Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge
Copyright: Martijn Beekman
Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge
Copyright: Martijn Beekman

De Jonge onderzoekt versterking positie architect bij woningbouw

18 oktober 2023, 15:06
Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) Hugo de Jonge wil laten onderzoeken hoe de positie van architecten kan worden versterkt bij woningbouw. Dat zou volgens de bewindsman bijvoorbeeld kunnen door een architect de omgevingsvergunning bij een bouwproject te laten indienen. Voor de terugkeer van een Nederlands architectuurinstituut ziet de minister geen aanleiding, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Met zijn brief reageert De Jonge op een aantal moties die afgelopen jaar zijn aangenomen in de Tweede Kamer. Ook refereert de minister aan het rondetafelgesprek over architectuurbeleid dat begin september heeft plaatsgevonden in het parlement. De betreffende moties zijn van de Kamerleden Henk Nijboer (PvdA), die wil dat architectuur een belangrijke rol krijgt binnen de woningbouwopgave, en Sandra Beckerman (SP), die de mogelijke terugkeer van een Nederlands architectuurinstituut wilde laten onderzoeken.

In antwoord op de motie van Nijboer stelt De Jonge dat hij ‘wil onderzoeken hoe de inzet van architecten in het woningbouwproces kan worden bevorderd of kan worden verankerd in de Omgevingswet, zonder daarbij uiteraard de doorlooptijd van het vergunningsverleningstraject te verlengen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te stellen dat een architect de omgevingsvergunning indient’.

Daarnaast wil de minister bekijken of er een landelijk stelsel van lokale en stadsbouwmeesters in het leven kan worden geroepen. Deze kunnen voor lokale en regionale ruimtelijke projecten adviseren over de inzet van architecten of stedenbouwkundigen. “Niet alleen in de reguliere woningbouw, ook bij fabrieksmatige woningbouw (onder andere flexibel bouwen en tijdelijk bouwen) is ruimtelijke kwaliteit belangrijk. Op mijn verzoek hebben de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en het College van Rijksadviseurs hier samen een impuls aan gegeven”, schrijft De Jonge.

Commissie omgevingskwaliteit in elke gemeente
Het ‘landsdekkend stelsel van lokale bouwmeesters’ wordt wat De Jonge betreft opgetuigd naast de instelling van een nieuwe commissie omgevingskwaliteit in elke gemeente. In de Omgevingswet, die op 1 januari ingaat, moet de omgevingskwaliteit van nieuwe plannen wettelijk worden geborgd met deze commissies.

“Elke gemeente met gebouwde of aangelegde rijksmonumenten wordt geacht een dergelijke adviescommissie in te stellen. Taken van deze commissie zijn advisering ten behoeve van omgevingsvergunningaanvragen, vergunningen bij Rijksmonumenten, en advisering ten behoeve van samenwerking overheid, initiatiefnemers en de bewonersparticipatie”, schrijft de minister.

Met lokale (stads)bouwmeester, een kwaliteitsteam of andere instrumenten proberen meerdere gemeenten al op een meer informele manier de ruimtelijke kwaliteit te bevorderen. “Nu er vanwege de vele ruimtelijke opgaven veel nieuwe kwaliteitsvraagstukken op gemeenten afkomen, ligt het voor de hand deze adviesstructuur in de breedte te versterken”, schrijft de minister.

Nederlands architectuurinstituut
Een mogelijke terugkeer van een Nederlands architectuurinstituut ziet De Jonge niet zitten. Volgens de minister bestaat er met onder meer het Nieuwe Instituut, de IABR en het netwerk van regionale en lokale architectuurcentra al een goede infrastructuur. “Zij verbinden op lokale en vaak gebiedsgerichte wijze de maatschappelijke ruimtelijke opgaven met de inzet van architectuur en ontwerp, en met de leefwereld van mensen”, schrijft de minister.

“In antwoord op de motie Beckerman wil ik samen met staatssecretaris Uslu onderzoeken hoe de netwerkfunctie van de lokale architectuurcentra versterkt kan worden, waardoor zij nog beter in staat zullen zijn om kennis en inzichten over ontwerp te delen met het brede publiek. Voor 2024 zal ik hiertoe een impuls voorbereiden.”

“Mijn ambitie daarbij is om nieuwe inzichten en innovatie rond architectuur en integrale gebiedsontwikkeling, zoals de gebiedsgerichte handreikingen van Mooi Nederland, niet alleen bij gemeenten onder de aandacht te brengen, maar ook bij het bredere publiek. Met een netwerk van goed functionerende architectuurcentra en de landelijke rol van het Nieuwe Instituut is er op dit moment geen aanleiding om een nieuw architectuurinstituut op te zetten”, aldus De Jonge.

De volledige brief is online terug te lezen op open.overheid.nl
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan