Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten

Energieneutrale basisschool voor speciaal onderwijs

9 juni, 11:47
In Utrecht is dit jaar een energieneutrale basisschool voor speciaal onderwijs naar ontwerp van EVA architecten geopend. Het gebouw van SO Fier bestaat uit twee bouwdelen, verbonden door een middenstuk met daarin de entree en speellokaal. De school kenmerkt zich door ronde vormen en gevels die bestaan uit metselwerk en grote vensters.

Het metselwerk is opgedeeld in banden, waarvan de middelste ter hoogte van de verdiepingsvloer bij de entree uitkraagt als luifel. Hier is tevens een patio gecreëerd, die aan de binnenkant is bekleed met latwerk. De afgeronde hoeken van de school verzachten het gebouw en verbinden de verschillende buitenruimten op een vloeiende wijze met elkaar.

SO Fier is specifiek gericht op cluster 4-onderwijs, voor kinderen met psychische stoornissen en gedragsstoornissen. Overzicht voor leerling en docent is hierbij van groot belang, vertelt EVA architecten. Iedere groepsruimte heeft een eigen toilet en extra werkplek als luwtezone.

Elk cluster van vier groepsruimten heeft een eigen leerplein, grenzend aan de centrale patio. In de patio kunnen leerlingen en docenten zich afzonderen van de rest. De patio verspreidt het daglicht over de leerpleinen en verbindt de verschillende clusters ruimtelijk en visueel met elkaar.

Flexibiliteit in gebruik
Een aspect van de duurzaamheid van het gebouw is flexibiliteit in gebruik. De groepsruimten zijn zodanig in te delen dat ook regulier onderwijs kan functioneren. Verder kan de ontmoetingsruimte aan het speellokaal worden gekoppeld en is het speellokaal op zijn beurt weer gekoppeld aan de berging van de gymzaal.

Verder is veel dubbelgebruik mogelijk. Zo dient de keuken ook als ontvangstmeubel voor bezoekers en kan de professionele keuken van het technieklokaal worden ingezet voor de ontmoetingsruimte.

In het gebouw zijn diverse maatregelen getroffen die ten goede moeten komen aan biodiversiteit, waaronder een groendak op het lage dak tussen de bouwdelen en het inpassen van diverse nestkasten voor gierzwaluw, vleermuis en huismus in de gevel. De school voldoet volledig aan klasse B van Frisse scholen, met enkele punten uit klasse A.

EVA architecten heeft in overleg met de gebruikers en in samenwerking met interieurarchitect NEST en landschapsarchitecten Buro Beuk ook het volledig interieur en de buitenruimtes ontworpen. Een afgestemd kleur- en materialenpalet moet zorgen voor rust en samenhang in het drukke bestaan van de school. 

Materialen hergebruikt
De pleinen zijn programmatisch verbonden met de ruimtes aan de gevel. Elke leeftijdsgroep beschikt over zijn eigen, zo groen mogelijk ingerichte plein. Hierbij zijn materialen hergebruikt van het plein dat bij de gesloopte school op dezelfde plek hoorde. Van de sloopmaterialen van de school heeft Superuse Studios een speciaal kunstwerk voor op het schoolplein gemaakt; een wachthuisje bij de voetbalkooi dat eruitziet als een graafmachine.

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan