Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Oude situatie
Copyright: BETA

Friese dokterwoning verbouwd tot villa voor ouder echtpaar

4 januari 2022, 14:06
In het Friese Workum is een voormalige dokterswoning verbouwd tot een villa voor een ouder echtpaar. Het huis heeft naar ontwerp van BETA een flinke gedaanteverandering ondergaan. De plattegrond van twee in elkaar grijpende vierkanten is behouden gebleven, de functies werden uitgebreid of gewijzigd.

De uit de jaren zeventig stammende woning staat op een perceel aan het water van de Diepe Dolte, die in verbinding staat met het IJsselmeer en de Waddenzee - beide geliefde recreatiebestemmingen van de bewoners. Waar het perceel zeer open is richting het water, is de woning door de begroeiing in de tuin onttrokken aan het zicht van de naastgelegen bebouwing.

Het pand was oorspronkelijk verdeeld in een woning, gelegen onder het kenmerkende piramidedak, en een dokterspraktijk. In het eerstgenoemde gedeelte zijn nu alle woonvertrekken ondergebracht, binnen een vernieuwde, opengewerkte plattegrond. Het gedeelte van de oude dokterspraktijk biedt nu plek aan slaapkamers en een apart kantoor.

Grote schuiframen
De tuingevel van de woning is volledig verglaasd en kan door de grote schuiframen worden geopend. De aluminium kozijnen zijn op dezelfde hoogte als de betonnen constructieve kolommen geplaatst, zodat er minimale verstoring van het open gevelbeeld ontstaat. Het piramidedak is voorzien van nieuwe grijze leien, die passen binnen de ingetogen kleurstelling van de gehele woning.

Aan de kant van de tuin is een nieuw terras van houten vlonders gerealiseerd, dat feitelijk onderdeel is van een nieuw ‘vierkant’ binnen de woningplattegrond. “Terwijl de grenzen tussen binnen en buiten zijn vervaagd door de doorlopende stroom van licht en materiaal, is met de precieze combinatie van materialen getracht bestaande en nieuwe kwaliteiten van het huis te benadrukken”, meldt BETA.

“Zo werden onafgewerkte materialen gebruikt zoals de strakke betonnen kolommen, de vloeiende Noorse kwartsietvloer, het zorgvuldige leien dak en de warme houten vlonders. Deze werden aangevuld met strakke elementen zoals de minimaal gedetailleerde schuiframen, het ronde daklicht en de ongewone dakgoot.”

Flink verduurzaamd
Het huis is eveneens flink verduurzaamd en geheel voorzien van nieuwe installaties. In de garage zijn onder meer een ‘mini-energiecentrale’, een oplaadstation voor elektrisch vervoer en een thermische opslagtank/buffervat ondergebracht. Ook is er een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht en een warmteopslag 150 meter diep in de bodem haalt.

Om de warmtepomp van stroom te voorzien, werden op het dak van de garage 36 zonnecellen geïnstalleerd met een vermogen van 10,8 MWh/A, wat ruim voldoende energie oplevert om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn, aldus BETA.

Andere nieuwsberichten

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

33 minuten geleden

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

4 uur geleden

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Vandaag, 10:00

Tentoonstelling laat zien dat ‘harde waarden’ van AI voorlopig nog niet kan zonder ‘zachte waarden’ menselijke architect

Vandaag, 09:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan