Parkweg verbinding
Copyright: Marcel van der Burg
Ranke verbinding tussen oud en nieuw
Copyright: Marcel van der Burg
Entreegebied
Copyright: Marcel van der Burg
Brug naar de villa
Copyright: Marcel van der Burg
Trap vanaf eerste verdieping
Copyright: Marcel van der Burg
vrije werkplekken
Copyright: Marcel van der Burg
Kunstwerk 'Pegasus' van M.C. Escher is het beeldmerk van VCL
Copyright: Marcel van der Burg
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Parkweg verbinding
Copyright: Marcel van der Burg
Ranke verbinding tussen oud en nieuw
Copyright: Marcel van der Burg
Entreegebied
Copyright: Marcel van der Burg
Brug naar de villa
Copyright: Marcel van der Burg
Trap vanaf eerste verdieping
Copyright: Marcel van der Burg
vrije werkplekken
Copyright: Marcel van der Burg
Kunstwerk 'Pegasus' van M.C. Escher is het beeldmerk van VCL
Copyright: Marcel van der Burg
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping

Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL)

6 juni 2018
Het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) is een zelfstandige school voor havo, atheneum en gymnasium met circa 800 leerlingen. Het oorspronkelijk schoolgebouw bestond uit bouwdelen uit verschillende bouwjaren met een oppervlak van ongeveer 8.000 vierkante meter. Het oudste deel, een villa uit 1903 is een rijksmonument en is behouden gebleven. De nieuwere bouwdelen, uit de jaren dertig, zestig en tachtig, zijn vervangen door nieuwbouw.

De villa en het terrein rond de school zijn deel van het groene continuüm van het Van Stolkpark, ontworpen door Louis P. Zocher volgens principes van het Engelse landschapspark. Voor de nieuwbouw zijn wij op zoek gegaan naar een vorm die recht doet aan de groene, villa-achtige identiteit van de locatie. Door gebruik te maken van het hoogteverschil in het terrein kon een deel van het programma, zoals de gymzalen, (deels) ondergronds geplaatst worden en toch goed aangesloten blijven bij de rest van de school. Kort gezegd: wat aan de zijde van de Van Stolkweg begane grond is, is aan de zijde van de Parkweg kelder. Hierdoor blijft er bovengronds meer lucht en ruimte voor groen.

Positieve consequentie van de uitbreiding-op-uitbreiding van de school is dat het oude gebouw een gevoel van kleinschaligheid en menselijke maat had. Het VCL heeft een uitgebreid programma van eisen opgesteld waarin zij vroeg om een praktischer, compacter en toegankelijker gebouw echter met behoud van de identiteit en positieve eigenschappen van het oude schoolgebouw. Vanzelfsprekend waren identiteit van de locatie, inpassing in de omgeving, verbetering van het binnenklimaat en duurzaamheid hierbij ook een randvoorwaarde. Daarnaast was het een uitdrukkelijke wens om binnen bestemmingsplan te blijven.

De hoofdvorm van het gebouw is een stervormig volume van maximaal drie verdiepingen, gemeten vanaf de twee straten. De villa vormt één van de poten van de ster. Twee poten of ‘vleugels’ van de nieuwbouw reiken naar de twee straten als waren het villa’s. In het midden ligt het centrale hart van de school met de entree(s).

In de omgeving staat een variatie aan bouwwerken. Villa’s maar ook geschakelde blokken. Identiteit van de omgeving wordt gekenmerkt door bouwwerken in het groen. Terugliggend ten opzichte van de kavelgrens maar wel met het gezicht naar de straat. De materialisatie in de buurt bestaat vooral uit metselwerk en stucwerk. De nieuwbouw van het VCL voegt zich in deze omgeving, op een eigentijdse manier.

Waar de nieuwbouw robuust op de grond staat is de loopbrug, de verbinding tussen villa en nieuwbouw, juist rank en transparant ontworpen als een intermediair tussen oud en nieuw. 
Op de oude kopgevel zat het kunstwerk van M.C. Escher ,'Pegasus', het beeldmerk van het VCL. In de nieuwbouw  is het kunstwerk op nagenoeg dezelfde plek weer teruggekomen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van atelier PRO architekten

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan