Hoogste punt in Bajeskwartier
12 december 2023, 10:51
In de nieuwe wijk Bajeskwartier in Amsterdam is afgelopen donderdag het hoogste punt bereikt van twee woontorens. The Jay en The Robin, die beide zeventien verdiepingen tellen, moeten in respectievelijk de zomer en het najaar van 2024 worden opgeleverd als eerste torens met koopwoningen in deze wijk.
The Jay, ontworpen door OMA, wordt gebouwd met prefab elementen, waardoor de afgelopen maanden een verdieping per week werd gerealiseerd. De toren biedt ruimte aan 135 compacte tweekamerappartementen met een oppervlakte tussen de 34 en 48 m2.
The Robin, een ontwerp van Barcode Architects, werd als eerste in aanbouw genomen. Deze toren biedt plaats aan 129 woningen, variërend van één- tot vierkamerappartementen met oppervlaktes van 44 tot 113m2. BAM Wonen en BAM Bouw & Techniek zijn verantwoordelijk voor de bouw van zowel The Robin als The Jay.
Nieuwe wijk
Naast The Robin en The Jay zijn ook de woongebouwen The Finch (145 sociale huurwoningen) en The Starling (110 sociale en 75 vrije sector-woningen) in aanbouw. De eerste 280 sociale huurwoningen zijn eerder dit jaar al opgeleverd. De bouw van woontoren The Ruby, straks 50 meter hoog en met ruim 100 appartementen, is aanstaande. De eerste 280 sociale huurwoningen zijn eerder dit jaar opgeleverd.
In totaal komen in de wijk Bajeskwartier zo’n 1.350 woningen. Verder omvat de wijk bijvoorbeeld circa 10.000 m2 bedrijfsruimte, een hotel met shortstay-kamers, horeca, een stadspark, stadslandbouw, een versmarkt, een mobiliteitshub en ruimte voor sport en gezondheid. Het voormalige terrein van de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, beter bekend als Bijlmerbajes, is 7,5 hectare groot.
Duurzaamheidsambities
Voor Bajeskwartier gelden hoge duurzaamheidsambities, die zich ook hebben vertaald in het ontwerp van de gebouwen. Zo zijn ze voorzien van zonnepanelen, gasloos en bezitten een energielabel van minimaal A+. Verder zijn de gebouwen hittebestendig en voorbereid op hevige regenval, en zijn groene daktuinen, nestkasten voor vogels en insecten en dergelijke in het ontwerp opgenomen.
Voorts wordt 98% van het materiaal van de voormalige gevangenisgebouwen hergebruikt bij de bouw van de nieuwe wijk. Zo krijgen tralies uit de voormalige Bijlmerbajes een nieuw leven als klimrek voor planten en worden gevangenisdeuren gebruikt in de brugleuningen in het openbaar gebied.
Ontwikkeling
Bajeskwartier wordt ontwikkeld door Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V., een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schröders Captial.