Froukje van de Klundert, The Edge Effect
Herman Zonderland, Hometown Glory: A story about meaning and memory
Ard Hoksbergen, De kartuize van Tubbergen
Jorrit Noorthuizen en Inge Kersten, Vibrant Land
Martijn Schlatmann, Delirious Amsterdam
Kim Verhoeven, Space in Four Parts
Froukje van de Klundert, The Edge Effect
Herman Zonderland, Hometown Glory: A story about meaning and memory
Ard Hoksbergen, De kartuize van Tubbergen
Jorrit Noorthuizen en Inge Kersten, Vibrant Land
Martijn Schlatmann, Delirious Amsterdam
Kim Verhoeven, Space in Four Parts

Winnaars Archiprix 2012 bekend

25 juni 2012, 10:29
De prijsronde 2012 van Archiprix heeft vier winnaars en twee eervolle vermeldingen opgeleverd. De jury heeft geen rangorde aangebracht in het kwartet winnende afstudeerprojecten. “Ze zijn alle vier op hun eigen wijze excellent”, zegt de jury.

“Alle vier afstudeerplannen vormen een trefzeker ruimtelijk antwoord op de gestelde opgave, ze zijn consistent en hebben hoge kwaliteiten op de essentiële aspecten van de opgave. Ze zijn alle vier ook volkomen verschillend, het zou geforceerd zijn om daar onderscheid in aan te brengen”, vertelt de organisatie achter Archiprix.

Froukje van de Klundert (Academie van Bouwkunst Rotterdam) is een van de vier winnaars. Haar afstudeerproject The Edge Effect is een plan voor een brede school in de Tarwewijk in Rotterdam waar de grenzen tussen openbaar en privé, de straat en de school vervagen.

“Het prijzenswaardige doel is om door middel van deze school de jeugdcultuur in de probleemwijk optimaal in contact te brengen met een veelheid aan educatieve voorzieningen. Het idealistisch plan is goed ontworpen en mooi uitgewerkt”, meldt het juryrapport.

Jeruzalem
Herman Zonderland (Academie van Bouwkunst Amsterdam) won met het project Hometown Glory: A story about meaning and memory. De afstudeerder stelt in Jeruzalem vier verschillende ingrepen voor rond de muur die Israël van het Palestijnse gebiedt scheidt, met de hoop mensen met een andere blik naar het conflict te laten kijken.

“De ontwerper hoopt met zijn plan mensen met een andere blik naar het conflict tussen Palestina en Israël te laten kijken. Hij slaagt op overtuigende wijze in die opzet.”, oordeelt de jury.

Het afstudeerproject De kartuize van Tubbergen van Ard Hoksbergen (Academie van Bouwkunst Amsterdam) omvat een klooster in het bos in het Twentse Tubbergen. De jury zegt dat het karakter van dit gebouw tot in detail is afgestemd op de ascetische levenswijze van de in afzondering levende Kartuizers.

“Het prachtig vormgegeven klooster presenteert een vernieuwend kloostermodel voor het traditionele gesloten klooster met een kloostergang rond een binnenhof. De ontwerper slaagt op overtuigende wijze in zijn opzet om de nieuwe typologie af te stemmen op de ascetische leefwijze van de monniken en daarbij het contact met de natuur te versterken.”

Robuust kustlandschap
Jorrit Noorthuizen en Inge Kersten (Wageningen Universiteit) ontwierpen met Vibrant Land een robuust kustlandschap voor North Carolina. Volgens de jury deden ze dit ‘met gevoel voor de lokale karakteristieken, en de beleving van de gebruikers. Met begrip voor de processen die in het gebied spelen, zowel natuurlijke als menselijke’.

“Met eenvoudige middelen presenteert het plan een doeltreffende strategie voor het kustlandschap van North Carolina. De ontwerpers streven er naar om de noodzakelijke verbetering van de kustverdediging tegen het wassende water te combineren met een versterking van de lokale karakteristieken en met gevoel voor de lokale landschappelijke vormingsprocessen. Daarin slagen ze op overtuigende wijze.”

Eervolle vermeldingen
Martijn Schlatmann (Technische Universiteit Eindhoven) behaalde een eervolle vermelding met zijn afstudeerproject Delirious Amsterdam. Hij ontwierp drie huizen in de Amsterdamse grachtengordel op basis van drie architectonische thema's: het licht, kamers en circulatie.

“Het plan omvat een bijzonder waardevol en doorwrocht typologisch onderzoek naar de ontwikkeling van de Amsterdamse grachtenhuisarchitectuur. Het plan is prachtig gepresenteerd, de woning op het enkele kavel is mooi uitgewerkt”, meldt de jury.

Kim Verhoeven (Academie van Bouwkunst Amsterdam) kreeg eveneens een eervolle vermelding met haar project Space in Four Parts. Het plan omvat een nieuw type podium voor de uitvoering van klassieke muziek. “Het project is te zien als een interessant ontwerponderzoek naar de alternatieven voor het traditionele concertgebouw”, zegt de jury.

27 afstudeerprojecten
Er waren dit jaar 27 afstudeerprojecten ingezonden door de verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De vier winnende projecten worden ingezonden voor de internationale editie van Archiprix, waarvan de winnaar in 2013 wordt aangewezen.

De tentoonstelling met alle geselecteerde projecten voor Archiprix 2012 is tot en met 31 augustus te zien in Plaza Vertigo van de TU Eindhoven.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan