Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Begane grond
Copyright: NL Architects
Eerste verdieping
Copyright: NL Architects
Tweede verdieping
Copyright: NL Architects
Derde verdieping
Copyright: NL Architects
Vierde verdieping
Copyright: NL Architects
Vijfde verdieping
Copyright: NL Architects
Doorsnede
Copyright: NL Architects
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Begane grond
Copyright: NL Architects
Eerste verdieping
Copyright: NL Architects
Tweede verdieping
Copyright: NL Architects
Derde verdieping
Copyright: NL Architects
Vierde verdieping
Copyright: NL Architects
Vijfde verdieping
Copyright: NL Architects
Doorsnede
Copyright: NL Architects

Breed cultureel programma kenmerkt woonproject op NPD-strook

2 april 2019, 11:50
Op de zogenoemde NPD-strook in de Utrechtse wijk Overvecht ontwikkelen AM, Paul de Ruiter Architects en NL Architects een gebouwenensemble met 334 appartementen en werk- en recreatieruimten. Blok 1B vormt letterlijk het middelpunt, mede dankzij een ‘Superplint’ en multifunctionele evenementenhal in het gebouw.

De locatie van de voormalige Nederlandse Pakket Dienst (NPD) in de Utrechtse wijk Overvecht transformeert de komende jaren naar een nieuwe woonwijk. In vervolg op een aanbesteding door de gemeente Utrecht hebben de vastgoedontwikkelaar en twee architectenbureaus een plan gemaakt voor drie samenhangende maar verschillende gebouwen.

Sociale duurzaamheid
Paul de Ruiter Architects tekende voor de twee buitenste gebouwen (1A en 1C), NL Architects ontwierp het middelste gebouw (1B). Flux landscape architecture verzorgt het ontwerp van de openbare ruimte en de gemeenschappelijke groene binnentuinen.

Een grote verscheidenheid aan woningtypes in elk blok komt tegemoet aan de woonwensen van verschillende doelgroepen, zoals starters, doorstromers, gezinnen, senioren en bewoners met een zorgvraag. De diversiteit aan doelgroepen en de programmering van voorzieningen en andere functies moet eraan bijdragen dat dit een het een bijzonder sociaal duurzaam project wordt.

Talent en creativiteit stimuleren
“Er zijn serieuze inspanningen geleverd om ruimten voor sociale interactie te creëren én te programmeren”, legt NL Architects uit. “Ruimten die geschikt zijn voor ondernemerschap, educatie, cultuur, zorggerelateerde programma’s en ruimten die tot creativiteit kunnen inspireren.”

Een van deze ruimten is de ‘Werkplaats’, waar ondernemerschap wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van talent. De ‘Cultuurhub’ wordt een ruimte waar bewoners culturele activiteiten kunnen ervaren en er aan kunnen deelnemen. In de ‘Eventspace’ kunnen bewoners exposities, lezingen en activiteiten bezoeken en zich laten inspireren om hun creativiteit te ontwikkelen.

Deze ruimten voor “creativiteit, kracht en ondernemerszin” zijn geconcentreerd in de ‘Superplint’ van blok 1B. Samen met de horeca in de aangrenzende blokken zorgt zowel overdag als ’s avonds dit voor levendigheid (en veiligheid).

De betaalbare huur van de Superplint moet de plek aantrekkelijk maken voor ondernemend en creatief Utrecht. Voor de exacte invulling van de functies werkt het ontwikkel- en ontwerpteam samen met een team van Utrechtse ontwerpers, kunstenaars en evenementen- en commerciële partijen.

Industriële reminiscentie
De Eventspace is gelegen in het midden van het bouwblok: een immense multifunctionele hal van 60 bij 23 meter en 8 meter hoog. De ruimte kan eenvoudig worden omgevormd tot een zaal voor lezingen of expositieruimte, als tot een indoor voetbalveld, aldus NL Architects.

De multifunctionele hal is “een poging om het soort brute ruimte te produceren dat zo geliefd is in veel hergebruikt industrieel erfgoed”, legt het architectenbureau uit. De Eventspace refereert aan de voormalige loodsen op het terrein, die na vertrek van de NPD “werden gekoloniseerd als culturele voorzieningen en alternatieve werkruimten.”

De Eventspace beschikt over enorme schuifdeuren over de volledige hoogte van de hal, die kunnen worden geopend om de buurt uit te nodigen. De architecten konden ruimte creëren voor de multifunctionele hal door alle parkeergelegenheid, ook voor de bewoners van blok 1B, in de twee buitenste blokken te situeren.

De Superplint kan wat betreft indeling worden opgevat als een kerk. De Eventspace is het middenschip, geflankeerd door twee 'zijbeuken' die ruimte bieden aan horeca, werkplekken, enorme fietsenstallingen, alsook de entrees naar de bovengelegen appartementen. Al deze ruimtes zijn verbonden met de centrale hal en bieden een publiek hart voor het gehele gebied.

Woningen
Blok 1B bevat 118 woningen, waaronder 24 speciale zorgappartementen op de bovenste verdieping. Deze appartementen zijn georganiseerd in groepen van acht met een gedeelde woonkamer en keuken. De ‘gewone’ verdiepingen (tweede, derde en vierde) bevatten elk tien eenheden van ongeveer 50 m2 aan de korte en zestien eenheden van 80 m2 aan de lange zijden.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee stroken met acht woningen van ongeveer 50 m2. Hun toegangscorridor loopt langs en ziet uit op de centrale evenementenhal. Alle appartementen met uitzicht op de binnenstraten hebben een eigen, half inpandig balkon.

Meer over het ontwerp van het gebouwenensemble en de – door Paul de Ruiter Architects ontworpen –blokken 1A en 1C lees je in het artikel dat Architectenweb gisteren heeft geplaatst.

Andere nieuwsberichten

MIX architectuur ontwerpt blok met woningen en supermarkten in Crooswijk

4 uur geleden

Winnaars prijsvraag Europan 17 bekend

Vandaag, 12:08

Koschuch Architects ontwerpt woontoren in Haarlem Schalkwijk

Vandaag, 09:48

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Gisteren, 13:59

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

2 uur geleden

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

Vandaag, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

Vandaag, 09:08

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Gisteren, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Gisteren, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Gisteren, 09:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan