Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: Studio D11
Copyright: Studio D11
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: BK Visuals
Copyright: Studio D11
Copyright: Studio D11

Wonen in het oog van de walvis

12 februari, 17:27
De eigenaren van een appartement in het nieuwe woongebouw Jonas, in de Amsterdamse wijk IJburg, waren bijzonder gecharmeerd van de ruimtelijkheid en het materiaalgebruik in het gebouw. Studio D11 kreeg de opdracht om een interieurontwerp te maken, dat de architectuur van het woongebouw zou weerspiegelen en consequent kon worden doorgevoerd in de hele woning.

De opdracht aan Studio D11 betrof een casco triplex appartement. De woning onderscheidt zich door onder meer dubbelhoge raampartijen, grenzend aan een dubbelhoge, met Douglas-hout afgewerkte loggia. Door het afwijkende aanzicht en de plek van het appartement in de gevel, zou je het ‘het oog van de walvis’ kunnen noemen.

De eigenaren waren van meet af aan gecharmeerd van de elementen zoals de grote raampartijen en het hout in de loggia en aan de binnenzijde van het complex. Ze wensten een interieurontwerp dat hiermee een dialoog zou aangaan.

Aangepast
Op verzoek van Studio D11 zijn tijdens de bouw enkele wanden niet uitgevoerd, zodat de studio na de casco oplevering nog meer ontwerpvrijheid zou hebben. Het appartement heeft een grote vide en open trappen. De trappen zijn door het ontwerpstudio bekleed met hout om ze wat betreft materiaal en vormgeving te laten aansluiten bij het interieurconcept.

In de vide omhult een zes meter hoge kastenwand bouwkundige schachten en ruimten voor installaties. Hierdoor ontstaat meer rust en verbinding in het interieur, legt de ontwerpstudio uit.

Verder heeft Studio D11 verlaagde plafonds aangebracht, zodat kon worden afgeweken van de gebruikelijke verlichtingsindelingen. “Dit bood aanzienlijke meerwaarde omdat de verlichting kon worden afgestemd op de specifieke indeling in het interieur”, leggen de ontwerpers uit. “We konden verschillende sferen creëren, accenten leggen en de ruimte op een meer doordachte en gepersonaliseerde manier inrichten.”

Ruimtelijk en open
Op maat gemaakte meubels zorgen voor een nog efficiënter ruimtegebruik. Als voorbeelden noemt de ontwerpstudio de weggewerkte wasmachine, droger en installaties; hierdoor hoefden ruimte niet te worden afgesloten met deuren en kon Studio D11 het open karakter van de woning versterken.

Vanwege de ruimtelijkheid en openheid in het appartement waren akoestische oplossingen essentieel, zo geeft Studio D11 aan. Als voorbeelden hiervan noemt de studio de kastenwand, samen met het gebruik van geluidsabsorberende materialen zoals de stoffering van het meubilair en de kamerhoge gordijnen.

Groot gebaar
Jonas, als gebouw ontworpen door Orange Architects met een landschapsontwerp door Felixx Landscape Architects & Planners, staat voor een streven naar een nieuwe manier van wonen. Daarbij zijn de omvangrijke gemeenschappelijke ruimten en de compacte woonruimten kenmerkend.

Studio D11 heeft hierbij aansluiting gezocht, leggen de ontwerpers uit: “Door te kiezen voor een beperkt maar krachtig materialenpalet en grote gebaren die zich over meerdere verdiepingen uitstrekken, is het gelukt om de relatie met het gebouwconcept te leggen, eenheid te creëren en de ruimtelijkheid van het appartement te versterken.”

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Salix met heldere structuur en architecturale nuances

Gisteren, 16:54

Tilburg University neemt uit hout opgetrokken Marga Klompé-gebouw in gebruik

Gisteren, 16:23

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

Gisteren, 14:25

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

Gisteren, 12:20

De Voetnoot vijfde monument in Almere

Gisteren, 15:27

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Gisteren, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Gisteren, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan