Cluster
Copyright: BURA
Spoorpark
Copyright: BURA
Rijnboulevard
Copyright: BURA
Hartlijn
Copyright: BURA
Broekstraat
Copyright: BURA
Stamlijn
Copyright: BURA
Schets stadsgezicht
Copyright: BURA
Diversiteit in de deelgebieden
Copyright: BURA
Zes kernwaarden
Copyright: BURA
Bodem & waterstrategie
Copyright: BURA
Schema parken
Copyright: BURA
Visiekaart met legenda
Copyright: BURA
Visiekaart Rijnpark fase 1
Copyright: BURA
Vogelvlucht Rijnpark
Copyright: BURA
Voorbeelduitwerkingen
Copyright: BURA

BURA presenteert plan voor nieuwe stadswijk Rijnpark in Arnhem

12 maart, 16:11
De gemeente Arnhem wil een oud bedrijven- en rangeerterrein nabij het centrum transformeren naar een nieuwe stadswijk met 7.000 woningen, naast bedrijvigheid en voorzieningen. BURA werkte het afgelopen jaar aan de plannen voor deze wijk. Vorige week heeft het college van B en W de gebiedsvisie Rijnpark aan de gemeenteraad aangeboden.

Het plangebied van Rijnpark ligt op korte afstand van het centrum, aan een bocht van de Rijn en op fietsafstand van de uitlopers van de Veluwe. De gebiedsontwikkeling betekent een grote stap in de ambities die de stad heeft met Arnhem-Oost. In opdracht van en in samenwerking met de gemeente Arnhem heeft BURA het ontwerp voor de transformatie naar een nieuwe stadswijk gemaakt.

Rijnpark moet een gemengde wijk worden met 7.000 woningen, waarvan een groot deel in het sociale huur- en betaalbare koopsegment. De wijk moet tevens een breed scala aan voorzieningen en type bedrijven krijgen, met in totaal zo’n 5.000 banen. Daarbij ligt er een sterke nadruk op een groene en gezonde leefomgeving, meldt BURA.

Voorzieningen
De ontwikkeling van Rijnpark komt tegemoet aan de behoefte aan meer commerciële en maatschappelijke voorzieningen in Arnhem-Oost. Bij de toewijzing van de ruimte wordt in de eerste plaats gekeken naar de bedrijven die nu in de Spoorzone zijn gevestigd, willen terugkeren en binnen de visie van de nieuwe wijkontwikkeling vallen.

Vervolgens wordt gekeken naar bedrijven die een toevoeging vormen voor de stad. Hierbij valt te denken aan creatieve ondernemers, lokaal midden- en kleinbedrijf, detailhandel en horeca, legt BURA uit. Het Makerskwartier, in het zuidoosten van het plan, is volledig gericht op bedrijvigheid. De overige gebieden kennen een menging van wonen en werken.

Spoorpark
Het nieuwe Spoorpark vormt het hart van de wijk en verbindt de Veluwe met de Rijn en Rijnpark met zijn omgeving. Rondom het Spoorpark ontstaan fijnmazige woon- en werkbuurten door het doortrekken en toevoegen van verbindingen in zowel oost-west als noord-zuid richting.

Deze verbindingen volgen uit de bestaande wegenstructuur in Rijnpark, de historische polderstructuur en de structuur van de omliggende wijken. Op die manier krijgt de nieuwe wijk een stevig en helder raamwerk, dat voortbouwt op de zichtbare en onzichtbare structuren van het gebied.

Het nieuwe stadspark en de groene inrichting van de wijk dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving en tegelijkertijd aan verschillende duurzaamheidsstrategieën. Momenteel is de bodem in het gebied opgehoogd en deels vervuild. Dit heeft geleid tot een bodemstrategie, die moet resulteren in een sterke, biodiverse groenstructuur en een veerkrachtig watersysteem dat wateroverlast voorkomt en verkoeling biedt in warme periodes.

Nabijheid en aanhechting
De plannen voor Rijnpark streven naar bevordering van duurzame mobiliteit, met een focus op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Het park, scholen en andere voorzieningen moeten eenvoudig bereikbaar zijn voor zowel de wijkbewoners als mensen uit omliggende wijken.

De Westervoortsedijk, die in het gebied ligt, wordt getransformeerd tot de Rijnboulevard en geeft Arnhem een nieuw ‘balkon’ aan de rivier. Een belangrijke aanvulling op het netwerk van de stad vormt de nieuwe Oeververbinding voor fietsers en voetgangers. De wijk wordt op een vanzelfsprekende wijze aan zijn directe omgeving gehecht en hierdoor ontstaat een positieve wisselwerking met de bestaande buurten, aldus BURA.

Adaptief plan
Rijnpark is een langjarige ontwikkeling en wordt uitgevoerd in twee hoofdfasen, waarbij de structuur zo is ingericht, dat er kan worden gereageerd op toekomstige ontwikkelingen. Fase 1 bestaat uit het noordelijk deel van Rijnpark dat aansluit op de Broekstraat en een zuidwestelijk deel dat aansluit op de Van Oldenbarneveldtstraat en de Westervoortsedijk. Rijnpark bestaat uit verschillende deelgebieden, die elk hun eigen identiteit hebben, naar gelang de ligging in het plan en het programma, vertelt BURA.

De opbouw en ontwikkeling van de nieuwe wijk valt binnen het Nationaal Programma Arnhem-Oost. De plannen zijn tot stand gekomen na gesprekken met onder andere omwonenden, omliggende bedrijven, grondeigenaren, gebruikers en woningcorporaties. Na goedkeuring van de gebiedsvisie wordt die uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan voor fase 1. De bedoeling is dat de bouw van fase 1 in 2026 begint.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Team met diederendirrix ontwerpt grootschalig nieuwbouwproject bij Amsterdam Sloterdijk

Vandaag, 16:06

Bouw hoogbouwcomplex The Modernist tegenover Rotterdam Centraal gestart

Vandaag, 15:21

Gebouw voor gecombineerd oncologisch en neurologisch onderzoek op Zuidas klaar

Vandaag, 13:13

Voormalig V&D-pand in Maastricht wordt woon- en winkelcomplex

Vandaag, 11:25

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

Vandaag, 14:06

Natuur & Milieu slaat alarm over verdere verstening steden

Vandaag, 09:25

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan