Winnaar: Nasma Alshutfa (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) – ‘I am grateful (?). A Journey to a Legal Refugee Status in the Netherlands’
Copyright: Nasma Alshutfa
Winnaar: Renan Dijkinga (Academie van Bouwkunst Amsterdam) – ‘(Be)Coming Home’
Copyright: Renan Dijkinga
Winnaar: Daan de Jong (Academie van Bouwkunst Rotterdam) – ‘Everywhen’
Copyright: Daan de Jong
Winnaar: Ayla Stomp (Academie van Bouwkunst Rotterdam) – ‘Onvoltooid gebouwd’
Copyright: Ayla Stomp
Eervolle vermelding: Charlotte Delobbe (TU Delft) – ‘Living with Drought Prone Landscapes’
Copyright: Charlotte Delobbe
Eervolle vermelding: Vincent van Spaendonk (TU Eindhoven) – ‘Remind Me of Remeti’
Copyright: Vincent van Spaendonk

Archiprix 2025 kent vier winnaars en twee eervolle vermeldingen

17 juni, 15:42
Archiprix 2025 is afgesloten met vier winnaars en twee eervolle vermeldingen. De jury waardeerde sterk in de recente afstudeerprojecten de hoge mate van empathie, onderzoekend vermogen en verbeeldingskracht. De zes geselecteerde projecten vindt de jury daarbij signalerend, agenderend en grensverleggend.

Archprix biedt elk jaar een podium aan de meest veelbelovende afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen in architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur. De kernbegrippen ‘rethink’ en ‘repair’ waren de rode draad van de editie 2025, vertelt de organisatie. De twee begrippen verwoorden het streven om de wereld terug in evenwicht te brengen door bestaande systemen te bevragen en zorg te dragen voor wat er is.

De jury bestond dit jaar uit Claire Oude Aarninkhof, Daryl Mulvihill, Merten Nefs, Harm Rensink en Laura van Santen, onder leiding van voorzitter Saskia van Stein en secretaris Lena de Rouw. Voor deze editie beoordeelde de jury 26 inzendingen. Ze sprak haar bewondering uit voor de hoge mate van empathie, onderzoekend vermogen en verbeeldingskracht.

Betrokkenheid op menselijke maat
De inzendingen tonen een generatie betrokken ontwerpers, zegt de jury. Deze generatie, zo concludeert ze op basis van de inzendingen, neemt bewust een positie in binnen een wereld die geconfronteerd wordt met schaarste, migratie, ongelijkheid, klimaatverandering en afbrokkelende ecosystemen. Opvallend is daarbij de afwezigheid van grote visies of radicale oplossingen.

De ontwerpers tonen een benadering die getuigt van empathie voor leefgemeenschappen, zorgzaamheid voor gemarginaliseerde groepen en aandacht voor bewoners van bijvoorbeeld gebouwen die met sloop worden bedreigd. Ook herkent de jury de liefde voor het ontwerpvak en het vermogen om de immateriële waarden ervan zichtbaar te maken, zoals herinneringen die verbonden zijn met een plek en een rol spelen in het gemeenschapsgevoel van de bewoners.

Uit de projecten blijkt bezorgdheid over de toekomst van de planeet en de risico’s van klimaatverandering voor menselijke en niet-menselijke levensvormen. De gepresenteerde perspectieven en visies vat de jury op als een uitnodiging aan de ontwerpwereld om een stap terug te doen en te onderzoeken hoe reparatie een krachtig ontwerpinstrument kan zijn.

Vier winnaars, twee eervolle vermeldingen
De jury kent de eerste prijs toe aan: Nasma Alshutfa, Renan Dijkinga, Daan de Jong en Ayla Stomp. Een eervolle vermelding krijgen: Charlotte Delobbe en Vincent van Spaendonk.

De jury herkent in deze projecten het vermogen van de ontwerpers om de tekortkomingen van bestaande systemen te bevragen en te ‘repareren’; de rol van ruimtelijk ontwerp in deze transitie weten de ontwerpers op overtuigende wijze zichtbaar te maken. “Door grote betrokkenheid, engagement en radicale empathie van de ontwerpers getuigen de geselecteerde projecten van een bijzondere mate van ‘geworteldheid’ en menselijke maat”, aldus de jury.

Eertse prijs
Nasma Alshutfa (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) – ‘I am grateful (?). A Journey to a Legal Refugee Status in the Netherlands’ 
Dit is een aangrijpende installatie over het Nederlandse asielsysteem, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. De installatie toont verblijfsruimten in asielzoekerscentra verspreid over Nederland, waar de ontwerper verbleef tijdens een twee jaar durende tocht langs plekken waar participatie en integratie centraal zouden moeten staan. De ontwerper visualiseert de werkelijkheid achter de gesloten muren van asielzoekerscentra. Een poëtische laag biedt ruimte voor verbeelding en emoties van de toeschouwer. Het project raakt de jury diep, het onderstreept het failliet van het opvangsysteem in Nederland.

Renan Dijkinga (Academie van Bouwkunst Amsterdam) – ‘(Be)Coming Home’ 
Het afstudeerproject is een landschapsontwerp dat ecologie en lokale identiteit in Zuid-Brazilië verbindt. Het project stelt de lokale identiteit van het landschap centraal, als een gedeelde habitat voor alle levensvormen, om zo de band tussen mens en land te herstellen en te versterken. De ontwerpvoorstellen ogen structurerend en haalbaar. De keuze van de landschapsarchitect voor zijn geboortegrond overstijgt het persoonlijke en werpt een urgent mondiaal vraagstuk op in een tijd waarin het landschap steeds vaker door extensieve monocultuur wordt aangetast.

Daan de Jong (Academie van Bouwkunst Rotterdam) – ‘Everywhen’ 
Het project is een radicaal stedenbouwkundig experiment dat een nieuwe ontwerphouding verkent en het lineaire denken, dat eigen is aan het vakgebied, uitdaagt aan de hand van de stad Den Haag als centrum van de politieke macht in Nederland. Het project zet aan tot nadenken en het rekt de grenzen van het vakgebied flink op. De jury waardeert de scherpe stellingname van de ontwerper, die zowel in woord als beeld krachtig en met verschillende media wordt overgedragen als een ode aan de verbeelding.

Ayla Stomp (Academie van Bouwkunst Rotterdam) – ‘Onvoltooid gebouwd’ 
Dit is een pleidooi om sloop te beperken door herwaardering van bestaande gebouwen in Rotterdam op basis van vernieuwende waardesystemen. De jury is zeer onder de indruk van de visualisaties die een verscheidenheid aan ruimtelijke ingrepen aanbieden als handvatten om een herbestemmingsproces dynamisch te benaderen en subjectiviteit als waarde te omarmen. Het project geeft ook handreikingen voor de circulaire stad waarbij hergebruik van materialen de norm is.

Eervolle vermeldingen
Charlotte Delobbe (TU Delft) – ‘Living with Drought Prone Landscapes’ 
Dit landschapsontwerp voor Rwanda speelt in op droogte met lokaal gedragen oplossingen.

Vincent van Spaendonk (TU Eindhoven) – ‘Remind Me of Remeti’ 
Het project is een poëtisch en empathisch ontwerp over de woonrealiteit van Roemeense arbeidsmigranten tussen huis en thuis.

Een vakgebied dat zich herijkt
De jury ziet in de geselecteerde projecten signalen van een vakgebied dat zichzelf herijkt, zo laat ze weten. “Ontwerpers kiezen bewust voor het herstellen van relaties tussen mens en omgeving, en tonen hoe architectuur en ruimtelijk ontwerp kunnen bijdragen aan een meer rechtvaardige en duurzame samenleving.”

Archiprix ziet het als haar taak dit debat te voeden en jonge ontwerpers een publiek podium te bieden. Daarmee draagt ze bij aan het zichtbaarder maken van de toekomst van het vak – “een toekomst van het vak waarin ‘minder’ soms meer is, en ‘herstel’ een daad van verbeelding”, aldus Archiprix.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Architectenweb Sportzomer: Joeri van Ommeren maakt zijn hoofd leeg op de surfplank

Vandaag, 09:20

Twee belangrijke mijlpalen bereikt bij verbouwing station Groningen

Gisteren, 09:11

Architectenweb Sportzomer: paardrijden is voor Marlies Rohmer de ultieme vorm van samenwerken

22 juli, 9:10

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

18 juli, 1:30

Jan Peter Legtenberg nieuwe algemeen directeur KuiperCompagnons

Vandaag, 11:25

Helft arbeidsmigranten platteland na zes jaar nog in Nederland

Gisteren, 11:06

Zoetermeer wil brug over spoor en A12 renoveren

22 juli, 11:59

Aanpak Zuid-Hollandse verkeersader kost tientallen miljoenen meer

21 juli, 12:29

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

18 juli, 11:09

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

18 juli, 9:27
Robert MuisRedacteur
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan