Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Zestien medewerkers Nieuwe Instituut ontslagen

28 juli 2014, 16:22
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft zestien medewerkers ontslagen. Dat bevestigt een woordvoerder van het overkoepelende instituut voor architectuur, design en e-cultuur aan Architectenweb. De instelling heeft deze maatregel genomen omdat een aantal beleidstaken is weggevallen.

Met de reorganisatie en een ‘kwaliteitsslag’ wil Het Nieuwe Instituut bovendien diens eigen voortbestaan waarborgen. Drie sectorale taken, die het instituut omwille van het kabinet uitvoert, zijn grotendeels weggevallen of drastisch veranderd.

Zo is internationaal beleid voor een belangrijk deel bij het Stimuleringsfonds gelegd en krigt Het Nieuwe Instituut niet de door de organisatie zelf gewenste erfgoedtaken voor e-cultuur en design. Ook zijn er flinke wijzigingen binnen de educatieve taak van het instituut doorgevoerd.

“Voor het realiseren van het door het ministerie van OCW verlangde publieksbereik en het vergroten van het verdienvermogen (eigen inkomsten naast subsidies) is tevens een meerjarenstrategie noodzakelijk”, laat de zegsman weten.

“Het Nieuwe Instituut wil de vereiste voorwaarden voor de eigen continuïteit zo spoedig mogelijk realiseren. Deze verschillende overwegingen maken een kwaliteitsslag en reorganisatie binnen de organisatie een vereiste.”

Vast dienstverband
Zestien medewerkers, alle werkzaam in een vast dienstverband, zijn hun baan kwijtgeraakt. Het gaat om mensen die actief waren binnen de afdelingen ormgevingserfgoed, educatie en internationale activiteiten en marketing, communicatie en commercie.

“Het Nieuwe Instituut ervaart het wegvallen van de arbeidsplaatsen als betreurenswaardig voor de betrokkenen. Tegelijkertijd is deze keuze onvermijdelijk voor de noodzakelijke ontwikkeling van de organisatie. Het Nieuwe Instituut heeft het verzoek tot beëindiging van arbeidsovereenkomsten voorgelegd aan het UWV”, meldt de woordvoerder.

“De betreffende medewerkers kunnen rekenen op begeleiding bij het vertrek uit de organisatie. Voor de medewerkers die de kwaliteitsslag daadwerkelijk zullen realiseren, zijn eveneens mogelijkheden voor een verdere persoonlijke ontwikkeling geïntroduceerd.”

Architectenweb: Het komt over als een plotselinge ingreep. Is er een relatie met het feit dat Het Nieuwe Instituut 'vaag' wordt gevonden, dat architecten er zich minder thuis voelen en de tentoonstellingen slechte kritieken krijgen? Met andere woorden: zijn de bezoekersaantallen en inkomsten gedaald sinds het NAi fuseerde met Premsela en het Virtueel Platform?

Woordvoerder Het Nieuwe Instituut: “De 'kwaliteitsslag en reorganisatie' is geen plotseling ingreep, maar een zorgvuldige voorbereide en op 1 juli jl. doorgevoerde aanpassing van de organisatie aan externe ontwikkelingen. De reorganisatie vindt haar oorzaak enerzijds in kabinetsbeleid rond de creatieve industrie en het huidige beleidsplan van Het Nieuwe Instituut. Anderzijds is de wijziging in de interne organisatie nodig om naast het publieksbereik ook het verdienvermogen van de organisatie te vergroten.”

“Voor wat betreft het publieksbereik geldt dat Het Nieuwe Instituut in het eerste jaar de bezoekcijfers van het voormalige NAi heeft weten te bestendigen, en dat de organisatie nu verder bouwt aan het publieksbereik met een volledig aanbod in alle tentoonstellingszalen, Het Nieuwe Paviljoen, de deelname aan de architectuurbiënnale van Venetië, Huis Sonneveld, et cetera.”

Hoe gaat Het Nieuwe Instituut dit verlies aan mankracht organisatorisch oplossen en wat zijn de gevolgen voor de nabije toekomst?
“Het Nieuwe Instituut is een projectgestuurde organisatie die werkt met het principe 'kleinere vaste kern - grotere flexibele schil'. Voor te realiseren projecten worden, naast de medewerkers uit het compacte vaste kernteam, op tijdelijke basis mensen met specifieke kwaliteiten en vaardigheden aangetrokken, die voor het desbetreffende project nodig zijn. Voor de nabije toekomst zien wij hierdoor - en dat gebeurt nu al - een meer wendbare organisatie die direct kan inspelen op zowel in– als externe behoeften.”

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan