Een opgang voor mensen en dieren
Copyright: BureauVanEig
Regentuin
Copyright: BureauVanEig
Voorstel Bergselaan vanaf het park gezien
Copyright: BureauVanEig
Voorstel Bergselaan vanaf maaiveld gezien
Copyright: BureauVanEig
Voorstel Ammersooiseplein
Copyright: BureauVanEig

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

27 februari, 11:14
Op het viaduct van de vroegere Hofpleinlijn in Rotterdam, bekend als de Hofbogen, start vanaf 2025 de aanleg van het Hofbogenpark. BureauVanEig heeft het ontwerp gemaakt voor de transparant en utilitair ogende opgangen vanaf maaiveld naar het dak van het bouwwerk: ‘De sokkels van de Hofbogen’.

Het voormalige spoorwegviaduct De Hofbogen heeft een lengte van 1,9 kilometer en een breedte van 6 meter. De Hofbogen werd in 1908 in gebruik genomen als onderdeel van de spoorlijn tussen station Rotterdam Hofplein en Scheveningen. Het viaduct, sinds 2002 een rijksmonument, strekt zich uit tussen het Hofplein in het centrum van Rotterdam en de Gordelweg.

Het viaduct is een innovatieve boogconstructie met 189 overspanningen uit gewapend beton. De constructie lijkt massief, maar is feitelijk hol. De brede staanders zijn op verschillende manieren afgewerkt met natuursteen. Bij oplevering was het idee dat de bogen open zouden blijven, maar al snel raakten vele gevuld met bedrijfsruimten. Ook nu nog bevinden zich onder de meeste bogen horecagelegenheden, winkels en opslagruimten.

Hofbogenpark
Sinds 2010 heeft het viaduct definitief geen spoorfuctie meer; tien jaar later presenteerde De Urbanisten het schetsontwerp voor het Hofbogenpark, dat het bureau in samenwerking met DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters maakte. Het plan, dat in 2025 zijn uitvoering krijgt, voorziet in een langgerekt, klimaatadaptief park met perrons en veel ruimte voor zowel flora als fauna.

In 2021 won BureauVanEig de architectenselectie voor de opgangen naar het Hofbogenpark. Onlangs heeft het bureau het ontwerp van de zes tot zeven opgangen gepresenteerd. Over het gehele traject komt om de 250 meter een opgang. Sommige bevinden zich in de bestaande gebouwen langs de lijn, zoals bijvoorbeeld in het voormalige station Bergweg. BureauVanEig ontwerpt de buitenopgangen.

Verschillende trappen
Crimson architectural historians heeft, na een uitgebreid onderzoek naar de monumentale waarde van de Hofbogen, geadviseerd om de toevoegingen luchtig en transparant te houden. Het voormalige spoorviaduct, een bijzondere verschijning in dit deel van Rotterdam, blijft dan goed afleesbaar.

Het voorstel voor de opgangen, dat BureauVanEig ‘De sokkels van de Hofbogen’ noemt, zijn tegelijkertijd verfijnd en utilitair ogende trappen, die landen op een stenige sokkel. De sokkels leggen een relatie met de monumentale, natuurstenen staanders van de bogen en worden per locatie net iets anders vormgegeven. De landing is drie treden hoog en ook bruikbaar als zitelement.

Het architectenbureau ontwierp drie rechte trappen, twee wenteltrappen en voor de locatie aan de Gordelweg een lift waar omheen een bordestrap wikkelt. Ook op andere plekken komen liften, meldt BureauVanEig. Bovenaan gaan de traphekken over in een poort, die met haar boogvorm aansluit bij de Hofbogen. De rechte trappen krijgen een dergelijke poort ook bij het maaiveld.

Voor mensen en dieren
De kleur van de trappen is bleekgroen, aansluitend bij de kleur van de voormalige portalen van de lijn. “Het is een utilitaire kleur met een glimmertje erin”, legt BureauVanEig uit. Een zwarte bies markeert de traptreden, wat niet alleen een esthetisch accent geeft, maar ook prettig is voor slechtziende mensen. De zwarte leuning tekent zich eveneens duidelijk af, aldus het architectenbureau.

Er is sterk rekening gehouden met ruimte voor dieren, ook in het ontwerp van de opgangen. In de stenige kolommen komen insectengaten en nestkasten. In het midden van de rechte steektrappen vormt een brede bak met beplanting de weg omhoog en omlaag voor bijvoorbeeld padden en egels. De bak is zo vormgegeven dat hij dieren genoeg ruimte en beschutting biedt.

“Deze combinatie van trap en dierenopgang is een primeur”, stelt BureauVanEig. “Het kan jaren duren voordat de eerste egel de stap durft te zetten. Daar kijken we allemaal enorm naar uit.”

Samenwerking
De opgangen worden ontworpen in nauwe samenwerking met de gemeente als opdrachtgever en het ontwerpteam van het Hofbogenpark onder leiding van de Urbanisten. De Dudokgroep is eigenaar van de Hofbogen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Gisteren, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Gisteren, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Gisteren, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

12 december, 4:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

Gisteren, 15:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Gisteren, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Gisteren, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

12 december, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

12 december, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

12 december, 9:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan