Voorgevel Nicolaasschool Rotterdam
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Gevel schoolpleinzijde Nicolaasschool Rotterdam
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Centrale ruimte nieuwbouw met tribunetrap
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Plankaart
Copyright: studio Nuy van Noort
Begane grond
Copyright: studio Nuy van Noort
Eerste verdieping
Copyright: studio Nuy van Noort
Tweede verdieping
Copyright: studio Nuy van Noort
Voorgevel Nicolaasschool Rotterdam
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Gevel schoolpleinzijde Nicolaasschool Rotterdam
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Centrale ruimte nieuwbouw met tribunetrap
Copyright: studio Nuy van Noort, VERO digital
Plankaart
Copyright: studio Nuy van Noort
Begane grond
Copyright: studio Nuy van Noort
Eerste verdieping
Copyright: studio Nuy van Noort
Tweede verdieping
Copyright: studio Nuy van Noort

Passende schooluitbreiding met eigen karakter door studio Nuy van Noort

25 april, 17:21
Voor de bestaande Nicolaasschool in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken bestaat behoefte aan uitbreiding. Studio Nuy van Noort heeft compacte nieuwbouw ontworpen, die zowel een eigen uitstraling heeft als een duidelijke familie vormt met het bestaande gebouw.

Zowel haar situering als sociale functie geven de Nicolaasschool een centrale plek in de wijk, vertelt studio Nuy van Noort. Het architectenbureau heeft in opdracht van de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs RVKO een uitbreiding van het bestaande gebouw ontworpen.

Trapsgewijs
Het volume steekt uit ten opzichte van de oudbouw en krijgt een sterk accent op de hoek, waarmee studio Nuy van Noort een duidelijke verbinding met het Park 1943 creëert. Daarnaast zorgt het architectenbureau met de nieuwbouw voor een omarming van het schoolplein.

Het nieuwbouwdeel daalt stapsgewijs per verdieping af naar de begane grond en het schoolplein. Een royale tribunetrap doet hierin mee. Het architectenbureau zorgt op deze manier voor een zachte landing en tegelijkertijd een reeks groene terrassen als extra gebruiksruimte, in aanvulling op het schoolplein.

De grote tribunetrap biedt mogelijkheden voor bijeenkomsten in de buitenlucht, voor buitenonderwijs, of als speel- en ontmoetingsplek.

Eigen karakter
De nieuwbouw vormt duidelijk een zelfstandig gebouw, doordat het iets los is gehouden van het bestaande gebouw. Ook in uitstraling heeft de nieuwbouw een eigen karakter, terwijl studio Nuy van Noort er ook heeft gezorgd dat beide gebouwen duidelijk familie zijn en één school vormen.

Met een zorgvuldig en ambachtelijk gebruik van materialen streeft het architectenbureau naar een warme en tactiele uitstraling voor de gevel. Door toepassing van een roodbruine baksteen sluit de nieuwbouw aan op het bestaande gebouw, maar het eigen karakter wordt versterkt door de toevoeging van een iets donkerdere kleur aan het palet.

Schaal van het kind
Het interieur krijgt een heldere structuur en logische routing, aldus studio Nuy van Noort. De uitstraling is hier warm en uitnodigend, en gericht op de schaal van het kind, legt het bureau uit. Een doorlopende gang ligt in het verlengde van de structuur van het bestaande gebouw en verbreedt aan het andere uiteinde tot een leerplein met lokalen aan weerszijden.

Dit centraal gelegen leerplein vormt op de begane grond het nieuwe sociale hart van de school. Hier ontmoeten de leerlingen elkaar, en werken, leren of spelen ze samen. Grote ramen geven van buitenaf zicht op de activiteiten in de school.

Een brede tribunetrap verbindt deze centrale plek op de begane grond met de eerste verdieping. De tribunetrap maakt het mogelijk het ontvangstgebied ook te gebruiken tot een ruimte voor bijeenkomsten, voorstellingen en vieringen, legt studio Nuy van Noort uit.

Andere nieuwsberichten

Nieuw interieur van NN stelt circulariteit centraal

Gisteren, 14:31

Studio 1:1 presenteert het Groene Handboek voor woningcorporaties

Gisteren, 12:03

Publiekruimten in Museum Arnhem voorzien van kenmerkende Modijefsky-mix

15 augustus, 5:14

Universiteit van Wageningen heeft een nieuw gebouw voor dialoog

15 augustus, 12:59

Vereniging Eigen Huis wil 10.000 betaalbare starterswoningen per jaar

Gisteren, 16:44

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

Gisteren, 09:04

Steeds meer inwoners verlaten de Randstad

15 augustus, 10:14

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

12 augustus, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

12 augustus, 9:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan