Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Appartementengebouwen geïnspireerd door en gebouwd in de duinen

7 oktober 2021, 15:19
Aan het eind van de Laan van Meerdervoort, op de grens tussen de stad Den Haag en het duinlandschap van Kijkduin, heeft atelier PRO drie appartementengebouwen ontworpen die onderling verbonden zijn met ‘duinen’ waarin een kinderdagverblijf en het parkeren een plek hebben gekregen.
 
“Bijzonder aan deze locatie is de aanwezigheid van ‘puinduinen’; kunstmatige duinen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd met puin van het bombardement op de wijk Bezuidenhout”, verklaart atelier PRO. “Door gebruik te maken van de hoogteverschillen die dit opleverde is een omvangrijk programma van hoge kwaliteit gerealiseerd. Een parkeergarage en een kinderdagverblijf zijn opgenomen in een kunstmatig duin, waarop de appartementen zijn gebouwd.”

Het ensemble van drie appartementengebouwen heeft de naam ‘Zuiderduinen’ gekregen en bestaat uit 61 koop- en huurappartementen van 90-120 m², een parkeergarage voor 63 auto’s en een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang van ca. 1.500 m².

Om de openheid in het gebied zoveel mogelijk te behouden, zijn de appartementen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen van deze woningen worden uit beeld gehouden door deze in het kunstmatige duin op te nemen. Aan de straatzijde heeft dit ‘duin’ een stedelijk karakter met etalages en entrees, aan de andere zijde is het groener en is de buitenruimte voor het kinderdagverblijf gemaakt. In de ‘duin’ zijn ook de bergingen en entrees van de woningen geplaatst.

Grote, ranke balkons
Belangrijk uitgangspunt in de opzet van het complex is dat alle appartementen optimaal georiënteerd zijn en royale buitenruimten hebben. Er zijn grote dakterrassen door setbacks op de topverdiepingen. De overige verdiepingen hebben balkons van minimaal 25 m², die in aanzicht slechts 8 cm dik zijn door toepassing van ultra-hogesterkte beton. De buitenruimten zijn meestal ook overhoeks geplaatst, zodat er maximaal zonlicht en uitzicht is. 

De gevelopeningen van vloer tot plafond zorgen voor maximale relatie tussen binnen en buiten. Het gebouw is ­uitgevoerd in zandkleurig baksteen en op de daktuinen zijn typische duingewassen geplant. Resultaat is in een compact alzijdig gebouw dat aansluit op de kwaliteiten van zijn omgeving.

De voltooiing van het project was oorspronkelijk in 2019 gepland, maar liep vertraging op door het faillissement van de ontwikkelende bouwer.