zo transparant mogelijke wijze!

Op een puntvormig terrein tussen de Elderinkweg en een beekje nabij de doorgaande Rondweg langs het dorp Hengelo zijn twee licht naar buiten geknikte kantoorvleugels naast elkaar gelegd. De vleugels zijn ongelijk van hoogte en de daken lopen flauw hellend op. In het midden van de vleugels zijn aan de binnenzijden openingen aangebracht: één hoge voor de raadszaal en een lage voor de publieksbalies. Vanaf de Rondweg zien voorbijgangers het grote raam van de raadszaal. Omgekeerd vergaderen raadsleden met zicht op het kerktorentje van Hengelo. Op deze manier is er in het hart van het gemeentehuis doorzicht naar de vier windstreken, waar eerbiedwaardige boomgroepen en monumentale boerderijen liggen. Tegelijk is er in de middengang beschutting onder een voor lichtinval losgehouden dakvlak, tussen hoog opgaande zijmuren van geelwitte baksteen en op een kopshouten vloer.

Bronckhorst heeft een extreem energiezuinig gemeentehuis gekregen. Met de principes van passief bouwen is het met dit ontwerp mogelijk gebleken een EPQ van 0,36 te halen. Dit betekent een energiegebruik van slechts zesendertig procent ten opzichte van de norm volgens het bouwbesluit. De principes van het passief bouwen worden toegepast met gezond verstand. De ventilatie is CO2 gestuurd en gaat nooit verder terug dan tot éénderde van het minimum. Voor zover bekend is dit in Nederland nog niet gerealiseerd. Het gebouw heeft het hoogsthaalbare Green Calc A+ Label. Een sprekend voorbeeld van een ingreep ten behoeve van het passief bouwen zijn de luiken rondom het gebouw. De luiken zijn bedoeld om een teveel aan zonnewarmte buiten te houden waardoor het gebouw overdag niet te zeer opwarmt, maar vernieuwend is dat zij ’s nachts kunnen sluiten en zo de warmte binnen het gebouw vasthouden. De 280 isolerende luiken zijn door de kunstenaar Jaap Drupsteen van een reliëf voorzien. Het gemeentehuis van Bronckhorst is voor de veertig dorpen en buurtschappen een kalm, ingetogen verblijf geworden dat een waardige plaats inneemt in het prachtige landschap van de Achterhoek.

Prijzen en nominaties:

Nominatie Bouwpluim 2010

Green Good Design Award 2010

Nominatie BNA Gebouw van het Jaar 2010

Nominatie Contractworld award 2010

Nominatie Architectuur Prijs Achterhoek 2010

(fotografie: Petra Appelhof en Arjen Schmitz)

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan