Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Ankers waarmee tien meter diepe huiskamers aan de betonconstructie worden gehangen
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Valley tijdens de bouw deze maand
Copyright: MVRDV
Ankers waarmee tien meter diepe huiskamers aan de betonconstructie worden gehangen
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV
Artist impressie Valley
Copyright: MVRDV

MVRDV: hoofdopzet Valley tot op de millimeter gelijk gebleven

17 april, 14:50
De bouw van het multifunctionele torencomplex Valley aan de Zuidas in Amsterdam is in volle gang. Van MVRDV ontvingen we foto’s van het gebouw, dat gaat bestaan uit drie torens met onder meer woningen en kantoren. Ook spraken we met architect en ‘director’ bij het bureau Gideon Maasland over het 75.000 vierkante meter omvattend project. “We hebben de ontwerpuitgangspunten vanaf dag één geïntegreerd met de nieuwste technieken.”

We zijn een jaar voor de geplande oplevering van Valley. Hoe gaat het met de bouw?
“De bouw gaat enorm hard. Ondanks de coronacrisis werkt de aannemer heel hard door, uiteraard wel met de nodige maatregelen. We hebben veel respect voor de wijze waarop de aannemer met zijn team de bouw door laat gaan. We zien dat de gevels al vrij ver dicht zitten, en het aanbrengen van het natuursteen is gestart. Dat wordt echt een metamorfose. Ook is de binnenafwerking in volle gang. Zowel de kantoren als de onderste lagen woningen zijn vol in afbouw nu. De bovenste lagen van de torens moeten nog worden gestort.”

In een essay, dat werd bekroond met de Geert Bekaert Prijs voor architectuurkritiek, schreef Mark Minkjan enkele jaren geleden dat we het gebouw nooit gaan zien zoals op de renders. Klopt dat?
“Dat is voornamelijk aan anderen om te beoordelen, maar wat ons betreft niet. De laatste impressies zien er nog net zo uit als bij de prijsvraag en het ontwerp wordt ook letterlijk zo gebouwd. We hebben een ontwerptraject achter de rug waarin we vanaf dag één de ontwerpuitgangspunten hebben geïntegreerd met de nieuwste technieken. Al in de VO-fase hebben we de hoofddetails in 3D ontworpen. In de verschillende fasen zijn zaken steeds verder uitgewerkt, maar de hoofdopzet met zijn doorlopende lijnen is letterlijk tot op de millimeter gelijk gebleven. Daar is uiteindelijk erg veel werk in gaan zitten, maar het resultaat is daar ook naar. Dit hadden we niet kunnen doen zonder het team van de opdrachtgever, Edge Technologies. Zij zijn echt een essentiële schakel in het zo kunnen bouwen van het concept. Zonder goede opdrachtgever kunnen wij geen goed gebouw bouwen.”

Het gebouw ziet er heel complex uit. Hoe is het gelukt om dit gebouwd te krijgen?
“We hebben vanaf de DO-fase veel zaken gescript. Samen met Arup hebben we bijvoorbeeld een angle-snapper ontwikkeld waarbij alle willekeurig getekende hoeken uiteindelijk in veelvouden van tien graden zijn gemaakt. Dat betekende een enorme standaardisatie van aansluitingen en maatvoering.

Verder is het constructieve systeem vrij eenvoudig. De plint heeft een kolomstructuur met balken, waarbij de grote bomen direct boven de kolommen staan. De woontorens hebben dragende wanden die de uitkragingen eenvoudig mogelijk maken. En om het extreme beeld nog verder aan te zetten, zijn er elf ‘specials’ als stalen doosjes aan de betonstructuur gehangen die uitkragingen tot tien meter hebben.

Recent hebben we het gehele patroon voor de natuursteengevel uitgewerkt. Het wildverband is grotendeels gescript, waarbij het eindresultaat direct gebruikt wordt voor de productie. Het scripten zorgt voor een enorme standaardisatie in een volledig wild volume. Juist door dit soort slimme optimalisaties wordt een complex gebouw bouwbaar.”

Hebben jullie bij dit project nog geleerd van jullie ervaringen in Azië?
“We staan voor een grootschalige verdichting van de stad. Maar wij willen dat niet doen zoals bijvoorbeeld in Hong Kong, waarbij zielloze torens extreem dicht op elkaar staan en er ook nog eens allemaal gelijk uitzien. Wij zien de verdichtsopgave samen met verduurzaming op een breed vlak. De nieuwe stad wordt humaner, socialer, groener, opener, natuurlijker, diverser, inclusiever, gemixt en buitengewoon mooi. En Valley is daar een eerste aanzet toe.

We hebben ook in Azië ook eerder projecten gedaan met veel groen en terrassen, maar Valley is de eerste in zijn schaal die opgeleverd wordt. Juist vanuit Azië is er veel belangstelling en waardering voor Valley omdat ze daar als geen ander op zoek zijn naar de nieuwe stad. Veel van de praktische oplossingen die wij bij Valley hebben ontwikkeld, worden nu in aangepaste vorm ook toegepast in Azië. Bijvoorbeeld het irrigatiesysteem waarmee het groen in leven blijft als de bewoners met vakantie zijn, maar ook de wijze van collectief onderhoud. In een steeds verder individualiserende samenleving brengt een project als Valley mensen letterlijk bij elkaar. Ik kan niet wachten tot de eerste mooie lentedag waarop een groot deel van de bewoners zijn barbecue aansteekt op de groene terrassen.”

Andere nieuwsberichten

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

1 uur geleden

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

2 uur geleden

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

4 uur geleden

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 21:00

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

17 minuten geleden

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

4 uur geleden

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan