Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen
Copyright: Lab-S, Groen & Schild Wonen

Ingetogen woning als rustpunt aan de bosrand

29 november 2022, 14:52
Voor een kavel langs een bosrand in Diepenveen ontwierpen Lab-S en Groen & Schild Wonen in nauwe samenwerking een vrijstaande woning met heldere uitgangspunten in organisatie en materiaalgebruik. De natuurminnende opdrachtgevers kregen een woonhuis dat contact maakt met de omgeving en rust uitstraalt.

Bij het ontwerpen van woningen werken architect Sjoerd Schaapveld (Lab-S) en interieurarchitect Tine Groen (Groen & Schild Wonen) vanuit de visie dat alles met elkaar is verbonden, leggen ze uit. Duurzaamheid, functionaliteit, techniek, binnen en buiten benaderen ze integraal, waarbij Schaapveld en Groen in alle fasen samenwerken.

Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in deze nieuwbouwwoning in het Overijsselse Diepenveen: interieur, exterieur en omgeving vormen er een logische en prettige eenheid. De bewoners zijn echte natuurliefhebbers en wilden graag optimaal kunnen genieten van de tuin met rijke beplanting, de moestuin en de vogels en andere dieren die er komen.

Zichtlijnen
De architecten hebben de woning georganiseerd volgens een zuiver plan, waarbij zichtlijnen en contact met buiten de uitgangspunten waren. Het woonhuis opent zich naar de grote achtertuin met zicht op de bosrand.

Het L-vormige hoofdvolume is zodanig op de kavel geplaatst dat de blik vanuit het interieur niet frontaal op het bos is gericht. In plaats hiervan kijken de bewoners langs de bosrand weg en krijgen op die manier ook de lucht in hun blikveld. Dit geeft een ruimtelijke indruk, ondanks de nabijheid van het bos.

Hout en zwart staal
In de kom van het L-vormige volume ligt een ruim terras. Een stalen pergola met geïntegreerde zonwering is hier door zijn heldere vorm een verlenging van de architectuur van de woning. Het staal komt terug in de gevels bij constructie van de schuifluiken, de dakranden en de luifels, die als petjes het zonlicht temperen.

De schuifluiken zorgen voor een afwisselend gevelbeeld en geven de mogelijkheid van zonwering tijdens warme zomerdagen. De gevels zijn uitgevoerd in verduurzaamd hout, dat in de loop der jaren mooi vergrijst. De daken zijn voorzien van mos-sedum en zorgen voor isolatie en opslag van regenwater.

Natuurlijke rust
Direct na het entreehalletje betreedt je het hart van de woning. Deze dubbelhoge ruimte verrast door haar ruimtelijkheid en de lichtinval vanuit een hoog gepositioneerd venster op het noorden. De houten vloer- en dakconstructie is in het interieur zichtbaar gelaten.

De overige natuurlijke materialen en naturelle kleuren in het interieur sluiten mooi aan bij de architectuur: lichte wanden, linnen gordijnen, een microcement vloer en eikenhouten trap. Het resultaat is een ingetogen woning die past in zijn natuurlijke omgeving en tevens een rustpunt biedt in het dagelijks leven van de bewoners.

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan