Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Marlies Rohmer Architects
Copyright: Marlies Rohmer Architects
Copyright: Marlies Rohmer Architects
Copyright: Marlies Rohmer Architects
Copyright: Marlies Rohmer Architects
Copyright: Marlies Rohmer Architects

What happened to… De Zeester

23 maart 2017, 10:46
Architect Marlies Rohmer is met een camper het land in getrokken om te zien hoe het haar gebouwen is vergaan. Ze bekeek hoe het gebouw erbij stond en ging met de gebruikers in gesprek. De komende weken deelt Rohmer in een serie essays op Architectenweb haar bevindingen. Vandaag aflevering 3: De Zeester, Willem van den Bergh-terrein Noordwijk

Een bevlogen opdrachtgever en een geweldige stedenbouwkundige. Het lijken basisingrediënten, maar het is bekend dat in de wereld van de zorg vernieuwing van het institutionele karakter niet vanuit de grote instellingen tot stand komt. Gestandaardiseerde programma’s van eisen waarin kwantitatieve gegevens over de hoeveelheid vierkante meters zijn vastgelegd, vormen de onderlegger voor veel projecten.

De Zeester in Noordwijk lijkt de efficiëntie van het verlenen van zorg en het welbehagen van de cliënt juist wel te combineren. Het gesprek tussen ons en de opdrachtgever was een dialoog; ‘Goede architecten doen niet klakkeloos wat je zegt maar nemen de uitdaging aan en proberen werkelijk te doorgronden wat je bedoelt!’ Het gevolg was een sublimatie van de opdracht en een resultaat dat meer is dan de som der delen. Dagopvang de Zeester is tegelijkertijd een robuuste sculptuur en een kleinschalige en intieme binnenwereld.

Het sculpturale gebouw geeft én antwoord op de stedenbouwkundige opgave én aandacht aan het anders zijn; de imperfectie, het ongewone, het tegendraadse, de poëzie. De cliënten gebruiken de gevel als speelelement. Ze steken hun hoofd in de keramische patrijspoorten.

De beschutte buitenruimtes onder de overstekken vormen een filter tussen de binnen- en de buitenwereld. Bij de niet overdekte buitenruimtes op de eerste verdieping is naderhand zonwering toegevoegd. Daar werd het veel te warm.

Het is mooi als architectuur uitstijgt boven wat je zelf kunt bedenken. De gevel laat weliswaar leksporen zien onder de patrijspoorten, maar het gelijkmatige ritme van de ronde openingen voorziet tegelijkertijd in een rijke textuur. Deze lichte vervuiling verrijkt eerder dit patroon. De sculptuur is bovendien zo eenvoudig en sterk dat het vervuilingpatroon secundair wordt. Een gebouw dat zo symmetrisch en eenduidig is, kan ook kwetsbaar zijn voor elke afwijking. Opvallend is dat de opdrachtgever er netjes mee omgaat; er kwamen hagen in plaats van schuttingen als tuinafscheiding. Is dit de kracht van het gebouw dat respect afdwingt of is dit het geluk van een goede opdrachtgever? Of beide?

Het interieur is opgebouwd uit flexibele units; hoge te koppelen ruimtes binnen een eenduidige, heldere organisatie. Dat werkt uitstekend voor de kwetsbare doelgroep, die goed zijn weg kan vinden. Met het dubbele gangensysteem (een – rondlopende - gang voor de cliënten en extra gang voor personeel) ervaren de cliënten zoveel mogelijk autonomie en zelfstandigheid binnen de beperkingen van de gesloten inrichting.

De ruimtes à la carte (plekken voor afzondering of ander specifiek tijdelijk gebruik) tussen de groepsruimtes hebben duidelijk een meerwaarde. Echter de door de gebruikers toegevoegde signing en bordjes, die schijnbaar lukraak zijn toegevoegd, doen afbreuk aan deze helderheid. Die moet je dus altijd mee ontwerpen of op z’n minst in plaats bepalen, dat doen we inmiddels ook.

Het grootste probleem is echter de steile trap zonder tussenbordes. Ook de extra leuning die werd toegevoegd, voorkomt niet dat veel cliënten doodsbang zijn om de trap te gebruiken. Het ondanks alles vrolijke gebruik van deze trap als tribune bij feesten doet niets af aan deze angst.  Ik wil en kan het niet goed praten, dit had nooit mogen gebeuren. Ik kan me nog de enorme discussie herinneren op bureau toen een van mijn medewerkers een betere positie voorstelde voor de lift en zodoende het tussenbordes kwam te vervallen. Architectuur moet kloppen en doordacht zijn van het grootste gebaar tot het kleinste detail en een moment van onoplettendheid heeft gevolgen voor de verre toekomst.

Bij NAi010 uitgevers is onlangs het boek What happened to my buildings verschenen. Hierin wordt het ‘vervolgverhaal’ verteld van 25 gebouwen die Rohmer nogmaals heeft bezocht. Bij ieder project stelt Rohmer vragen als: hebben de eerste ideeën stand gehouden? Hoe ervaren de gebruikers het gebouw? Is het project in staat gebleken zich aan te passen aan veranderingen?
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Marlies RohmerArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan