Een nieuwe beoordelingscommissie Creatieve Industrie treedt aan. Met als leden Arzu Ayikgezmez, Jeroen van den Eijnde en Anne Hoogewoning, met als adviseurs Jorn Konijn en Coby Zandbergen-de Zeeuw, en dit alles onder voorzitter Noud Faes.
2 Het oordeel over de geleverde prestaties en het nieuwe beleidsplan is niet mals. De commissie “vindt over het geheel genomen de resultaten van HNI te mager. HNI trekt verhoudingsgewijs weinig bezoekers en veroorzaakt nauwelijks discours.” Verder komt ook mijn actie n.a.v. de Governance Code Cultuur aan de orde waarop de commissie toch een reflectie had verwacht. En ze maakt zich “vanwege deze signalen en de gebrekkige verankering van de interne en externe kwaliteitszorg ernstige zorgen over de governance en het bestuur.”
Verder vinden de toetsers dat HNI zijn potentie om kwalitatief hoogwaardige exposities te organiseren ‘onvoldoende benut’, dat de samenwerking en afstemming met relevante professionele par
HNI moet “gelet op de functie en de omvang van het instituut, zeker in staat zijn om op jaarbasis 100.000 betalende bezoekers te trekken.”
tijen uit het veld ‘tekort schiet’ en dat het internationale palet aan activiteiten is ‘verschraald’. Een ‘ambitieus educatie en participatieprogramma’ ontbreekt en de door HNI geambieerde 50.000 betalende bezoekers vinden ze ‘te mager’. HNI moet “gelet op de functie en de omvang van het instituut, zeker in staat zijn om op jaarbasis 100.000 betalende bezoekers te trekken.” Ze noemen vervolgens ter illustratie vergelijkbare instituten als EYE (265.000), Beeld en Geluid (267.000) en de nabijgelegen Kunsthal in Rotterdam (met 252.000 betalende bezoekers).
Kortom, op alle fronten een vernietigend oordeel. Nog los van het direct afschieten van het idee om op de twee lege kantoorverdiepingen een hotel-restaurant te beginnen, en de snijdende slotopmerking dat “de aanstelling van een zakelijk directeur naast de artistiek-inhoudelijk directeur […] niet automatisch tot een verbetering van de kwaliteit van de activiteiten en het toezicht leidt.”
De commissie adviseert dan ook om HNI geen fondsen uit de cultuurbegroting te verstrekken.
Maar ook toen is er kennelijk weer eindeloos heen en weer gepraat en geschreven, want er wordt tenslotte toch een subsidie van € 5.640.000,- per jaar verleend. HNI kan wederom vier jaar door.