Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero
Copyright: Vero

Ensemble van woonblokken met levendige plint voor NPD-terrein Utrecht

1 april 2019, 16:58
Als onderdeel van omvangrijkere herontwikkelingsplannen voor centrumgebied Overvecht heeft de gemeente Utrecht een aanbesteding georganiseerd voor de zogenoemde NPD-strook. Vastgoedontwikkelaar AM, Paul de Ruiter Architects en NL Architects hebben drie verschillende maar samenhangende gebouwen met 334 appartementen op een plint met werk- en recreatieruimten ontwikkeld.

De NPD-strook is een voormalige bedrijfslocatie van de Nederlandse Pakket Dienst, gesitueerd in de naoorlogse wijk Overvecht met middelhoge en hoge flatgebouwen. Het perceel grenst aan een groot winkelcentrum. De gemeente kocht meer dan tien jaar geleden de loodsen, maar door onder andere de crisis kwam het terrein niet eerder tot ontwikkeling.

Hier ontwikkelt AM een gemengd stedelijk programma; in nauwe onderlinge afstemming hebben Paul de Ruiter Architects en NL Architects drie woongebouwen ontworpen. Paul de Ruiter Architects is verantwoordelijk voor de twee buitenste blokken (1A en 1C), NL Architects het middelste (1B).

Het bruto vloeroppervlak van de drie gebouwen is 32.800 m2; voor de gebouwen 1A en 1C samen is het bruto vloeroppervlak 20.600m2 (28.300m2 inclusief parkeren).  Flux landscape architecture ontwierp de gemeenschappelijk groene binnentuinen en een hoogwaardige openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.

Ensemble van drie volumes
De drie gesloten bouwblokken zijn ontworpen als een ensemble. De gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen geven samenhang. Alle blokken zijn bovendien in baksteen vormgegeven. Binnen deze krachtige basis is er een grote mate van diversiteit in materiaalgebruik en architectuur, aldus Paul de Ruiter Architects.

Het woonprogramma biedt een grote verscheidenheid aan woningtypes met het oog op de woonwensen van verschillende doelgroepen, zoals starters, doorstromers, gezinnen, senioren en bewoners met een zorgvraag. De blokken bieden plaats aan 334 woningen tussen de 40 en 120 m2, die voor een belangrijk deel voor de middeldure huursector worden gerealiseerd.

Buitenruimte
Het woonprogramma is per blok gemengd. Om ruimte voor ontmoeting te creëren en buitenverblijf te stimuleren krijgt elk gebouw op de tweede verdieping een collectieve binnentuin; die is alleen toegankelijk voor de bewoners. Daarnaast hebben veel bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van blok 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat.

Verder is bewust gekozen om op de begane grond woningen en voorzieningen te combineren. Dit moet bijdragen aan levendige binnenstraten en grotere sociale veiligheid. De hoofdentrees van de blokken en de fietsenstalling van elk blok worden om die reden ook aan deze binnenstraten gesitueerd.

Voorzieningen
In blok 1A en 1C, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is per blok ongeveer 300 m2 aan voorzieningen mogelijk. De voorzieningen in de plint moeten een aanvulling vormen op het aanbod van Winkelcentrum Overvecht; te denken valt aan een kunstuitleen en zorgfuncties als een tandarts en een fysiotherapiepraktijk. Ze zijn tegenover de zogenoemde ‘Superplint’ van blok 1B gepositioneerd.

Bij blok 1A en 1C zijn inpandige parkeergarages ontworpen, waarvan ook de bewoners van 1B gebruik kunnen maken. Voorts voorziet het plan een breed programma aan functies die talent, creativiteit en ondernemerschap moeten stimuleren: de Cultuurhub, de Eventspace en de Werkplaats.

Duurzaamheid
De woningen zullen gasloos worden uitgevoerd. Met eigen energieopwekking middels PV-panelen op het dak en een WKO per woning hebben de architecten optimale scores op EPC (-0,02) en GPR (8,5) kunnen behalen, laat Paul de Ruiter Architects weten.

Voorts is gezorgd voor goede geluidwering en per woning regelbare koeling, verwarming en ventilatie. Daarnaast is er veel aandacht voor gebruikskwaliteit, toegankelijkheid en flexibiliteit van de woonblokken.

Morgen gaat Architectenweb in op blok 1B, ontworpen door NL Architects.

Andere nieuwsberichten

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Gisteren, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Gisteren, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Gisteren, 10:58

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

28 november, 2:30

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Gisteren, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Gisteren, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Gisteren, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

28 november, 2:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

28 november, 11:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan