Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Copyright: Marjolein van Eig
Doorsnede
Copyright: Marjolein van Eig
Plattegrond
Copyright: Marjolein van Eig
Situatie
Copyright: Marjolein van Eig

Tijdelijke remise Museumtramlijn Amsterdam met verrassende ornamentiek

3 uur geleden
In Amsterdam, aan de Jachthavenweg, staat een tijdelijke tramremise voor de Electrische Museumtramlijn. Het bouwwerk is ontworpen door BureauVanEig in opdracht van de gemeente en biedt plaats aan zo’n acht museumtrams. De functionele ornamentiek van oude tramremises en de kleuren in de omgeving vormden de basis van het ontwerp.

De Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) rijdt sinds 1975 met historische trams door Amsterdam en omgeving. Wanneer de trams niet worden gebruikt, staan ze gestald in de tramremise aan de Havenstraat in de wijk Oud-Zuid. Het Havenstraatgebied wordt de komende jaren herontwikkeld. Daarom is er een tijdelijke tramremise gebouwd aan de Jachthavenweg, ter hoogte van het Jollenpad.

De Jachthavenweg in Amsterdam Zuid is een ruimdeels groene laan met aan weerszijden kantoren, gelegen tussen de stedelijke omgeving van de Zuidas in het oosten en het groene gebied rondom het Nieuwe Meer in het westen. Tussen de rijbanen ligt een intensief gebruikte groenstrook met fietspad. Dit is ook de plek waar het tramspoor loopt.

Remise
De tijdelijke tramremise is een veilige en droge stalling voor een deel van de collectie historische trams. De remise is gebouwd over de bestaande trambaan, zodat deze functioneel blijft, legt BureauVanEig uit. Het volume is gesitueerd ten noorden van het Jollenpad, waarmee de oost-west verbinding behouden blijft. Voor de fundering is gebruik gemaakt van poeren, waardoor het gewicht van de remise beperkt is.

De typologie van tramremises is bijzonder. Door hun langgerekte vorm en veelal dichte gevel zonder ramen, zijn het altijd opvallende gebouwen in de stad, stelt BureauVanEig. De vormgeving  van dit archetype kenmerkt zich door een verticale en horizontale ritmiek en een functionele omgang met ornamentiek. Deze benadering is ook de basis geweest voor het ontwerp van de tijdelijke loods.

Duurzaam materiaalgebruik
Vanwege het tijdelijke karakter van de remise hebben de architecten in de voorfase uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassing van tweedehands staalprofielen, dakplaten en hout. In de uitvoering is er door tijdsdruk, budget en gewicht soms toch gekozen voor nieuwe materialen.

De houten constructiedelen zijn tweedehands en de stalen gevelplaten bestaan uit restmateriaal van de staalindustrie. Het staal van de constructie is geproduceerd door middel van elektrische ovens en met 75% schrootmateriaal, aldus het architectenbureau.

Contourplaten
Opvallend zijn de contourplaten op de gevel. Het zijn platen die overblijven nadat de gewenste figuren zijn uitgesneden. De ‘tekening’ van de plaat is dus geen vooropgezet ontwerp en wie het restmateriaal wil gebruiken, moet maar afwachten welk patroon de contourplaten zullen bieden.

Bij het beschikbaar komen van de platen tijdens de uitvoering van de remise, bemerkte BureauVanEig dat er twee type ‘tekeningen’ te herkennen waren: een lineaire en een organische. De architecten besloten om de lineaire tekening aan de zijde van de kantoren te plaatsen en de organische vormen aan de zijde van het fietspad met de bomen.

Aan de zijde met organische contouren is beplanting geplaatst, die tegen de gevel omhoog gaat groeien. De platen zijn onbehandeld en gaan snel roesten; dat levert een kleur op die goed past in de omgeving.

Schaduwspel en kleurgebruik
De contourplaten zijn op enige afstand geplaatst voor een houten plaat. Dit zorgt voor dieptewerking van de gevel en voor een dynamisch spel van schaduwen gedurende de dag. Het reliëf heeft als bijkomend voordeel dat de gevel minder aantrekkelijk is voor graffitispuiters en wildplakkers, zeggen de architecten.

De kleuren van de omgeving komen samen in die gevels van de tramremise. De oranje-rood kleuren zijn overgenomen van de grote kantoorgebouwen aan de Jachthavenweg. Het groen past goed bij de bomen en de natuurlijke zijde langs het fietspad.

Echt circulair
Op zondagen is het bouwwerk open en komen de trams naar buiten voor een ritje naar, bijvoorbeeld, Amstelveen. Gedurende de rit vertellen de bevlogen bestuurders van alles over de trams en over de tijden van weleer, vertelt BureauVanEig. Aardig detail: de Rotterdamse trams hadden de beste kwaliteit en waren voorzien van de mooiste materialen en slimme innovaties.

De EMA is bijzonder tevreden over de tijdelijke remise. Zelf dermate, dat de organisatie er al over nadenkt om het bouwwerk van de gemeente over te nemen en te verplaatsen, wanneer alle trams terug kunnen naar het Havenstraatterrein als de ontwikkeling daar gereed is. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn en pas echt circulair, als het bouwwerk op een andere locatie herbestemd wordt”, aldus BureauVanEig.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Buro/S transformeert monument in centrum Wassenaar tot moderne orthodontistenpraktijk

3 uur geleden

Stuur nu jullie projecten in voor de Architectenweb Awards 2025!

Vandaag, 09:00

Masterplan Haveland van team BURA aangenomen door gemeenteraad Rheden

2 mei, 10:00

Rijksmonumentale grachtenpanden getransformeerd tot eersteklas kantoorruimte

1 mei, 4:18

College Rotterdam stelt gebiedsambitiedocument Hart van Overschie vast

2 mei, 11:00

Ondanks onzekerheid en dalend consmentenvertrouwen meer huizen verkocht

1 mei, 11:53

Jane Jacobs Society wil inzichten van invloedrijke publicist-activist hooghouden

1 mei, 11:12

55-plusser kiest voor woningverbetering door schaars huizenaanbod

30 april, 5:25

Tegenstanders van verbreding A27 staan achter uitspraak RvS

30 april, 2:04

Minister moet verbreden snelwegen Utrecht beter onderbouwen

30 april, 11:36
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan