Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW

Woongebouwen van KAW en Studio M10 helpen buurt opwaarderen

24 mei, 12:10
De architectenbureaus KAW en Studio M10 hebben twee appartementengebouwen ontworpen, die moeten bijdragen aan de opwaardering van de Gestelse buurt in Den Bosch. De gebouwen zijn bestemd voor sociale huur en krijgen een retentiedak dat tevens fungeert als voedseltuin voor de bewoners.

De gebouwen maken deel uit van het plan ‘De Gestelse Buurt werkt’, dat langs verschillende wegen de kwetsbare wijk probeert te verbeteren. Aan dit plan heeft op verzoek van de gemeente ‘s-Hertogenbosch ook KAW meegewerkt, meldt het architectenbureau.

De Gestelse buurt is een van de door Platform 31 erkende Nederlandse probleem- of achterstandswijken. “Als je uit je huis werd gezet of uit een instelling kwam, belandde je in de Gestelse buurt”, vertelt Mathieu Kastelijn van KAW. Verder kampt de buurt met drugscriminaliteit en kent met 85% een hoog percentage sociale huur. Er wonen veel verschillende nationaliteiten en de ligging in de kom van de snelweg maakt de buurt enigszins geïsoleerd.

Appartementengebouwen
Om de veelvoudige problematiek te lijf te gaan hebben diverse instanties, waaronder de gemeente, de wooncoöperatie BrabantWonen, welzijnswerk en de politie, de handen ineen geslagen. Daarnaast besloot de wooncoöperatie zes portiekflats te slopen en vervangen door zes flats voor een ander type bewoner, vertelt KAW.

“Deze appartementenflats moeten een soort uithangborden voor de buurt worden, met gemeenschappelijke plekken om te werken, zoals bijvoorbeeld een tuin”, legt Kastelijn uit. Als eerste fase worden nu twee woongebouwen gerealiseerd, die zijn ontworpen door KAW in samenwerking met Studio M10.

De nieuwe woongebouwen zijn ontworpen in de envelop van de voormalige portiekflats. De plint, die in de vorige gebouwen werd gebruikt voor het parkeren van auto’s, wordt nu ingevuld met woningen, uitgebreid met een tuintje. De voorheen gesloten kopse kanten van de flats bieden nu ook uitzicht. Dit draagt bij aan de sociale controle, maar laat ook zien dat er wordt geleefd, aldus KAW.

Passiefhuis
KAW en Studio M10 hebben voorts ingezet op betaalbaarheid, melden de bureaus. Door te ontwerpen volgens de passiefhuis-principes is de energievraag van de woningen bijzonder laag en kunnen collectieve systemen worden gebruikt. De bewoners hebben bijgevolg zeer lage energielasten.

Het gebouw is “extreem goed geïsoleerd”, de daktuin houdt ’s winters de kou en ’s  zomers de warmte buiten en licht en warmte van de zon wordt optimaal ingezet, aldus de architecten. In de wintermaanden zorgt warme lucht voor extra verwarming en in de zomer wordt indien nodig gekoeld met buitenlucht in de nacht.

Het dak wordt uitgevoerd als retentiedak en voorzien van pergola’s met zonnepanelen. Het opgevangen regenwater voedt de intensieve vegetatie op het dak. Tweederde van de dakoppervlakte wordt ingericht als pluk- of voedseltuin voor de bewoners en wordt ook samen met hen ontworpen. De tuin moet bijdragen aan cohesie in de wijk.

Eenvoudig
De twee woongebouwen tellen elk 31 appartementen en een collectieve ruimte op de begane grond. Deze ruimte kan als bedrijfsruimte voor de buurt fungeren; ze is gekoppeld aan het centrale trappenhuis met uitloop naar de daktuin.

De architectuur van de gebouwen is “ingetogen, maar uitgesproken”, aldus KAW. Grote glasvlakken in de gevels van de appartementen dragen bij aan een open karakter. Het kleurgebruik is terughoudend door materialen zoveel mogelijk naturel toe te passen. De constructie is zeer eenvoudig, legt KAW uit.

“We bouwen met een prefab betonconstructie van wanden en vloeren”, vertelt Kastelijn. De keuze voor prefabricage verkort de bouwtijd én de faalkosten aanzienlijk. Door zoveel mogelijk te prefabriceren worden bovendien bouwafval en vervoersbewegingen beperkt, wat KAW belangrijke overwegingen vindt.

Verder wordt gewerkt met gerecyclede materialen en bij het toepassen van nieuwe materialen wordt rekening gehouden met hergebruik in de toekomst, aldus het architectenbureau.

Buurtvisie
Tijdens het ontwerpproces vroeg de gemeente ’s-Hertogenbosch KAW om een buurtvisie te maken voor de Gestelse buurt. “Daarin koppelen we fysieke en sociale aspecten”, vertelt Kastelijn. “Er zijn bijvoorbeeld veel kansen om geïnteresseerde en geschikte buurtbewoners bij de sloop- en bouwactiviteiten te betrekken en ze zo werkervaring te laten opdoen.’

Uiteindelijk heeft KAW in samenwerking met de gemeente, bewoners, politie, welzijnsorganisatie Farent en wooncoöperatie Brabant Wonen de buurtvisie ‘De Gestelse Buurt Werkt’ opgesteld, meldt het architectenbureau.

Volgens die visie moet alles wat wordt bedacht en gedaan bijdragen aan armoedebestrijding, kansen, talentontwikkeling, werkgelegenheid, cohesie, veiligheid en zelf- en samenredzaamheid, legt KAW uit. Daarnaast wordt gewerkt aan een aantrekkelijke, duurzame en gezonde leefomgeving.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Stadmakerscongres 2022

3 uur geleden

Colonnades van boomstammen en groene doorgang kenmerken woongebouw GAAGA

Vandaag, 12:26

De Prijzen Amsterdam naar Groenmarkt en EDGE Amsterdam West

Vandaag, 10:12

Universiteit Antwerpen bouwt nieuw hart voor Campus Drie Eiken

Gisteren, 16:22

Amsterdamse Westertoren in steigers voor groot onderhoud

2 uur geleden

Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie

Vandaag, 10:54

Keunstwurk kondigt nieuwe editie Vredeman de Vriesprijs Architectuur aan

Vandaag, 09:11

BNO publiceert derde editie Dutch designers Yearbook

Gisteren, 10:30

Politiek: stikstofruimte niet naar wegen of luchtvaart

Gisteren, 10:04

Expositie over verleden en toekomst Zomerhofkwartier Rotterdam

Gisteren, 09:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan