Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA

'Drie-generatiehuis' voor één familie in Buiksloterham

29 januari 2019, 12:18
In het Amsterdamse gebied Buiksloterham is een ‘drie-generatiehuis’ naar ontwerp van BETA opgeleverd. Het gaat om een mini-appartementengebouw waarin twee huishoudens wonen. Een jong gezin woont op de benedenverdieping met tuin, terwijl de grootouders het bovengelegen appartement met dakterras bewonen.

De familie heeft met het oog op de zorg tussen generaties besloten om samen een huis te laten bouwen. Het gezin woonde al in de stad, de in de provincie woonachtige grootouders waren voor hun oude dag op zoek naar de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

De grootouders wonen in een volledig gelijkvloers appartement met een eigen liftinstallatie en een riant uitzicht over de stad. In plaats van de verticale ontsluiting van de woning te reduceren tot een noodzakelijkheid, neemt deze een centrale en prominente plek in het gebouw in. De ontsluiting transformeert naar boven toe in een serie vides en open trappen.

‘Wisselverdieping’
De benedenwoning bestaat naast gebruikelijke voorzieningen als een keuken en slaapkamers uit een kantoorverdieping. Dankzij de centraal gelegen ontsluiting kon er ook een ‘wisselverdieping’ tussen beide woningen worden gerealiseerd. In eerste instantie wordt deze ingezet als logeerverdieping voor het bovengelegen appartement, maar met enkele kleine technische aanpassingen kan deze verdieping worden betrokken bij de benedenwoning.

Het gebouw beschikt over twee sterk contrasterende gevels. De noordelijke gevel is grotendeels gesloten om thermisch verlies en geluidshinder te beperken. Naar het zuiden toe opent het gebouw zich volledig om gebruik te maken van passieve zonnewarmte en de verbinding met buiten.

Van de gesloten naar de open gevel ondergaat de plattegrond een bijpassende transformatie. Waar de plattegrond aan de noordkant gecompartimenteerd is, is er aan de zuidelijke zijde sprake van een open plattegrond. Aan de tuinkant wordt de woning beëindigd met een balkonlaag, die de gevel een informeel karakter geeft en voor de woning werkt als een filter.

Doel
Zoals het gebouw zijn samenstelling communiceert, communiceren de materialen hun doel. Zo is de zuidelijke gevel louter met glas bekleed om de relatie met buiten te onderstrepen. De constructieve wanden zijn opgetrokken uit grootformaat betonsteen, bekleed met hoogwaardige isolatie. De acht meter overspannende betonnen vloeren tussen deze wanden vormen een solide vlak waarop zachte elementen de ruimtes definiëren.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

‘Super Skin’ is thema van Architect@Work in Rotterdam

11 minuten geleden

Beyond Space brengt Mondriaans Boogie Woogie naar Schiphol

Gisteren, 16:49

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

Gisteren, 14:26

Oud datacentrum wordt complex met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Gisteren, 12:26

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

Gisteren, 15:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

Gisteren, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Gisteren, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

17 juni, 12:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan