Marc Koehler

1 september 2021, 0:00
De architectuur in het algemeen en de woningbouw in het bijzonder op verschillende vlakken werkelijk vernieuwen, dat is de ambitie van architect Marc Koehler. Dat doet hij met zijn eigen bureau Marc Koehler Architects (MKA), met de woningbouwconcepten Superlofts en MaMa Pioneers, en met het nieuwe platform Open Bouwen.

https://vimeo.com/595866453

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2021 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2021 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Bij haar keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Marc Koehler
De architectuur in het algemeen en de woningbouw in het bijzonder op verschillende vlakken werkelijk vernieuwen, dat is de ambitie van architect Marc Koehler. Dat doet hij met zijn eigen bureau Marc Koehler Architects (MKA), met de woningbouwconcepten Superlofts en MaMa Pioneers, en met het nieuwe platform Open Bouwen.

Bij al die initiatieven maakt Koehler zich hard voor een woningbouw waar bewoners grote invloed hebben op de indeling van hun woning, soms zelfs mede-opdrachtgever daarvan zijn. Maar daar blijft het niet bij, want door een scherp onderscheid te maken tussen hoofddraagconstructie en invulling wil hij ook woningen ontwerpen die bouwkundig aanpasbaar zijn, en dus ook op lange termijn actueel blijven. Dat is In zijn ogen pas echte duurzaamheid. Daarbij zet Koehler sterk in op het gemeenschappelijke binnen projecten: dat er ruimte is voor bewoners om elkaar te ontmoeten: in gemeenschappelijke tuinen, de entreehallen en ook op galerijen.

In het zelf ontwikkelde woningbouwconcept Superlofts komen veel van deze ambities samen. Kern is een woningbouw die niet ontstaat uit wat een ontwikkelaar op basis van de regelgeving rendabel vindt, maar een woningbouw die voortkomt uit hoe mensen zelf willen wonen. Bij Superlofts zijn de toekomstige bewoners daarom samen opdrachtgever van het woongebouw en kunnen ze als zodanig, binnen de kaders van het concept, zelf hun woningen vormgeven. Die kaders zijn daarbij zo flexibel mogelijk opgezet. In de Houthavens en op Buiksloterham zijn bijvoorbeeld dubbelhoge loftruimtes ontworpen, waar bewoners zelf kunnen kiezen wat voor houten tussenvloer ze hierin willen, dus hoeveel dubbelhoge ruimte ze overlaten. Juist zo’n houten tussenvloer is daarbij later eenvoudig weer aan te passen, een extra sparing of extra vloerdeel is zo gemaakt.

Waar bij Superlofts de nadruk toch vooral op de individuele woningen ligt, daar staat bij MaMa Pioneers de woongemeenschappen veel meer centraal. Dit wordt uitgedrukt in de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen die in ieder gebouw van MaMa Pioneers te vinden zijn. Het kan gaan om een daktuin met buitenkeuken, om een sportschool, om de mogelijkheid om een roeiboot te pakken… ieder gebouw zal uiteindelijk andere voorzieningen hebben. Voor dit nieuwe woonconcept heeft Marc Koehler Architects een eigen houten bouwsysteem ontwikkeld dat bijzonder flexibele woningen oplevert. Door ketenintegratie en industriële productie kunnen woningen gerealiseerd worden in het uitdagende segment van de middenhuur. Daarbij is de inzet dat rond de gemeenschappelijke voorzieningen in ieder gebouw echt gemeenschappen ontstaan. Bij ‘MaMa’ kom je zo echt thuis. Marc Koehler Architects werkt momenteel aan MaMa Pioneers in verschillende steden in de Randstad.

Bij de woningbouw in Nederland is het gebruikelijk om deze in massieve betonnen wanden te gieten, zelfs binnen de woning, en om de installaties hierin mee te storten. Voor de aanpasbaarheid van de woningen op lange termijn is dit funest, vindt Koehler, en is deze praktijk allesbehalve duurzaam. Om tot werkelijk aanpasbare en dus duurzame woningen te komen is een gelaagde materialisering nodig, met een scheiding van hoofddraagconstructie en invulling. Het is een idee dat expliciet voortbouwt op John Habrakens concept van ‘drager en inbouw’. Met het nieuwe platform Open Bouwen, waar talloze architectenbureaus zich bij hebben aangesloten, hoopt Koehler tot een brede beweging te komen die onze bouwpraktijk van binnenuit kan vernieuwen. Om zo te komen tot gebouwen die in de toekomst eenvoudig aanpasbaar zijn, die zonder onnodig materiaalverlies toegesneden kunnen worden op nieuwe vragen. 

Meer informatie: marckoehler.com en superlofts.co en mamapioneers.com  en openbuilding.co

Andere nieuwsberichten

Studio Selva ontwerpt modulaire prefabwoningen voor vluchtelingen

3 uur geleden

Heutink neemt nieuw hoofdkantoor met distributiecentrum in gebruik

Vandaag, 12:22

Omvangrijk schoolgebouw met overzicht en eigenheid

Vandaag, 11:34

Compact woonensemble met binnenhof op smalle kavel in Oostenburg

Gisteren, 12:09

Boek met 95 portretten van jonge Europese architectuurstudio's

2 uur geleden

Tjeerd Beemsterboer benoemd tot partner bij Arons en Gelauff

4 uur geleden

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

Vandaag, 10:54

IEA: energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie

Vandaag, 09:47

Een kantoorgevel die golft en spiegelt

Gisteren, 16:53

Museum Het Schip toont Indische invloed op Amsterdamse School

Gisteren, 13:51
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan