Laurierkwartier, Utrecht
Copyright: AM
Laurierkwartier, Utrecht
Copyright: AM

Expositie Nieuwerwets Wonen in Utrecht

Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1, Utrecht
In de hal van het Stadskantoor in Utrecht is van 31 januari tot en met 21 augustus 2024 een tentoonstelling te zien over nieuwe manieren van wonen, waarbij op ouderwetse bouwmaterialen én woonprincipes wordt teruggegrepen. Het Utrechtse architectuurcentrum AORTA laat met projecten als Tango, Bloei030, Dickensplaats en Laurierkwartier zien hoe duurzaam en inclusief wonen in de 21ste eeuw vorm krijgt.

AORTA doet mee met de presentatie ‘Utrecht, stad voor iedereen’. Er worden verschillende voorbeelden getoond van gerealiseerde Utrechtse projecten waar architectuur en ontwerp verwelkomend is, onderdak biedt en ruimte geeft aan bewoners van jong tot oud. Met aandacht voor onder meer Tango en Bloei030, twee concepten voor gemengd wonen, met de focus op ontmoeten. Of de Dickensplaats, een toonbeeld van een geslaagde vergroening en verduurzaming in een wederopbouwwijk.

Klimaatvriendelijk en zelfvoorzienend
De installatie ‘The Exploded View?Materials & Methods’ van Biobased Creations toont hun zoektocht naar grootschalig klimaatvriendelijk bouwen en wonen. Het is een maquette van een uit elkaar getrokken huis met verschillende biobased materialen en circulaire methoden.
Ontwerpstudio cc-studio biedt innovatieve en nieuwerwetse oplossingen voor actuele woonvraagstukken. Kijk naar hun CPO-project het Kashuis in Voordorp en hun cabin in Fort Ruigenhoek, waar men geheel zelfvoorzienend woont.

Leidsche Rijn
Leeuwepoort is één van de laatste deelplannen van de gebiedsontwikkeling Leeuwesteyn in Leidsche Rijn en is een koploperproject in de stad Utrecht. Hier bouwt gebiedsontwikkelaar AM namelijk 112 koopwoningen met natuurlijke materialen: een houten draagconstructie, houten gevels en isolatie van stro en vlas. Deze manier van bouwen vermindert niet alleen de uitstoot van CO2, maar neemt zelfs CO2 op. In de buurt De Omloop – ook in Leeuwesteyn – bouwt AM modulaire houtbouwwoningen met een centrale binnentuin.

Merwedekanaalzone
De Merwedekanaalzone – het gebied tussen de Europalaan en het Merwedekanaal – verandert de komende jaren van een bedrijventerrein in een levendig stuk Utrecht. Er komen 6.000 woningen en veel verschillende voorzieningen op een gebied van 300 meter breed en 900 meter lang: een groot aantal bewoners op een redelijk beperkt aantal vierkante meters. Daarom is het extra belangrijk om de beschikbare openbare ruimte met veel aandacht in te richten, zo groen mogelijk en autovrij. Zo wordt ‘het delen’ van vervoersmiddelen ‘het nieuwe hebben’. In de vitrinekasten tonen de brugklasleerlingen van middelbare school X11 hun ontwerp voor een buurtplek in deze nieuwe autovrije buurt Merwede.

Sociaal en natuurlijk slim
Verschillende Utrechters hebben hun wensen gedeeld over gezondheid, rondkomen en samenleven in 2040. In de tentoonstelling worden deze wensen zichtbaar gemaakt in een tijdcapsule in de vorm van de Dom, ontwikkeld door beeldmaker Daisy Ranoe. De gemeente Utrecht vertaalt deze wensen in een toekomstplan: de Sociale Visie Utrecht 2040.

Het Jouwhuisslimmer Huis laat zien hoe je je huis energiezuinig kunt maken. Buurman Utrecht staat voor lokaal hergebruik en is sinds 2019 een werkplaats en een bouwmarkt waar je gebruikte bouwmaterialen kunt kopen. De Utrechtse bedrijven Building Balance en RondomIsoleren werken aan én met natuurlijke isolatiematerialen zoals kurk, leem, schapenwol, hennep, houtvezels, katoen, papiervlokken en stro. Met succes, want bij dezelfde dikte isoleren natuurlijke materialen bijna even goed als hun minder duurzame varianten. Voorbeelden zijn te zien in de expositie.

RAUM
In 2022 organiseerde Kunstcentrum RAUM op het Berlijnplein in Leidsche Rijn de expositie Huishonger over de gevolgen van de wooncrisis. In het Stadskantoor is opnieuw het werk ‘Automatiek met Huishealing’ van Studio Sociaal Centraal te zien en de animatie ‘Huishonger, een visuele vertelling’ van Pop-Up City, Lonneke Weuring en Thijs Janssen. Ook te zien is de documentaire die RTV Utrecht maakte over dit project: ‘Wooncrisis door andere ogen’.

Buurland
In de Staatsliedenbuurt stonden 150 naoorlogse portiekflats op de nominatie om snel te worden gesloopt. Uiteindelijk bleven de tijdelijke bewoners vervolgens twaalf jaar lang daar wonen en bloeide buurtje Buurland op. Buurlanders Silke van Diemen en Malin van Weerdenburg maakten een documentaire over hun buurtje. De Utrechtse fotograaf Marcel Venderbosch portretteerde deze Buurland-community ‘in een buurtje dat geen deurbellen kent en ze ook niet nodig heeft’. Weer zo’n voorbeeld van nieuwerwetste manieren van samenwonen, waarin ‘met elkaar delen’ en ‘inclusie’ centraal staan.

De tentoonstelling ‘Nieuwerwets Wonen in Utrecht’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) van woensdag 31 januari tot en met woensdag 21 augustus 2024.
bron: AORTA

Andere evenementen

Woondebat ‘Alternatieven voor eigenaarschap’
Independent School for the City, Delftsestraat 33 III, Rotterdam
Marmoleum Design Challenge
Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw
Pakhuis de Zwijger
Tentoonstelling ‘Makers on materials’ over zes natuurlijke materialen
Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
STADgesprek: Leve de auto!
Julianaplaza, Schalk Burgerstraat 217, Den Haag
Basiscursus IFC - exclusief voor Archicad gebruikers
Online
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan