Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Tekeningen: Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Copyright: Christel Derksen & Rolf Bruggink
Tekeningen: Rolf Bruggink

Huis van Rolf is huis vol hergebruik

11 oktober 2016, 9:52
Een koetshuis uit de laat-negentiende eeuw, gesitueerd nabij de Utrechtse Maliebaan, biedt onderdak aan de woon- en werkruimte van architect-ontwerper Rolf Bruggink en zijn levensgezellin. De transformatie van het pand is voor een belangrijk deel gerealiseerd met hergebruikte materialen, afkomstig van het gesloopte naastgelegen bijgebouw.

Het voormalige koetshuis dat nu de schil van het ‘Huis van Rolf’ vormt, werd in 1895 opgetrokken achter de woning van een rijke aristocraat. In 1955 werd een uitbouw in hout gerealiseerd tussen het koetshuis en de woningen aan de statige Maliebaan.

Het koetshuis, het bijgebouw en het omliggende terrein zijn in 2011 aangekocht door Rolf Bruggink. Bij het, volgens planning, slopen van het bijgebouw besloot Bruggink om materialen te hergebruiken voor de constructie van een sculpturaal en functioneel ‘object’ in het koetshuis.

Het rechthoekige bakstenen koetsgebouw is 15 bij 7 meter en heeft een hoogte van 5,5 meter. De vijf spanten die het dak dragen splitsen de ruimte in zes gelijke delen. Hierop hebben Bruggink en zijn vriendin Yffi van den Berg het ruimtelijk ontwerp gebaseerd.

Drie zones
Het interieur bestaat uit drie zones, elkaar opvolgend in de lengte van het gebouw. De eerste na binnenkomst is geheel leeg gehouden, zodat het originele koetshuis kan worden ervaren. In de middelste zone is de sculpturale en functionele constructie gecreëerd. De derde zone biedt een meer afgeschermde woonruimte.

Hier is de enige grote ingreep in het originele gebouw gedaan: een breed en hoog raam is in de achterwand geplaatst, waardoor daglicht hier het huis binnenstroomt en vanuit de woonruimte de tuin is te zien. Ook hier is een sculpturale constructie gemaakt die, samen met de constructie in de middenzone de leefruimte in ‘Huis van Rolf’ vormgeeft.

Ruimtescheider en -verbinder
De constructie in de middenzone is op de begane grond los gehouden van het originele koetshuis. Daardoor kun je er geheel omheen lopen en langs kijken; het object verdeelt de ruimte, terwijl het tegelijk de zones verbindt.

Op de begane grond biedt het object plaats aan een keuken, toilet en technische ruimte. Op de verdieping liggen de badkamer, slaapkamer, een inloopkast en een werkruimte met ligbad. Deze ruimten worden alle ontsloten door een opgetilde gang, die tevens de verbinding maakt met een muur van het koetshuis.

Wand uit radiatoren
Het ontwerp is uitgewerkt met hulp van Niek Wagemans, een specialist in ontwerpen en bouwen met tweedehands materialen. Het zelfgestelde doel was alles van het gesloopte bijgebouw te hergebruiken, zonder afval. Bruggink en Wagemans werkten zonder gedetailleerde technische tekeningen, maar op basis van een maquette die het ruimtelijk ontwerp weergaf.

Het gesloopte pand bood ruimschoots bouwmateriaal, aldus Bruggink. Toch is nagenoeg alles gebruikt. De wanden van de sculpturale leefruimte zijn bijvoorbeeld opgetrokken uit verwarmingsradiatoren. Balken zijn gebruikt voor een massief houten scheidingswand en vloer. De muur van de slaapkamer is vervaardigd uit aluminium profielen en dakbedekking.

Hergebruik voor meubels
Veel meubels in het ‘Huis van Rolf’ zijn ontworpen door bekende Nederlandse designers, of eveneens gemaakt van hergebruikte materialen. En soms beide, zoals het Accidental Carpet van Tejo Remy & René Veenhuizen, dat is gemaakt van oude dekens. Dirk van der Kooijs Rocking Chair is vervaardigd uit oude cd-doosjes.

De Small Case is een vitrinekastje dat Wagemans heeft gemaakt van oude ramen uit het gesloopte bijgebouw. De eettafel heeft Bruggink gemaakt met restmaterialen van dat bijgebouw en vormt aldus, zo legt hij zelf uit, een verzameling van alle materialen die elders in ‘House of Rolf’ zijn verwerkt.

Het 'Huis van Rolf' is begin 2016 opgeleverd. Vorige week zijn de foto's beschikbaar gekomen.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Gisteren, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Gisteren, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Gisteren, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan