Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Einde van de tuin. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Oude situatie. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Concept. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Einde van de tuin. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Oude situatie. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Concept. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S

Woninguitbreiding met contrast en harmonie

28 november 2016, 15:01
Een naoorlogse twee-onder-een-kapwoning in Zeist is ingrijpend verbouwd naar ontwerp van Kraal Architecten en Lab-S. De woning is opnieuw ingedeeld en voorzien van een contrasterende uitbouw die verrassend harmonieert met de omgeving.

De oorspronkelijke naoorlogse woning heeft een gemetselde gevel met een pannenkap. De kwaliteit aan de achterzijde is met name gelegen in de grote tuin, die eindigt in een bosschage met hoge bomen. Aan deze zijde van de woning hebben Kraal Architecten en Lab-S een volume toegevoegd.

De houten gevelafwerking van de uitbouw versterkt de relatie tussen de oorspronkelijke woning en het groen. Tegelijkertijd zorgt de materialisatie voor een helder contrast tussen oud en nieuw.

Extra ruimte
In het programma van eisen formuleerden de opdrachtgevers de wens om op iedere verdieping ruimte toe te voegen. Op de begane grond is een nieuwe hoofdentree gemaakt. Deze opent zich naar de straat met veel glas en een uitnodigende luifel boven de voordeur.

Naast het extra volume van deze entree is op de begane grond ruimte aan de woning toegevoegd in de vorm van een berging. In contrast met de open en uitnodigende voordeur, verraadt alleen de deurklink de aanwezigheid van een toegangsdeur naar de berging achter de houten geveldelen.

Verticale uitbreiding
Aan de achterzijde zijn tevens een keuken, slaapkamer en studeerkamer toegevoegd. Deze drie woonprogramma’s zijn boven elkaar gesitueerd en door een nieuw trappenhuis met elkaar verbonden. De clustering resulteert in één verticale uitbreiding aan de achterzijde.

De beide architectenbureaus hebben op die manier bovendien nog een deel van de oude achtergevel en kap zichtbaar gehouden. Grote ramen bieden vanuit de ruimtes in dit deel van de uitbreiding optimaal zicht op de tuin. Doordat deze vensters niet in één gevelvlak liggen, maar juist ten opzichte van elkaar verspringen, zijn de aparte kamers als zodanig herkenbaar.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan