Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
-1
Copyright: Studio Modijefsky
0
Copyright: Studio Modijefsky
Copyright: Studio Modijefsky
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
-1
Copyright: Studio Modijefsky
0
Copyright: Studio Modijefsky
Copyright: Studio Modijefsky
Copyright: Maarten Willemstein

Studio Modijefsky transformeert 17e-eeuwse boerderij tot open woning

25 oktober 2023, 12:06
Iets ten noorden van Breukelen, aan de rustige kant van de Vecht, ligt een zeventiende-eeuwse boerderij die nu naar ontwerp van Studio Modijefsky van binnen is getransformeerd tot een open woning die breed uitkijkt op de omliggende natuur. 

Het huis aan het Zandpad, zoals de dijk langs de Vecht er heet, is een 17e-eeuws gebouw dat ingeklemd ligt tussen de rivier, een boomgaard, een klein meer, en een tuin. Een groene oase. In zijn vorige incarnaties werd het gebouw gebruikt als herberg, bakkerij en café, wat had geresulteerd in veel kleine kamers verspreid over verschillende niveaus. De wens om het gebouw om te vormen tot een moderne gezinswoning vereiste een totale verbouwing binnen de 17e-eeuwse envelop.

In het ontwerp van Studio Modijefsky zijn de kleine kamers vervangen door open ruimtes om de woning zo naar zichzelf te openen. Tegelijkertijd is de woning ook meer geopend naar zijn omgeving, bijvoorbeeld door de toevoeging van een verdiepingshoge pui aan de achterzijde van de woning.

Om de natuurlijke schoonheid van het omliggende landschap naar binnen te halen, heeft Studio Modijefsky, naast de te strategische plaatsing van ramen, ook ingezet op groene accenten in het terrazzo, de tegels en de geschilderde muren in het huis. Dat groen wordt gecomplementeerd met een verder neutraal kleurenpalet en een beperkte range van materialen. Subtiele verschillen in kleuren en materialen creëren daarbij verschillen tussen kamers en vloeren. 

Begane grond
De voordeur van het huis opent op een centrale gang, die meteen een overzicht geeft van de verschillende verdiepingen in de woning. Een grote trap leidt naar boven; een kleine trap daalt af naar de wijnkelder; een schoorsteen, bedekt met handgemaakte crèmekleurige tegels, klimt naar het dak en verbindt alle drie de niveaus. De hoogte van de gang, oplopend tot twee verdiepingen, geeft deze brede gang de juiste sfeer, voordat hij zich versmalt tot een kleine doorgang die naar de woonkeuken annex woonkamer leidt.

Volgend uit het ontwerpconcept is het eerste dat je ziet als je in de gang aankomt een muur in een donkere flesgroene tint. Het licht dat via de achtergevel naar binnen valt, nodigt uit om de hoek om te slaan en het hart van de woning binnen te treden: het kook- en eetgedeelte. Om deze te bereiken, betreed je een gietvloer, die een warmgrijze kleur heeft, en die alle ruimtes op de begane grond met elkaar verbindt.

De keuken is een uitnodigende open ruimte met een kookeiland die is voorzien van een terrazzoblad. Zoals bij elk project van Studio Modijefsky is dit een zorgvuldig samengesteld mengsel waarbij de kleur, het cement en de stenen een uniek resultaat creëren. De wanden van de keuken en het tegen de achterwand geplaatste aanrecht zijn bekleed met dezelfde terrazzomix, die ook wordt gebruikt om de ramen te omlijsten.

De keuken gaat naadloos over in het eetgedeelte dat achter de verdiepingshoge glazen pui ligt. De bank heeft een zwaardere, meer uitgesproken groentint gekregen, om deze te laten verschillen van de keuken. 

Rond de eettafel kunnen allerlei deuren open, waardoor je er op een zomerse dag bijna buiten, in de natuur, kunt zitten. De meer besloten ruimtes van de woning bevinden zich achter de woonkamermuur, waar ook een grote op maat gemaakte kast staat.

De hoofdslaapkamer en badkamer zijn afgewerkt in een palet van subtiele groentinten, twee tinten hout en handgemaakte tegels. De badkamer heeft een andere terrazzomix dan de keuken, met groene, warmwitte en roze pastelkleurige marmersoorten die goed samengaan met de omringende kleuren. In de hoofdslaapkamer zijn op maat gemaakte houten kasten, een hoge spiegel, rustiek gips en een elegant houten bedframe aangevuld met speelse bedlampjes aan iedere kant van het bed.

De laatste kamer op de begane grond is een studeerkamer, gelegen achter de schoorsteen aan de andere kant van het huis. Deze kamer bevindt zich op een splitlevel en is toegankelijk via een houten trap. In tegenstelling tot de rest van de begane grond heeft de studeerkamer een houten vloer, waardoor deze uitstraalt dat het een plek is om je terug te trekken.

Boven
Een met hout afgewerkte trap brengt je naar de eerste verdieping, waar zich twee kinderkamers, een badkamer en een toilet bevinden. Om de juiste sfeer te creëren, en de broodnodige opslagruimte te bieden, heeft Studio Modijefsky de hoogte onder het schuine dak optimaal benut. De hoek van het dak maakt lichte accenten bovenin mogelijk en discrete opbergkasten onderin. 

Een neutraal kleurenpalet in elke kamer versterkt wat Studio Modijefsky betreft het binnenvallende daglicht. Voor de vloer is gebruikgemaakt van smalle houten planken om een intiemer gevoel te creëren dan de gietvloer beneden. De badkamer heeft een meer uitgesproken groen kleurenpalet, toegepast over een reeks tegels en een terrazzo wastafel. De eerste slaapkamer heeft de schoorsteen ernaast en een raam met uitzicht op de vide die de slaapkamer met de begane grond verbindt; de tweede slaapkamer biedt verhoogd uitzicht over de prachtige omgeving.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan