Miljoenennota: geld voor innovatieve bedrijven

20 september 2016, 17:18
“We hebben weer vaste grond onder de voeten”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij de aanbieding van de miljoenennota 2017 in de Tweede Kamer. Echter, we zijn er nog niet, zei hij ook. Het kabinet ondersteunt innovatieve bedrijven.

Nederland staat er na een aantal zware jaren weer beter voor, volgens het kabinet. Dat bleek vanmiddag bij het aanbieden van de begroting voor volgend jaar. Publieke voorzieningen blijven door hervormingen voor toekomstige generaties betaalbaar, aldus de minister, de economische groei komt naar verwachting in 2017 uit op 1,7 procent en het overheidstekort wordt geschat op 0,5 procent.

Door die ontwikkelingen is er ruimte om 1,1 miljard euro vrij te maken voor de koopkracht van alle groepen in de samenleving. Op economisch vlak wil het kabinet vanaf 2017 extra geld vrijmaken voor snelgroeiende bedrijven die financiële steun willen voor onderzoek en ontwikkeling.

In 2017 gaat het om 33 miljoen euro. Vanaf 2018 is er jaarlijks 85 miljoen euro voor beschikbaar. Er is volgend jaar 50 miljoen euro voor startups, waarvan ongeveer de helft bestemd is voor een soepeler loonregeling voor innovatieve bedrijven, zodat de eigenaren meer geld in hun bedrijf kunnen steken.

Infrastructuur
Het geldpotje voor beheer, onderhoud, vervanging en renovatie van onder meer wegen, sporen en vaarwegen (Infrastructuurfonds) stond vast tot 2030, maar wordt voortaan elk jaar automatisch verlengd. Dat laat minister Melanie Schultz van Haegen in haar begroting voor volgend jaar weten.

Hetzelfde geldt ook voor het Deltafonds, dat gebruikt wordt voor waterveiligheid en waterbeheer. Volgend jaar is er 905 miljoen euro via dit fonds beschikbaar. Het Infrastructuurfonds heeft dan 5,9 miljard beschikbaar.

“Met de automatische verlenging van het fonds stellen we zeker dat er jaarlijks geld bij komt. Tegelijkertijd zorgen we in onze aanpak voor meer flexibiliteit, zodat we beter kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties”, aldus Schultz van Haegen.

Wegendrukte verminderen
Het kabinet rondt de procedures af voor de aanleg van belangrijke nieuwe wegen om de drukte op het bestaande wegennet te verminderen. Voorbeelden daarvan zijn de Blankenburgtunnel bij Rotterdam en de verlengde A15 in Gelderland. Deze kabinetsperiode komt er in totaal 717 kilometer aan extra rijstroken bij. In het openbaar vervoer gaat volgend jaar 250 miljoen naar de verbouwing van station Schiphol.

Slimme vindingen moeten ook in het verkeer worden toegepast. Wetten moeten aangepast om te kunnen experimenteren met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Ook moet er ruimte komen voor intelligente verkeerssystemen die het verkeer vlot laten doorstromen.

Bouwend Nederland kritisch
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, uit zich echter kritisch. “Deze miljoenennota is bepaald geen 'feestbegroting' voor miljoenen automobilisten, treinreizigers, scholieren in oude schoolgebouwen en ouderen in verouderde zorgcomplexen”, zegt hij.

Weliswaar gaan huishoudens er op vooruit, maar de broodnodige echte infra-investeringen en andere verbeteringen blijven volgens hem uit uit. Een gemiste kans voor duurzame werkgelegenheid, meent Verhagen, “Juist nu de crisis wegtrekt in onze sector. Files groeien dramatisch en kleine storingen in het railnet hebben meteen grote gevolgen. Dit kabinet schuift opnieuw de rekening alvast door naar het volgende kabinet.''

Creatieve Industrie
Binnen de culturele basisinfrastructuur voor de periode van 2017 tot met 2020 is jaarlijks 17,35 miljoen euro voor de creatieve industrie beschikbaar. Daarvan is 11,63 miljoen per jaar bestemd voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt 5,64 miljoen per jaar voor Het Nieuwe Instituut opzij gezet. Een meevaller voor HNI na het advies om het instituut niets te verstrekken.

Investeren in innovatie
Het kabinet belooft door te gaan met het maken van wetten en regels die ruimte geven voor innovatie, duurzame groei en ondernemerschap. Er komt meer geld voor vernieuwingen op energiegebied die potentie hebben voor binnen- en buitenland.

De instelling van een nationale investeringsbank, zoals de meeste Europese landen die al hebben, moet bedrijven helpen bij investeringen in Nederland. Snelle en adequate hulp aan bedrijven die behoefte hebben aan financiering kan helpen bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen, zoals de transitie naar duurzame energie, meldt het kabinet.

Bron: ANP/Architectenweb

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Vandaag, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Vandaag, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

Gisteren, 15:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

Gisteren, 14:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Vandaag, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Vandaag, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Vandaag, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

Gisteren, 15:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

Gisteren, 09:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan