Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Begane grond
Copyright: Studio Modijefsky
Eerste verdieping
Copyright: Studio Modijefsky
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Copyright: Maarten Willemstein
Begane grond
Copyright: Studio Modijefsky
Eerste verdieping
Copyright: Studio Modijefsky

Metamorfose naar een bioscoop met brasserie door Studio Modijefsky

19 februari, 16:11
Voorheen bioscoop The Movies, gelegen aan de Nieuwstraat in het centrum van Dordrecht, heeft een metamorfose ondergaan. Studio Modijefsky maakte het interieurontwerp voor het nieuwe De Witt: een bioscoop met drie zalen, een brasserie en een evenementenruimte. De studio refereert in het ontwerp regelmatig aan de geschiedenis van het pand.

Voordat het gebouw onderdak bood aan een bioscoop, had het pand zulke uiteenlopende functies als klooster, school en laboratorium. Studio Modijefsky heeft de historische lagen verwoven tot een beeldtaal met expressieve vormen, warme kleuren en materialen die de verschillende periodes in herinnering roepen, legt de ontwerpstudio uit.

Niet alleen wordt een relatie gelegd met de rijke geschiedenis van het pand, ook heeft de studio een ruimere verbintenis gezocht door de toepassing van een kleurenpalet, dat is gebaseerd op de ‘Dordtse kleuren’. Dordrecht wees als eerste stad in Nederland officieel een eigen kleurenpalet aan, gebaseerd op historische gebouwen van de stad.

Nieuwe entree
In totaal besloeg de opgave een oppervlakte van 1.115 m2 voor het interieur en nog eens 525 m2 exterieur. Lugten Malschaert Architecten ontwierp een nieuwe hoofdentree, ter vervanging van de twee ingangen die The Movies kende. Naar ontwerp van Lugten Malschaert Architecten zijn ook oude ramen in de gevel tevoorschijn gebracht en nieuwe gevelopeningen toegevoegd. In combinatie zorgen ze voor een in daglicht badend interieur.

Bij binnenkomst ziet de bezoeker direct de ticket-balie, die wordt geflankeerd door lichtblauwe fluwelen gordijnen van plafond tot vloer en een wand met filmposters. Samen met de verlichtingspots bij de balie roept deze omgeving al iets van de glamour van het witte doek op, verklaart Studio Modijefsky.

Herindeling begane grond
Het voormalige café en restaurant hebben plaats gemaakt bij de rigoureuze herindeling van de begane grond. Studio Modijefsky opende de gehele ruimte, onder andere door muren en een lift te verwijderen. Zo is een grotere brasserie gerealiseerd, bestaande uit een centraal gebied, drie kleinere gebieden en een bar. Heldere zichtlijnen verbinden de gebieden onderling. Door de oriëntatie van de ruimte te draaien, richt de brasserie zich nu verwelkomend naar het plein en de stad.

Het centrale gebied van de brasserie ligt direct rechts van de entree. De ruimte wordt gekenmerkt door een open keuken en een lange vermiljoenkleurige bank ertegenover. Met tegels en ramen herinnert de keuken aan de geschiedenis van het gebouw als school, terwijl de speciaal vervaardigde verlichtingsarmaturen de periode als laboratorium in herinnering roepen.

De lange bank tegenover de keuken heeft achter de rugleuning geïntegreerde verlichting en – weer een verwijzing naar de school - een scheiding uit tegels en gestructureerd figuurglas. In verdere verlichting wordt in dit gebied voorzien door pendelarmaturen, bestaande uit een lichtbuis – als verwijzing naar de reageerbuizen van een laboratorium – en een eiken gedeelte. In de brasserie zijn originele, opgeknapte stoelen en twee verschillende, speciaal ontworpen tafels toegepast.

Variatie in details
Twee delen van het brasserie zijn verhoogd als speels element. Een hoek van het interieur is opgetild waardoor bezoekers nu, in tegenstelling tot voorheen, door de hoog in de muur geplaatste ramen kunnen kijken. De centrale ruimte tegenover de keuken is eveneens verhoogd. Beide verhoogde delen zijn voorzien van een vloer uit handgemaakte Spaanse plavuizen, die echter in de ene ruimte recht en in de andere ruimte diagonaal zijn gelegd.

Zitplaatsen in de drie kleinere gebieden bestaan uit op maat gemaakte banken in dezelfde tint vermiljoen als in het centrale gedeelte, maar hier uitgevoerd met leren rugleuning en zitting. De ramen zijn op de gehele begane grond voorzien van ‘kappen’, geïnspireerd op de hoofdbedekking van de nonnen die hier woonden. De kappen, in tinten grijs, zijn ook duidelijk herkenbaar bij de ‘nep’-ramen in de brasserie.

Bar als theater
Alle gebieden van de brasserie worden visueel verbonden door pendelarmaturen die met hun gebogen vorm verwijzen naar kloosters, legt de ontwerpstudio uit. In het hart van de ruimte bevindt zich de bar, die een ode aan de cinema en de opvoeringskunsten vormt. Blikvangers zijn hier de drielaags fluwelen gordijnen in indigo, en het barfront waarvan het eikenhout golft als een gordijn.

Het barblad is, als knipoog naar een klassieke brasserie, uitgevoerd in zink. De kolommen op de hoeken van de bar zijn van zachtblauwe tegels en verweerde spiegels. Nog een verwijzing naar de opvoeringskunsten vormt de positie van de hangende wijnglazen, aldus Studio Modijefsky, gelaagde en met hun voet net onder het gordijn vandaan, om het beeld van een tutu op te roepen.

Filmlounge
Twee trappen voeren naar de verdieping, waar de filmlounge ligt. Het patroon van de tegelvloeren beneden wordt hier herhaald in twee tinten eikenhout. De route naar de filmzalen wordt begeleid door dezelfde gebogen pendelarmaturen, zij het in een eenvoudiger uitvoering, zonder de bronzen kroon.

De filmlounge wordt verdeeld door een wand met aan de ene zijde de ticket-balie en aan de andere zijde een bar.  Ze lijken samen één meubel te vormen, dat zich door de muur voortzet. Het golvende front – een herhaling van de meubels op de begane grond – is echter blauw aan de barzijde en donker eiken bij de ticket-balie. Ook zijn de bar en de ticket-balie elk omgeven door gordijnen in een andere tint blauw.

Tegenover de bar is er een nieuw balkon met uitzicht op een wilde bloementuin. Aan de terraszijde van de ruimte staan luxueuze lounge-stoelen en hebben de bezoekers door de ramen zicht op het nabijgelegen plein en de creatieve ruimte Kuntkerk.

Evenementenruimte
De Witt beschikt tot slot over een multifunctionele evenementenruimte, “geschikt voor alles van poëzievoordracht tot dansvoorstelling”, zegt Studio Modijefsky. Hier koos de ontwerpstudio voor fluwelen gordijnen in donkerbruin en taupe; ze verbergen onder meer de deur naar een keuken, van waaruit evenementen volledig kunnen worden verzorgd.

De verlichting bestaat uit glazen hanglampen en de kenmerkende albasten wandlampen, die ook op de begane grond zijn toegepast. De raamkozijnen zijn op deze verdieping donkerder uitgevoerd dan beneden, om het uitzicht op de schilderachtige huizen aan de overzijde van de straat passend te kadreren.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan