Francesco Veenstra
Copyright: Maarten van Haaff
Francesco Veenstra
Copyright: Maarten van Haaff

Polarisatie? Ik zoek graag de verbinding!

19 november 2019, 9:22
Afgelopen week vond in de Lik in Utrecht de Architectendag plaats. Een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de BNA; dit jaar met de focus op ‘The Human Touch’. Het werd mijn vuurdoop als kersverse voorzitter van de branchevereniging. In de gesprekken met architecten uit het hele land haalde ik veel op over de huidige stand van de architectuurpraktijk. Er worden volop kansen gezien bij de inzet op innovatie, oplossingen voor de energietransitie en de aanpak van maatschappelijke vraagstukken, maar tegelijkertijd zijn er ook breed zorgen rond opdrachtgeverschap, contracten en rijksbeleid.

Nu de ecologische problemen de bouwwereld steeds harder lijken te raken en het politieke klimaat volatieler is dan ooit tevoren, zijn volgende stappen nodig met nieuwe antwoorden op oude vraagstukken. Met integrale plannen en door, tegen de huidige trend in, de verbinding te zoeken en ruimte te bieden aan nuance in het debat. Architecten zijn bij uitstek de beroepsgroep die in deze processen een rol van betekenis kunnen spelen.

In de aanloop naar de Architectendag was een interview gearrangeerd met een landelijke ochtendkrant om het thema van de dag onder de aandacht te brengen. Een twee uur durend interview leverde een beknopte, maar kernachtige tekst op om te worden gepubliceerd. De redactie koos er echter  voor om het stuk niet te plaatsen. “Te grote begrippen en te weinig uitgesproken om het interview aan een bredere groep lezers aan te bieden.” Kennelijk is er geen nuance gewenst in het huidige, polariserende klimaat. Juist nu, nu samenwerken meer dan ooit nodig is, om grote veranderingen voor elkaar te krijgen.

In het interview werd ik direct bevraagd over de conflicten tussen de architecten van het Binnenhof en over uitspraken die door Thierry Baudet en vakgenoten werden gedaan over de architectuur in Nederland. Twee voorvallen die de architectenbranche de afgelopen maanden negatief in het nieuws brachten. In pogingen om het gesprek richting het thema van de Architectendag ‘The Human Touch’ te sturen, bleek bij de journalist de verleiding steeds weer daar om de tegenstellingen in een voor mij niet bestaand architectuurdebat aan de orde te stellen.

Ik vind de uitspraken van Baudet niet interessant. Wat mij betreft gaan ze over smaak, over een stijlstrijd die de aandacht afleidt van waar ik denk dat het werkelijk over zou moeten gaan: hoe gaat de architectuur en stedenbouw helpen om condities te scheppen voor een veilige, toekomstbestendige en gezonde leefomgeving? Hoe maken we straten en gebouwen die sociale cohesie stimuleren, de leefbaarheid vergroten en inclusiviteit vanzelfsprekend maken? Dat de politiek zich in deze discussie mengt is op zich goed. Maar het is de politiek, en het is ook de overheid, die in een tijd van groeiende tegenstellingen nuance hoort aan te brengen en met duurzame sturing moet komen. Zo ook in het politiek beladen project aan het Binnenhof.  

Naast mijn verhaal over de impact van architectuur richtte ik mij in het interview ook op verbeterpunten voor de architecten zelf. Want een gezonde architectuurpraktijk is nog steeds niet een vanzelfsprekendheid. Zelfs in de hoogtijdagen kort voor de crisis draaide 30 procent van de bureaus rode cijfers. En nu het allemaal weer voorspoediger lijkt te gaan, is een gezonde bedrijfsvoering nog steeds niet vanzelfsprekend.

Terug naar de Architectendag. Om de weerbaarheid van de bureaus te vergroten is een solide bedrijfsvoering nodig en daar horen betere condities bij. Opdrachten waarin architecten een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de leefomgeving kunnen geven. Maar architecten hebben zelf ook een belangrijke rol te spelen in het verstevigen van hun positie. Het Next Step Program, met een architectuurprijs ter waarde van €10.000,- en een opdracht die aan het einde van de dag feestelijk werd uitgereikt, is een mooi voorbeeld van hoe daar invulling aan kan worden gegeven.

Met hulp van ontwikkelaar Synchroon gaat Atelier van Berlo als winnaar van de Next Step Award een flink project oppakken. Door dit genereuze gebaar, met een goed contract op zak en met hulp van KCAP als ervaren architectenbureau, realiseert Atelier Van Berlo straks een gebouw van formaat. Een droomscenario dat ik ieder jong bureau van harte gun en ik ook iedere opdrachtgever toewens. Elkaar inspireren en zij aan zij integraal werken aan de werkelijke opgave van morgen: de transitie naar een duurzaam, beter en mooier Nederland voor iedereen.


Francesco Veenstra is architect en vormt samen met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal het bureau Vakwerk architecten. Sinds deze zomer is hij ook voorzitter van de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Voor Architectenweb observeert hij de hedendaagse architectuurpraktijk en de impact van de gebouwde omgeving op onze maatschappij.

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021: zoektocht naar nieuwe waarden

22 oktober, 4:00

Flinke opfrisbeurt voor wooncomplex en buitenruimte in Kampen

22 oktober, 2:01

Honderd woningen op Kadasterlocatie in centrum Breda

22 oktober, 11:55

Central Park-toren Utrecht klaar voor ingebruikname

21 oktober, 4:58

Video: Ziptruss

22 oktober, 3:31

Een op vijf nieuwe woningen in Metropoolregio Amsterdam in 2025 van hout

22 oktober, 10:39

ABN AMRO verwacht dat huizenprijzen nog harder oplopen

21 oktober, 10:22

'Laatste test Ocean Cleanup bewijst dat technologie werkt'

21 oktober, 9:33

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

20 oktober, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26
Francesco VeenstraArchitect
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan