Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Bar in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Restaurant in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Restaurant in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Bar in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Restaurant in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Restaurant in entreegebied
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken
Copyright: Ossip van Duivenbode
Atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Demonstratiekeuken
Copyright: Ossip van Duivenbode

Transparant en toegankelijk Unilever Foods Innovation Centre geopend

9 december 2019, 11:55
Het Unilever Foods Innovation Centre op Wagingen Campus is afgelopen vrijdag officieel geopend door Koning Willem-Alexander. De  bijzonder duurzame onderzoeksfaciliteit op het gebied van voeding is gerealiseerd in een geïntegreerde samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects, Fokkema & Partners Architecten, Dura Vermeer Bouw Hengelo en adviesbureau DWA.

Met een uitnodigende voorzijde ligt het Unilever Foods Innovation Centre richting de campus. Trappen leiden naar een terras met kruidenperken voor een transparante façade. Het uitnodigende karakter stopt niet bij de voordeur: de beveiligingsbarrière is flink naar achteren geschoven, waardoor een ruim deel van de begane grond publiek toegankelijk is.

Publiek gebied
Bij binnenkomst in de zes meter hoge publieke hal staan openheid en de ‘food’-beleving centraal. De gebruikelijke receptie is hier vervangen door een royale bar. De bezoeker – student, onderzoeker of anderszins geïnteresseerde – heeft vanaf de bar zicht op de ‘pilot plant’, een minifabriek waar Unilever nieuw ontwikkelde producten op kleine schaal kan produceren en testen.

Tegenover de bar ligt achter glazen wanden een demonstratiekeuken, waar gedurende de dag zichtbaar voor iedereen kook- en eetsessies en proeverijen plaatsvinden. Iets verderop in het publieke gebied ligt een open auditorium met een tribunetrap, waar de onderneming lezingen en symposia kan houden.

Ter hoogte van het auditorium leiden trappen naar de eerste verdieping, waar de voor iedereen toegankelijke ‘food market’, vergaderruimten  en het restaurant liggen. Zo is van de voor- tot de achterzijde een publieke as gecreëerd.

Signatuur
Bij het auditorium bevindt zich ook de toegang tot het niet-publieke deel van het gebouw. Hier ligt achter de beveiligingsbarrière een licht atrium; van het ontwerp kan gerust worden gezegd dat het de handtekening van Paul de Ruiter Architects draagt. Een witte en door daglicht overspoelde ruimte, waarin brede trappen, aan de zijden bekleed met houten latten, de begane grond verbinden met de kantoren en laboratoria op de verdiepingen.

Op de begane grond bevinden zich nog een grote ruimte voor bijeenkomsten en vier keukens. Deze keukens worden gebruikt voor het testen van nieuwe ontwikkelingen, kooktrainingen, als proefkeuken voor sessies met externen en voor de bereiden van speciale lunches en diners voor gasten.

Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd, waarvan zowel de medewerkers van Unilever als van de Universiteit van Wageningen gebruik kunnen maken. De tuinen aan de voor- en achterzijde van het gebouw zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke groenstrook langs het gebouw, maar bieden de koks ook verse kruiden. Ze zijn ontworpen door Atelier LOOSvanVliet.

Samenkomst
Het nieuwe gebouw voor Unilever brengt de activiteiten van drie R&D-locaties in Nederland (Vlaardingen), Duitsland en Polen samen. Unilever heeft gekozen voor vestiging op Wageningen Campus omdat dit een mondiaal toonaangevend kennishart op het gebied van ‘(Agro)Food en Life Sciences’ is. Voor de onderneming is de kennisdeling tussen Unilever en andere partijen op de campus, zoals studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research, belangrijk.

Gedurende het ontwerp en het ontwikkelproces is intensief samengewerkt met de medewerkers van de voormalige R&D-locaties, vertellen de architecten. Het nieuwe gebouw moest ruimte bieden aan een complex programma van kantoren, laboratoria en keukens, maar zou ook verschillende culturen gaan samenbrengen.

In co-creatie is de samenkomst stap voor stap vormgegeven, aldus de architecten, tot een “transparant en connectief gebouw”. De verschillende afdelingen kunnen elkaar nu zien, maar ook daadwerkelijk makkelijk tussen kantoor, lab, keuken en pilot plant heen en weer lopen. De afdelingen zijn visueel en ruimtelijk verbonden.

Hergebruik
De drie voormalige R&D-locaties heeft Unilever inmiddels gesloten. Fokkema & Partners heeft het interieur van het Unilever Foods Innovation Centre zoveel mogelijk circulair ontworpen, waarbij het bureau heeft geput uit de interieurs van de voormalige vestigingen. Zo zijn tal van onderdelen uit de keukens meeverhuisd en zijn oude kastmeubels verwerkt in nieuwe ombouwen, waardoor ze weer fris en eenvormig ogen.

Ook alle tafels en stoelen zijn uit de drie voormalige vestigingen verzameld en op kleur gesorteerd. De bonte verzameling aan bestaand meubilair “met alle bestaande stofferingen, bureaubladen en schoonheidsfoutjes” in kleurgroepen toegepast in het interieur. Meubels in verschillende stijlen maar met grofweg dezelfde kleur komen zo bij elkaar in een 'groene' afdeling, een 'gele' afdeling, enzovoorts.

Energie-efficiënt en gezond

Het Unilever Foods Innovation Centre is een energieneutraal gebouw, meldt Paul de Ruiter Architects. Het dak is voorzien van 1.550 zonnepanelen. Het glazen dak – boven het entreegebied, bijvoorbeeld – heeft geïntegreerde zonnecellen die zowel zorgen voor opwekking van energie als bescherming tegen zonnewarmte.

De compacte bouwvorm zorgt ervoor dat de energieverliezen beperkt zijn. Hoge isolatiewaarden van zowel het glas, de dichte gevels als de vloer moeten zorgen voor een laag energieverbruik en tegelijkertijd hoog comfort. Verder zijn er diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdetectie, met het oog op een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie.

Het architecten- en bouwteam heeft, naast comfort en energiezuinigheid, ook oog gehad voor gezondheid. Ionisatie van de ventilatielucht zorgt bijvoorbeeld voor verbetering van de luchtkwaliteit op een energiezuinige wijze. Het integrale design & build-proces heeft geresulteerd in een certificering BREEAM-NL Outstanding voor het ontwerp, melden de betrokken partijen.

Andere nieuwsberichten

Restaurant Felix brengt historie naar het heden

Vandaag, 18:04

Architect Adolfo Natalini (78) overleden

Vandaag, 13:46

Etablissement Karavaan als een reis door landschappen

Vandaag, 13:20

Compacte bouw en ruimte voor bewegen in Klaprozenbuurt

24 januari, 2:35

Rotterdam start competitie voor loopbrug over ‘s-Gravendijkwal

Vandaag, 15:25

Minister pleit voor schonere bouw na PFAS-crisis

Vandaag, 09:40

'De rivier laat niet met zich sollen'

Vandaag, 09:24

Video: registratie avond over (iconische) hotels Amsterdam

24 januari, 3:56

Woningen gasregio Groningen sneller versterkt

24 januari, 9:26

Alternatieve reisgids voor 'treurplekken' in Nederland

23 januari, 1:30
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan