Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital
Copyright: VERO Digital

Bouw van kantoor Helix door Paul de Ruiter en AM van start

9 april 2020, 9:00
In Leidsche Rijn, Utrecht is de bouw gestart van Helix, een multi tenant kantoorgebouw waarmee gebiedsontwikkelaar AM zich richt op bedrijven die niet alleen in een duurzame maar ook gezonde omgeving willen werken. Paul de Ruiter Architects heeft het ontwerp gemaakt met onder andere de criteria voor WELL-certificering als leidraad en een grote spiraalvormige trap als symbolisch kenmerk.

De geplande viering van de bouwstart kon helaas niet doorgaan, maar de bouw van het multi-tenant kantoorgebouw Helix is wel degelijk gestart. Het gebouw komt te staan in het noordelijke centrumgebied van Leidsche Rijn, tussen de A2 en toekomstige woningbouw. Met ruim 10.000 m2 verhuurbare vloeroppervlakte is Helix een belangrijke ontwikkeling voor het kantorengebied.

Gezondheid en welzijn
Helix wordt niet alleen een duurzaam kantoorgebouw, maar ook een gezonde en prettige werkomgeving, aldus AM. Met Helix geeft de ontwikkelaar invulling aan een van zijn kernthema’s, ‘Healthy urban living and working’. Bij oplevering heeft het gebouw een GPR-score acht en het is aangemeld voor WELL Building Standard.

“Toen we zo’n vier jaar geleden plannen maakten voor deze locatie, stond voor ons voorop dat we niet alleen een duurzaam gebouw zouden realiseren, maar ook een gebouw waarin de gebruikers zich prettig voelen”, zegt Levi Boerman, ontwikkelingsmanager bij AM. “Samen met Paul de Ruiter Architects zijn we gaan nadenken hoe we dat vorm konden geven.”

De criteria voor WELL-certificering betreffen zowel het gebouw als het gebruik ervan, legt Paul de Ruiter uit. Zijn bureau heeft invulling gegeven aan de bouwkundige criteria door te zorgen voor onder andere goede luchtbehandeling, ruim toetredend daglicht, uitzicht en het stimuleren van beweging.

Spiraalvormige trap
“Zuivere lucht is wel een uitdaging, naast de A2. Maar straks is de lucht binnen gezonder dan buiten”, zegt De Ruiter. Als je dan over het criterium beweging nadenkt, kom je snel op een trap, legt hij verder uit. Om van buitenaf zichtbaar te maken dat gezondheid een belangrijk thema van Helix is, heeft het architectenbureau het gebouw aan de A2-zijde zo transparant mogelijk gemaakt, met een trap in het atrium dicht tegen de gevel geplaatst.

“We konden deze gevel heel transparant maken, omdat hij nauwelijks zonbelasting heeft. De trap hebben we groot en krachtig van kleur ontworpen, in de vorm van een helix, wat ook naar een dna-streng verwijst”, legt De Ruiter uit. “Daarmee is de grote wenteltrap een symbool voor het gebouw geworden.”

Wie het gebouw betreedt via de lobby, wordt als het ware vanzelf naar de wenteltrap getrokken. Vanuit  de lobby voeren een paar treden naar het niveau waarop de grote trap begint, de liften liggen dan al achter je. “Als mensen dan nog de trap niet nemen, weet ik het ook niet”, zegt Boerman lachend.

Twee gezichten
Het gebouw heeft architectonisch een verrassende Januskop, vertelt De Ruiter. Terwijl de A2-zijde transparant en modern is, sluit de tegenover liggende zijde meer aan bij het plan voor de woningbouw die hier wordt ontwikkeld. Die is kleinstedelijker, gebaseerd op pandjes en een wat klassiekere architectuur, legt hij uit. En passant, zegt De Ruiter, fungeert Helix als een geluidsscherm voor de toekomstige woonwijk.

Aan de straatkant krijgt Helix een dubbelhoge plint, met de lobby, een restaurant en een vergadercentrum. Het parkeren is inpandig opgelost – conform de stedenbouwkundige eisen – met circa 150 plekken, verdeeld over twee lagen. Helix is overigens ook met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken, aldus AM.

Flexibel
Op de twee parkeerlagen liggen vier kantoorlagen, waarvan de kantooroppervlakte per verdieping in ongeveer vier gelijke delen kan worden gesplitst. Door de flexibele indeling kan Helix ruimte aan zowel grote als kleinere bedrijven bieden en eenvoudig inspelen op veranderende wensen van de huurders.

Helix is circa veertig meter breed en zeventig meter lang. Vanwege de diepe plattegrond  heeft het gebouw met het oog op goede daglichttoetreding, in aanvulling op het atrium met de grote glazen gevel, halverwege nog een aantal atria. Naast kantoorruimten biedt Helix ook plekken om te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Welzijn in het interieur
Afgezien van de bouwkundige criteria heeft WELL ook eisen aan het interieur en de bedrijfsvoering. Zo kijkt deze norm voor gezondheid en welzijn van de gebouwgebruikers ook naar interieuraspecten en bedrijfsvoering. “Het komt bijvoorbeeld terug in de keuze voor de horecaexploitant”, zegt Boerman. “Die zal een wezenlijke bijdrage leveren met het aanbieden van gevarieerde en gezonde menu’s.”

“Daarnaast zoeken we de samenwerking met de aanstaande kantoorgebruikers. We willen zien wat we met hun samen kunnen bereiken in bijvoorbeeld de beplanting en het creëren van rustzones”, legt hij uit. Ruim 60% van de beschikbare meters is inmiddels verhuurd aan de aanbieder van werk- en vergaderplekken Regus en automatiseringsbedrijf 2AT. “Dat zij kiezen voor dit gebouw betekent in elk geval dat ze achter het gedachtegoed staan.”

AM heeft Helix verkocht aan het Amerikaanse  Principal Core Fund. De bouw van Helix is in handen van BAM Bouw en Techniek. De oplevering vindt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 plaats.

Bouwbord
Dan is er nog een bijzonderheid, tot slot: het bouwbord. Dit krijgt de vorm van een kunstwerk van 10 x 6 meter. Met dit onconventionele bouwbord wil AM de jonge kunstenaar Joost Zwanenburg de gelegenheid geven zijn in de street art gewortelde werk  op de zichtlocatie aan de A2 te presenteren.

Aan het houten bouwbord zit trouwens ook een circulair aspect. Boerman: “Het is de bedoeling om van het bouwbord een meubel te maken en dat aan te bieden aan de toekomstige gebouweigenaar.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Vandaag, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Vandaag, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Vandaag, 10:58

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

Gisteren, 14:30

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Vandaag, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Vandaag, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Vandaag, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

Gisteren, 16:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

Gisteren, 14:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

Gisteren, 11:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan