Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: EVA
Copyright: EVA
Copyright: EVA
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: EVA
Copyright: EVA
Copyright: EVA

De Curve (EVA) bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar 2018

8 november 2018, 20:00
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdagavond 8 november 2018 in Broeinest Amsterdam is de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar 2018 toegekend aan De Curve naar ontwerp van EVA. Architect Maarten Terberg kreeg de prijs uitgereikt uit handen van jurylid Vincent Kompier.

Krachtig in zijn eenvoud, zo beoordeelt de jury het kantoorgebouw dat EVA op een bedrijventerrein in IJsselstein heeft ontworpen. Het opgetilde, tweelaagse volume heeft een beproefde, standaard indeling met de voorzieningen in het midden en de werkplekken langs de gevel. Maar dat basisstramien is door EVA plaatselijk uitgerekt, met groot effect. Een stevige afschuining zorgt voor dynamiek rond de ruime entree. De gevel, die als wikkel is opgevat, krult op de bovenste verdieping aan twee zijden iets naar buiten, richting het groen. Aan de andere twee zijden vouwt de gevel juist naar binnen, om zo een dakterras te vormen.

Het optillen van het volume op ‘pilotis’ om ruimte te maken voor het parkeren lijkt op het eerste gezicht een zwaktebod, maar ondergraaft het architectonisch concept uiteindelijk niet. Door het parkeren half verdiept onder het gebouw te leggen, kijken de gebruikers over de auto’s heen naar het groen erachter. Ook versterken de ‘pilotis’ de dynamiek van de gewikkelde gevel, vooral op de momenten dat er wat minder auto’s staan.

Gezondheid
Het eenvoudige-maar-doeltreffende architectonische concept is binnen doorgezet in een zichtbaar gelaten betonnen casco. Dat de glazen gevels bijdragen aan de gezondheid van de werknemers behoeft hier verder geen betoog. Het dak is voorzien van mossedum, om water op te kunnen vangen. Ook is het dak uitgerust met PV-cellen, waardoor het gebouw net zoveel energie opwekt als het zelf gebruikt.

Binnen het bedrijventerrein waarop het gebouw staat, vormt het een baken van eigentijdse architectuur. Wat dat betreft is het een voorbeeld voor zijn omgeving. Het laat zien dat het ook helemaal anders kan. Door dit project deze prijs toe te kennen hoopt de jury andere ondernemers te stimuleren om dit voorbeeld te volgen.

Het gaat daarbij om veel meer dan uiterlijk vertoon, benadrukt de jury, want de opzet van het gebouw met volglazen gevels zorgt voor bijzonder prettige en lichte werkruimtes en al dat daglicht is gezond.

Architectenweb Awards
Voor de prijs ‘Kantoorgebouw van het Jaar’ waren door een onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd: De Curve (EVA), Galileo Reference Center (de Architekten Cie.), Hoogheemraadschap van Delfland (Mecanoo), Renovatie Blaak House (V8 Architects) en Rijnstraat 8 (OMA).

Alle inzendingen voor de prijs ‘Kantoorgebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestond uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar zijn bij de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards ook de volgende prijzen uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Deze genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners GiraDeskoCerriva en Broeinest.

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 1:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

22 januari, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

22 januari, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

22 januari, 9:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan