Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
De huiskamer vormt een 'huis in een huis' in de brandweerpost
Copyright: Studio Nuy van Noort
Begane grond met kleedkamers, bevelvoerderskamer en remise
Copyright: Studio Nuy van Noort
Eerste verdieping met onder meer de huiskamer
Copyright: Studio Nuy van Noort
Doorsnede
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
Copyright: Studio Nuy van Noort
De huiskamer vormt een 'huis in een huis' in de brandweerpost
Copyright: Studio Nuy van Noort
Begane grond met kleedkamers, bevelvoerderskamer en remise
Copyright: Studio Nuy van Noort
Eerste verdieping met onder meer de huiskamer
Copyright: Studio Nuy van Noort
Doorsnede
Copyright: Studio Nuy van Noort

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

18 juni, 14:26
In het Noord-Hollandse Bennebroek is dit jaar de nieuwe huisvesting voor de plaatselijke vrijwillige brandweer en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal opgeleverd. De door Studio Nuy van Noort ontworpen brandweerpost heeft een duidelijk herkenbare uitstaling. Voor de gebruikers is naast de stalling voor voertuigen een ‘huiskamer’ gerealiseerd die fungeert als het sociale hart van het gebouw.

Het nieuwe gebouw, dat het sluitstuk in de verbinding tussen twee omliggende wijken, wordt aan de buitenkant gekenmerkt door zijn abstracte vormt en consequente kleurgebruik. Ook is mede dankzij de belettering op de voorgevel en de grote overheaddeuren met daarachter de brandweerwagens meteen duidelijk wat de functie van het bouwwerk is.

Zachte reliëf
Qua kleur sluit de donkerrode bakstenen gevel eveneens aan op die van de brandweervoertuigen, maar de kleur legt ook een verbinding met het naastgelegen klooster. Door de strakke bakstenen in Braziliaans metselverband te plaatsen, krijgt de gevel een zacht reliëf en het gebouw een gelaagde en tegelijkertijd robuuste uitstraling. Om de eenduidige uitstraling van het gebouw te versterken, is het dak uitgevoerd in een geprofileerde stalen dakplaat met bijpassende kleur.

Aan de binnenzijde staat het materiaalgebruik volledig in dienst van de tweeledige functie die de kazerne heeft; dienstbaar en gastvrij. Het basement van de kazerne met de stalling, kleedkamers, opslag en werkplaats is robuust, stoot- en slijtvast uitgevoerd met bijpassende materialen als beton, steen en metaal.

Huiskamer
De huiskamer, ontworpen als een elegante kapconstructie, is aan de binnenzijde volledig afgewerkt in hout. De huiskamer bevindt zich op de eerste verdieping en biedt zicht op de activiteiten in de stalling van de brandweervoertuigen en op het eigen (oefen)terrein - en vice versa. De ruimte is bedoeld als ontmoetingsplek, waar de vrijwillige brandweerlieden onder meer samen kunnen komen na een uitrukmoment.

“Met de ramen en het dakterras van de huiskamer en instructieruimte geven we een mooi uitzicht op de wijk, de kloostertuin, en op het eigen terrein. Het raam aan de voorzijde heeft als open gebaar naar de woonwijk ook een belangrijke symbolische functie”, meldt Studio Nuy van Noort.

Het gebouw is bijna energieneutraal. Dat is onder meer te danken aan de compacte vorm, een schil met een hoge isolatiewaarde en klimaatzonering die is afgestemd op het type gebruik van de ruimte of functie. Op het schuine, zuidelijk georiënteerde dakvlak kunnen zonnepanelen worden geplaatst.

Andere nieuwsberichten

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Finalisten Next Step Program 2024 bekend

Gisteren, 13:57

Lichtkunstwerk slaat symbolische brug bij Fort van Hoofddorp

Gisteren, 09:15

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

1 uur geleden

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

15 juli, 12:11
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan