Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gesprek met Marc Koehler over woningbouw waarin de wensen van bewoners centraal staat

19 juli 2019
Onderweg in de auto of in de trein, tijdens het tekenen op kantoor, of gewoon thuis… luister nu de nieuwe aflevering van de Architectenweb Podcast! In deze derde aflevering praat Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met Marc Koehler, architect en oprichter van Marc Koehler Architects, over zijn ervaringen met Superlofts, de andere rollen die architecten in het bouwproces kunnen spelen, en zijn visie op ‘open bouwen’.

https://www.buzzsprout.com/297197/1431646-gesprek-met-marc-koehler-over-woningbouw-waarin-de-wensen-van-bewoners-centraal-staat

In deze podcast, die mede mogelijk gemaakt wordt door AGC, vertelt Marc Koehler over hoe het concept voor Superlofts is ontstaan, hoe het zich in de tijd heeft ontwikkeld en wat voor unieke woningen het oplevert. De podcast is opgenomen in zijn eigen Superloft in de Houthavens van Amsterdam en die is bijvoorbeeld voorzien van twee voordeuren en twee trappen – iets wat de woning een heel nieuwe flexibiliteit geeft, zo legt hij uit.

Bij Superlofts speelt Marc Koehler Architects een brede rol in het bouwproces. Zo is het bureau mede-initiatiefnemer en -ontwikkelaar, maar neemt het ook een deel van de marketing op zich. Bij de eerste Superlofts heeft het bureau zelfs de verkoop van de woningen voor zijn rekening genomen, wat Koehler heel leerzaam vond. 

Dat sommige ontwikkelaars durven voor te stellen dat de rol van de architect eindigt bij het VO, vindt Koehler een schande. Door in projecten te participeren, als partner in plaats van als opdrachtnemer, zet hij zelf in op een veel grotere rol, van mede-initiatiefnemer tot en met de bouwbegeleiding. Alleen zo ontstaat er ruimte voor innovatie, stelt hij.

Tenslotte vertelt Koehler ook over een nieuw initiatief dat hij aan het opzetten is rond ‘open bouwen’: een gelaagdere manier van bouwen in de traditie van Habraken (bekend van het onderscheid tussen drager en inbouw) die niet alleen circulair en natuurinclusief is, maar gebouwen en woningen ook veel flexibeler maakt. Met een nieuw platform wil hij de kennisuitwisseling op dat vlak stimuleren. Wat Koehler betreft is dát de richting waarop de architectuur in Nederland zich zou moeten ontwikkelen.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan