Copyright: Het Nieuwe Instituut. Johannes Schwartz
Copyright: Guus Beumer. Bart Koetsier
Copyright: Het Nieuwe Instituut. Johannes Schwartz
Copyright: Guus Beumer. Bart Koetsier

Vernietigend rapport over governance Het Nieuwe Instituut

8 december 2015, 14:08
Te late informatie, te makkelijk verleende toestemming. Het Nieuwe Instituut (HNI) en zijn Raad van Toezicht (RvT) hebben op geen enkel punt gehandeld in overeenstemming met de Governance Code Cultuur.

Dat is de conclusie die de onderzoekscommissie trekt na de omstreden gang van zaken bij de tentoonstelling Tijdelijk Modemuseum. Naar aanleiding van het rapport, dat gisteren bekend is gemaakt, treedt de Raad van Toezicht gefaseerd af en wordt een zakelijk directeur aan het bestuur toegevoegd. Directeur-bestuurder Guus Beumer behoudt zijn positie.

In augustus van dit jaar klonk sterke kritiek op de opdrachtverlening door Beumer aan EventArchitectuur, het bedrijf van zijn levenspartner, voor het tentoonstellingsontwerp van het Tijdelijk Modemuseum. Daarnaast huurde Beumer RvT-lid José Teunissen in als adviseur en gastcurator.

Oordelen
Op verzoek van de Raad van Toezicht heeft Cultuur+Ondernemen daarop een onafhankelijke commissie samengesteld, die de opstelling heeft onderzocht. De onderzoekscommissie – bestaande uit Wim van den Goorbergh, Edith Hooge en Marjet van Zuijlen – heeft nu haar rapport gepubliceerd; positieve conclusies zijn er niet in te vinden.

De commissie vat haar reactie samen in vijf oordelen:

1) De besluitvorming met betrekking tot de opdrachtverlening aan EventArchitectuur is niet in overeenstemming met de Governance Code Cultuur.

2) Binnen Het Nieuwe Instituut leeft de opvatting dat het voor de hand ligt – en niet bij hoge uitzondering – dat RvT-leden betaalde opdrachten uitvoeren voor HNI; ook dat is niet in overeenstemming met de Governance Code Cultuur.

3) De directeur-bestuurder heeft de RvT niet en niet tijdig de informatie gegeven die de raad nodog heeft om goed te functioneren.

4) De geldende governance-regels (van de Governance Code Cultuur) zijn onjuist geïnterpreteerd en

5) de eigen set van governance-regels van HNI heeft niet bevorderd dat in overeenstemming met de Governance Code Cultuur werd gehandeld.


Belangenverstrengeling vermijden
Toen Beumer in 2013 solliciteerde als directeur-bestuurder bij het nieuw gevormde HNI waren in de pers al kritische berichten verschenen over eerdere belangenverstrengeling in samenwerkingen tussen Beumer en mensen uit zijn kring van bekenden. Daaronder ook zijn levenspartner Verkerk.

Tijdens en direct na de sollicitatiegesprekken blijkt dit aan de orde te zijn geweest, wat tot de gezamenlijke conclusie leidde dat “we het hier niet zo gaan doen”. Een opdracht aan Verkerk/EventArchitectuur werd destijds een onwaarschijnlijke en in elk geval onwenselijke situatie gevonden.

Mocht het toch gebeuren, dan moest de RvT van dat voornemen op de hoogte worden gesteld en beoordelen of het gepast zou zijn. Criteria daarvoor, zo concludeert de commissie, zijn echter nooit opgesteld. Pregnanter is dat de voorzitter van de RvT, Koos van der Steenhoven, pas na ruim vijf maanden van Beumer hoorde dat een opdracht aan EventArchitectuur werd overwogen.

Op zijn beurt informeerde de voorzitter de andere leden evenmin direct. De RvT ontving, zo concludeert de commissie, de informatie om weloverwogen toestemming te geven, niet op tijd. Verbazingwekkend is het dat de leden toch – en dan niet in een vergadering, maar per e-mail of telefoon – hun goedkeuring gaven.

Geen alternatieven onderzocht
Alternatieven voor EventArchitectuur onderzoeken en elders offertes opvragen heeft Beumer binnen het management team van Het Nieuwe Instituut al van tafel geveegd. Ook bij de opdrachten aan Teunissen om ‘mee te denken’ en vervolgens co-curator te zijn van het Tijdelijk Modemuseum, heeft de directeur-bestuurder geen inspanningen verricht “om te onderzoeken of deze opdracht aan een onafhankelijke derde kon worden gegeven”, stelt de commissie in haar rapport.

Opdrachten aan een RvT-lid zijn soms mogelijk; de Governance Code biedt hier ruimte voor, zegt de commissie. De interpretatie van de code kan echter niet zover gaan dat het – zoals bij HNI – algemeen beleid wordt. De RvT heeft ook hier verzuimd Beumer te vragen naar alternatieven. Dat is vanuit het beleid van het HNI misschien begrijpelijk, maar past niet bij de Governance Code Cultuur, zoals ook het instituut die heeft onderschreven.

Aanbevelingen
De commissie doet nu een aantal aanbevelingen, die niet verrassend zijn. Ten eerste zou HNI de opvattingen over de taak en de rol van de RvT en zijn leden in overeenstemming moeten brengen met de principes uit de Governance Code Cultuur.

Ten tweede zou in gevallen van (schijn van) belangenverstrengeling een zorgvuldige afwegingen van alternatieven een kernelement moeten zijn in de interne besluitvorming en externe verantwoording.

Reactie Raad van Bestuur
In een reactie op het gisteren verschenen rapport zegt de RvT zich het rapport aan te trekken. De raad stelt dat de commissie op een punt onjuist concludeert: Beumer zou de route naar alternatieven niet hebben geblokkeerd. "De Raad van Toezicht neemt de volle verantwoordelijkheid voor het gehele dossier ten aanzien van de inhuur van EventArchitectuur", aldus de raad in zijn reactie.

De raad neemt maatregelen conform het advies van de commissie en verandert het toezichtsmodel.Om te beginnen treedt de zittende RvT gefaseerd af. Verder verkleint de RvT het aantal statutaire leden van negen naar vijf. De leden van de RvT voeren voortaan geen betaalde opdrachten uit voor HNI.

De secretaris van de RvT krijgt een verantwoordelijkheid voor Governance. De directie wordt naar een Raad van Bestuurs-model omgevormd; het bestuur wordt uitgebreid met een zakelijk directeur. Het beleid ten aanzien van open calls en aanbestedingen wordt transparanter, belooft de RvT.

Lees hier het rapport van de door Cultuur+Ondernemen ingestelde commissie.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan