Arendsdorp

20 juli 2016
In de groene parkachtige setting van het ‘buiten’ Arendsdorp in de chique Haagse wijk Benoordenhout ligt Serviceflat Arendsdorp. Het gebouw is nog maar voor een klein deel in gebruik en de (nieuwe) eigenaar wil de locatie herontwikkelen met een hoogwaardig woonprogramma met parkeervoorzieningen. Flexibiliteit in nadere uitwerking is daarbij een vereiste.

Woondomein in verbinding met het park
Het plan van atelier PRO en Buro Sant en Co is ontworpen vanuit de context van Arendsdorp: de kwaliteit van het park in samenhang met het Benoordenhout. Het ontwerp volgt uit onze overtuiging dat het gebouw de landschappelijke structuur, beleving, gebruik en schoonheid van het park moet verbeteren.

De ruime U-vorm van het bouwblok opent zich van daaruit richting het park waardoor het domein van het park visueel en fysiek wordt uitgebreid. Tegelijkertijd definieert de ruime U-vorm een woondomein dat onderdeel wordt van het park. Het nieuwe volume is zo ingepast dat een tweetal zichtlijnen: van een oude watergang en de visuele verbinding tussen de Rietjes en het theepaviljoen worden hersteld

De U-vorm wordt gerelativeerd door een tweetal doorbraken. De doorbraak aan de westzijde zorgt voor een visuele verbinding tussen het als duinbos ingerichte woondomein en de waterpartij. Met de doorbraak aan de Oostzijde, neemt het gebouw tegelijkertijd afstand tot de Rietjes en worden de verschillende entrees voor voetgangers ontsloten. Ook start hier een semi-openbare wandelroute waarmee het binnenterrein wordt verbonden met de padenstructuur van het park.

Haagse plasticiteit tussen de bomen
De variatie in hoogteopbouw en het materiaalgebruik past bij de architectuur van het Benoordenhout. Het gebouw is laag waar het moet en hoog waar het kan: lager aan de Wassenaarseweg (4-6 lagen) om aan te sluiten op de Rietjes en hoger richting het Park (8-11 lagen) waar het gebouw aansluit op een dicht begroeid stuk bos in het park. Het merendeel van het gebouw varieert tussen de vier en acht lagen d.w.z. lager dan de vele volgroeide bomen (ca 20m) op het kavel, aan de Wassenaarseweg en in het park. Het gebouw is daarmee nergens hoger dan het oude gebouw. De hoogteopbouw is zodanig dat de woningen elkaar zo min mogelijk beschaduwen. Zo ontstaat een beeld van een gevarieerd, sculpturaal volume dat opgaat in het bestaande bos en incidenteel (als een accent) boven de bomen uitsteekt.

Landschappelijke inpassing
Onderscheid tussen privé, openbaar worden scherp maar onnadrukkelijk vormgegeven. De woningen staan op een lage, met ruig natuursteen omklede sokkel gevormd door de randen van de parkeergarage. Deze sokkel vormt de subtiele demarcatie tussen openbaar en privé. Ook in het binnenterrein maakt dit materiaal het onderscheid tussen woondomein en de semi-openbare duinbostuin. Door gebruik te maken van de waterstructuur van Arendsdorp en Oostduin kunnen we het woondomein afgrenzen van het park en toch een tuin creëren die opgaat in het park.

Het ‘buiten’ Arendsdorp lag verscholen achter de hoge serviceflat. Ons voorstel vormt de opmaat voor de aanpak van achterstallig onderhoud. De ruimte van het park wordt vergroot, zichtlijnen hersteld en toegevoegd. De landschappelijke kwaliteit wordt verrijkt met onder meer een prachtige waterpartij. Er zullen zo min mogelijk bomen gekapt worden. De bestaande rozentuin blijft gehandhaafd, sombere en ontoegankelijke stukken verdwijnen. Wij geven Arendsdorp terug aan Den Haag.

Architectuur
De architectuur van het ensemble is geïnspireerd op de architectuur van de Haagse School en de Haagse woonhotels uit het Interbellum. In materiaal, behandeling, sfeer en afwerking vormt het een eigentijdse interpretatie, die harmonisch aansluit op de omgeving en een verrijking en versterking vormt voor het karakter van het Benoordenhout.

Woningaanbod
Door een vernuftig basissysteem is het mogelijk in het complex een grote variatie aan woningtypes te realiseren. Rond een zestal hoogwaardige stijgpunten kunnen modules van ca. 50 m2 aan elkaar geschakeld worden. Dit systeem is flexibel en biedt de mogelijkheid startersappartementen van ca. 50 m2 te realiseren, luxe penthouses van ca. 300 m2 en alle appartementgroottes die daartussen liggen. Hierdoor kan tot in een laat stadium van het ontwerpproces de ideale woonmix bepaald en aangepast worden.


Locatie

Trefwoorden

arendsdorp den haag
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan