Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra
Copyright: College van Rijksadviseurs
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra
Copyright: College van Rijksadviseurs

Rijksbouwmeester: veranker positie architect in de wet

1 september 2023, 10:15
Veranker de rol van de architect in de wet of verstevig zijn rol in het bouwproces op een andere wijze. Daarvoor pleit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra aanstaande woensdag tijdens een rondetafelgesprek over architectuurbeleid in de Tweede Kamer. Een architect kan bijvoorbeeld de omgevingsvergunning voor een project indienen, stelt Veenstra voor.

Het pleidooi is een van de ‘instrumenten’ die Veenstra voorstelt om de positie van architecten bij bouwprojecten te versterken en de ruimtelijke kwaliteit in Nederland te verbeteren. “Ik vind het gek dat een opdrachtgever niet per se een architect nodig heeft om een bouwvergunning aan te vragen. De rol van een constructeur is wél wettelijk verplicht. Die moet zijn berekeningen indienen, anders krijg je geen vergunning”, zegt Veenstra tegen Architectenweb.

Een wettelijke verankering van diens rol is niet alleen goed voor de positie van de architect, maar is ook essentieel voor het verbeteren en waarborgen van de ruimtelijke kwaliteit in het algemeen, stelt de Rijksbouwmeester. “De inpassing van een gebouw, hoe het eruit ziet en hoe het gematerialiseerd is, is van werkelijke betekenis voor de maatschappij. Daarom is het cruciaal dat een architect een volwaardige plek aan de tafel krijgt, waar hij de opdrachtgever kan bevragen en op die manier goed opdrachtgeverschap en de ruimtelijke kwaliteit van een project stimuleert.”

Onafhankelijke bouwmeester voor elke gemeente
Aanstaande woensdag organiseert de commissie Binnenlandse Zaken op initiatief van Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) een rondetafelgesprek over architectuurbeleid. De Rijksbouwmeester heeft namens het College van Rijksadviseurs een position paper ingediend waarin hij de visie van het CRa op dit terrein uiteenzet. Naast een wettelijke verankering van de rol van de architect pleiten Veenstra en zijn collega-Rijksadviseurs Jannemarie de Jonge (Landschap en Water) en Wouter Veldhuis (Stad en Infrastructuur) onder meer voor het instellen van een onafhankelijke bouwmeester voor elke gemeente.

“Gemeentes beslissen over zaken die direct invloed hebben op onze leefomgeving. Een bouwmeester is iemand die opereert tussen de politieke agenda en een sterk commercieel georiënteerde markt. Die twee agenda’s vertellen samen niet het complete verhaal. Wat mist is een reflectie op het sociaalmaatschappelijke belang van vormgeving en ruimtelijke inrichting. Een bouwmeester is iemand die daarin ontwerpvrijheid, de integraliteit van opgaven, en het zicht op de lange termijn agendeert. Zaken die in het gewone krachtenspel telkens ondergeschikt raken”, schrijft het CRa in zijn position paper.

Introductie Open Oproep
Verder stelt het CRa voor om de Open Oproep als prijsvraagmodel voor architecten te introduceren, eveneens om goed opdrachtgeverschap te stimuleren. Er is de afgelopen jaren in Nederland al een aantal Open Oproepen georganiseerd, maar anders dan veel architecten graag zouden zien is het model nog lang geen gemeengoed zoals in Vlaanderen, waar tientallen Open Oproepen per jaar worden uitgeschreven. Onze zuiderburen hebben daar zelfs een speciaal ambtenarenapparaat voor.

Ook pleit het CRa voor het instellen van een Atelier Ontwerpkracht Landelijk Gebied. “Het Atelier richt zich op ontwerpend onderzoek, stimuleert en begeleidt voorbeeldplannen (koplopers) en ontwikkelt instrumenten om regionaal in te zetten. Er kunnen gespecialiseerde ontwerpers worden opgeleid en er kan een netwerk van ontwerpers in het landelijk gebied worden gefaciliteerd. Vanuit het Atelier kunnen onafhankelijke kwaliteitsteams worden ondersteund die de gebiedsprocessen begeleiden en de omgevingskwaliteit borgen”, aldus het CRa.

Nederlands Architectuurinstituut
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer vindt komende woensdag plaats van 10.45 tot 14.15 uur. Naast de Rijksbouwmeester komen onder meer Josien Paulides (zakelijk directeur Nieuwe Instituut) en Ole Bouman (directeur van Design Society, oud-directeur van het Nederlands Architectuurinstituut) aan het woord.

De inmiddels demissionaire regering kondigde deze zomer aan te gaan onderzoeken of er weer een Nederlands architectuurinstituut kan komen. De directie van het Nieuwe Instituut, de opvolger van het in 2013 opgesplitste NAi, toonde zich vorige week niet heel enthousiast over dat idee. Volgens algemeen en artistiek directeur Aric Chen en Paulides kan de politiek beter samenwerken met de architectuurorganisaties die er al zijn.

Volgende week publiceert Architectenweb een uitgebreid interview met Rijksbouwmeester Francesco Veentra

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan