Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Vysotsky (CC BY-SA)
Copyright: Vysotsky (CC BY-SA)

NRC: voor de architectuur is HNI vrijwel irrelevant geworden

3 september 2020, 17:07
Bij Het Nieuwe Instituut gaat het nauwelijks nog over architectuur. Ook is het aantal bezoekers dat het museum trekt nog maar de helft van wat het NAi destijds trok. Dat meldt NRC mede naar aanleiding van de eerdere publicaties hierover op Architectenweb.

Het artikel: Architectuur komt er in Het Nieuwe Instituut bekaaid vanaf

Hoewel het HNI een rijksarchief heeft met uiterst belangrijke werken rond de Amsterdamse School en De Stijl besteedde de instelling in 2016 en 2017 nauwelijks aandacht aan de eeuwfeesten van beide bewegingen. De veelbesproken tentoonstelling Countryside, The Future door Rem Koolhaas / AMO komt niet naar het HNI, maar wordt waarschijnlijk elders in Nederland getoond.

“Voor de architectuur, toch een van de drie aandachtsgebieden van HNI, is het instituut [...] vrijwel irrelevant geworden”, schrijft journalist Bernard Hulsman in NRC. “De enige omvangrijke  architectuurtentoonstelling (over Herman Hertzberger en het structuralisme) van het Jaap Bakema Study Centre dateert van 2014.”

Overal in Nederland zijn daarna nog interessante architectuur- en designtentoonstellingen georganiseerd, van Maastricht tot Groningen, maar niet meer in Het Nieuwe Instituut. De eerstvolgende grotere architectuurtentoonstelling in Nederland, Together!, is te zien in Delft.

Zich baserend op het onderzoek dat architect Kees van der Hoeven heeft gedaan naar de bezoekerscijfers van het HNI constateert Hulsman dat het met ruim 45.000 bezoekers minder dan de helft van het aantal bezoekers trekt dan het NAi in zijn laatste jaren.

“In die jaren wilde de laatste directeur Ole Bouman het instituut ‘gastvrijer en toegankelijker’ maken, zodat het NAi 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar zou trekken.” In 2007 trok het NAi met haar tentoonstelling over Le Corbusier richting de 150.000 bezoekers. In 2013 fuseerde het NAi met Premsela en Virtueel Platform tot Het Nieuwe Instituut.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

3 uur geleden

Nominaties NRP Gulden Feniks 2024 bekend

Vandaag, 11:50

Een winnende transformatie en trage architectuur

Vandaag, 10:00