Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Begane grond, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Begane grond, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Doorsnede oude en nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Begane grond, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Begane grond, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Doorsnede oude en nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur

Uitbreiding bungalow uit het zicht

11 augustus 2015, 17:39
Een dijkhuis aan de rand van Rotterdam bood de nieuwe bewoners - een gezin met twee kinderen - te weinig ruimte. Opdracht aan ara | antonia reif architectuur was om de kleine bungalow uit de jaren '60 te verbouwen en uit te breiden. Door de ingreep van architect Antonia Reif opent het huis zich nu genereus naar de tuin.

De bungalow was oorspronkelijk georiënteerd op de weg en had een vrijwel gesloten gevel aan de achterzijde. Reif heeft het huis aan de achterzijde uitgebreid, waar nu een twee verdiepingen hoge woonkamer direct aan de tuin ligt.

Relatie binnen en buiten
Aan de achterzijde kan de grote pui met vouwdeuren helemaal worden geopend naar het terras en de tuin. Deze ingreep verschaft de woning ruimtelijkheid en zorgt voor een relatie tussen binnen en buiten.

De nieuwe entree in het bestaande bouwdeel staat via een hal in directe verbinding met de keuken. Ook hierdoor is een ruimtelijkheid ontstaan en worden het oude en nieuwe deel van de woning naadloos met elkaar verbonden. Omgeven door de glazen achterpui trekt de keuken, in de woorden van Reif "de tuin als het ware naar binnen".

Wenteltrap
Naast de keuken en de entreehal biedt het oorspronkelijke huis drie kamers en een badkamer voor de kinderen, als ook een studeerkamer voor de ouders. In het nieuwe deel verbindt een wenteltrap de keuken met de woonkamer.

De ouderlijke slaapkamer bevindt zich achter een multifunctionele meubel, dat bergruimte biedt aan kleding, boeken en speelgoed. Tevens is hierin een kitchenette verwerkt. Als tijdens warme dagen de terrasdeuren openstaan kunnen de bewoners hier hun drankje en hapje halen.

De badkamer van de ouders, voorzien van vrijstaand bad en sauna, ligt in het bestaande huis en is bereikbaar vanuit de slaapkamer via een tweede trap.

Terughoudend
Door de situering van het huis aan de dijk, lijkt de verbouwing vanaf de straatzijde terughoudend. Aan de andere zijde heeft de Rotterdamse studio ara | antonia reif architectuur de smalle en donkere bungalow echter getransformeerd tot een ruime en lichte villa.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan