Copyright: Het Nieuwe Instituut ( Johannes Schwartz)

Het Nieuwe Instituut dreigt subsidie te verliezen

19 mei 2016, 13:32
Het Nieuwe Instituut (HNI) dreigt zijn subsidie van het Rijk te verliezen. De Raad voor Cultuur heeft het Ministerie van OCW geadviseerd de instelling geen subsidie toe te kennen voor de komende vier jaar, tenzij HNI voor het eind van dit jaar met een grondig plan tot verbetering komt. Dat staat in het advies over de aanvragen door culturele instellingen voor subsidie, dat de Raad donderdag heeft gepubliceerd.

HNI heeft 7,8 miljoen euro subsidie aangevraagd voor de periode 2017-2020, waarvan in principe 5,6 miljoen is gehonoreerd. De Raad adviseert de minister echter geen subsidie toe te kennen, omdat HNI een flink aantal zaken niet op orde heeft. De instelling kan hier verandering in brengen door met een nieuw activiteitenplan te komen dat voldoet aan een aantal voorwaarden.

Zo dient HNI met voorstellen voor veranderingen in de governance en het bestuur te komen, zodat ze voldoet aan de Governance Code Cultuur. Vorig jaar bleek na onderzoek dat de instelling enkele cruciale principes van deze code niet volgt. In de subsidieaanvraag ontbreekt de verwachte reflectie van het HNI, zodat de Raad onvoldoende kan beoordelen over eventuele verbeteringen.

Verder oordeelt de Raad dat HNI weliswaar een aansprekende visie heeft geformuleerd die hoge verwachtingen schept, maar dat hiervan geen consequente vertaling in de activiteiten van de instelling is terug te zien.

Vanwege bovengenoemde redenen maakt de Raad zich ernstige zorgen over de governance en het bestuur van HNI en adviseert het de minister in gesprek te gaan met de instelling.

Weinig bezoekers
HNI trekt verhoudingsgewijs weinig bezoekers en veroorzaakt nauwelijks discours, aldus de Raad. Het instituut benut zijn potentie om kwalitatief hoogwaardige, goedlopende tentoonstellingen te organiseren onvoldoende.

Alleen exposities met een duidelijke signatuur, zoals over het werk van Herman Hertzberger en Het Tijdelijk Modemuseum, wisten zowel het vakpubliek als een algemener publiek aan te spreken. De door HNI geambieerde 50.000 betalende bezoekers per jaar vindt de Raad te mager.

“De Raad is er van overtuigd dat HNI zijn tentoonstellingsfunctie kan verbeteren door curatoren van naam aan te trekken en een duidelijke relatie te leggen met de visie van het instituut”, schrijdt de Raad, “In de programma’s rondom de fellows liggen bijvoorbeeld voldoende aanknopingspunten voor relevante actuele thema’s. Deze programma’s zijn nu onvoldoende zichtbaar.”

Stimuleringsfonds
Verder heeft HNI zijn educatieve activiteiten nog niet op een professionele wijze vormgegeven, vervolgt de Raad, en blijft de afstemming van het beleid en activiteiten met andere relevante partijen in het veld zoals het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie ‘onderbelicht’.

Samenwerking met deze partijen is nodig bij onder meer het opzetten van een expertisecentrum, dat professionele partijen in de creatieve industrie moet verbinden en de sector moet ondersteunen bij internationale ambities en activiteiten. Begin dit jaar heeft HNI opdracht gekregen om zo’n centrum op te zetten, aldus de Raad.

Over het internationaliseringsbeleid merkt de Raad op dat ‘het palet van activiteiten is verschraald’. Er worden nauwelijks nog reizende tentoonstellingen en/of debatten georganiseerd, wat van belang is bij het promoten van Nederlandse ontwerpers in het buitenland.

Sluitende begroting
Tenslotte moet HNI een nieuwe, sluitende begroting indienen om alsnog in aanmerking te komen voor subsidie. De Raad constateert wel dat de financiële situatie van de instelling gezond is. HNI beschikt over een eigen vermogen van 2,5 miljoen euro en ook de liquiditeitspositie is in orde.

Verder voorziet HNI een spectaculaire toename van sponsorbijdragen (van 20.000 naar 450.000 euro) en denkt het de geslonken publieksinkomsten terug te brengen naar het niveau van 2013. “In de aanvraag onderbouwt het instituut deze doelstellingen echter niet” , schrijft de Raad.

Verder heeft HNI plannen om meer inkomsten te genereren uit de horecafunctie van diens gebouw. Opmerkelijk is het voornemen om kantoorruimte een bestemming te geven als hotel-restaurant (!). “De Raad oordeelt hier negatief over, omdat deze functie niet aansluit bij het profiel van de instelling.”

8,6 miljoen euro
Voor de periode 2013-2016 heeft Het Nieuwe Instituut een subsidie van ruim 8,6 miljoen euro ontvangen van het Rijk. Zelfs wanneer de nu gereserveerde 5,6 miljoen euro wordt toegekend, ontvangt het instituut dus ruim een derde minder subsidie dan voorheen.

Trefwoorden

het nieuwe instituut

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

1 uur geleden

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

2 uur geleden

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Knelpunten en oplossingen natuurinclusieve gebiedsontwikkeling belicht in boek

29 november, 2:48

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

37 minuten geleden

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21

Kabinet zet streep door verplichte nestvoorziening bij nieuwbouw

29 november, 9:02
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan