Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MORE Architecture
2022 in tien podcasts door Daan Roggeveen
Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu
een echt goed hoog gebouw?
Net als in 2021 telde de serie rond hoogbouw dit jaar weer tien afleveringen. Roggeveen sprak onder meer met Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis over hoe hoogbouw bij kan dragen aan de stad en aan de ruimtelijke ordening in Nederland. Andere interessante onderwerpen waren bijvoorbeeld innovatie in hoogbouw, beleggen in hoogbouw en het realiseren van sociale woningen in hoogbouwprojecten. Ook boeiend is het gesprek met Stephan Petermann over de geschiedenis van hoogbouw.

De Architectenweb Podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, maar ook gewoon op Architectenweb.nl, op deze pagina of in de gids die we daarvoor ingericht hebben.

Toren van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hoogbouw.
Gesprek met Dominique Vosmaer over de gevel van hoogbouw
De elfde gast in deze serie is geveladviseur Dominique Vosmaer, mede-oprichter van Frontwise Facades. In de podcast vertelt Dominique onder andere over de rol van de geveladviseur in het ontwerpteam, haar ervaringen in Londen, en over het feit dat Nederland een laagbouwland is. Ze legt uit dat hoogbouw in Nederlandse steden echt anders is dan hoogbouw in traditionele hoogbouwsteden als London, New York en Hong Kong. We hebben het over de specifieke eisen die worden gesteld aan hoogbouwgevels, en over innovaties in het veld. En we spreken over de missie van Frontwise Facades het versnellen van de transitie naar circulaire en duurzame gevels.
Gesprek met Wouter Veldhuis over hoogbouw als onderdeel van de ruimtelijke opgave
De twaalfde gast in deze serie is stedenbouwkundige Wouter Veldhuis, partner bij MUST Stedenbouw en Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. In het gesprek vertelt Wouter over de rol van het College van Rijksadviseurs en haar agenda ‘De 22e eeuw begint nu’. We bespreken hoe hoogbouw bij kan dragen aan de stad en aan de ruimtelijke ordening in Nederland.

Ook praten we over Amsterdam Nieuw-West, de bakermat van moderne stedenbouw in Nederland. We hebben het over de zowel persoonlijke als professionele geschiedenis die Wouter daar heeft, over galerijflats als hoogbouwtype, en over de sociologische benadering van stedenbouw. Ook hebben we het over de verdichting van de bestaande stad en het vitaler maken van wijken en leefomgevingen.
Gesprek met Diederik Dam over innovatie in hoogbouw
Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? De gast deze maand is architect Diederik Dam van Dam & Partners. In het gesprek vertelt Diederik onder meer over de ruime ervaring van zijn bureau met hoogbouw en gaat hij uitgebreid in op het hoogste gebouw van Nederland: de Zalmhaventoren. Hij vertelt over de geschiedenis van het plan, over de bouwmethode en over de veranderende ambities van de stad.

We spreken ook over de nieuwe houten toren die Dam & Partners heeft ontworpen op de Zuidas in Amsterdam en hoe innovatie onderdeel is van de hedendaagse ontwerppraktijk. Diederik vertelt ook over zijn positie als de derde generatie architect in zijn familie en hoe hij het bureau van zijn vader heeft overgenomen. Tenslotte reflecteren we op de veranderende rol en positie van de architect.
Gesprek met Anjelica Cicilia over beleggen in hoogbouw
De gast deze maand is Anjelica Cicilia, director acquisitie & ontwikkeling bij Syntrus Achmea. In het gesprek vertelt Anjelica onder andere over de kansen van hoogbouw bij verstedelijking, over duurzame verdichting en over wat zij als belegger belangrijk vindt in hoogbouwprojecten. Anjelica vertelt over haar achtergrond als stedenbouwkundig ontwerper en wat haar achtergrond als ontwerper haar brengt in haar huidige werk.

En we hebben het over de betaalbaarheid van hoogbouw aan de hand van het project Justus in de Amsterdamse Sluisbuurt. Deze toren met middenhuur woningen is ontworpen door de Architekten Cie. en realiseert Syntrus Achmea samen met JP van Eesteren. Want is het eigenlijk wel mogelijk om met een middenhuur in hoogbouw te wonen?
Gesprek met Mathew Vola over de engineering van hoogbouw
De gast van deze maand is constructeur Mathew Vola, Property Business Unit Leader bij Arup in Amsterdam. Mathew vertelt onder andere over zijn verkiezing tot constructeur van het jaar, en hoe iconen, digitalisering en verduurzaming zijn carrière hebben bepaald. We praten over zijn ervaring met iconische hoogbouwprojecten in Zuidoost-Azië, en zijn nieuwe benadering van het vak bij zijn terugkomst in Nederland.

Mathew’s visie is dat de ‘battle for land’ waar we in zitten leidt tot verdichting, en dus tot hoogbouw. Aan de hand van het project Elements en het net opgeleverde HAUT licht hij vervolgens toe hoe je die hoogbouw werkelijk duurzaam kan maken. We praten over de parametrische ontwerpmethode die Arup en Koschuch Architects hebben toegepast op het project Elements in Amsterdam. En we hebben het over de materiaaltransitie, en wat voor impact die gaat hebben op hoogbouw.
Gesprek met Michiel Raaphorst over het maken van hoogbouw in een ‘perfect storm’
De gast van deze maand is architect Michiel Raaphorst, partner bij V8 Architects. In het interview vertelt Michiel over het ontstaan van V8 Architects en over het DNA van het bureau. Hij vertelt over de ervaring van V8 Architects met de transformatie van bestaande gebouwen en hoe het bureau de KPN Toren van Renzo Piano op de Wilhelminapier in Rotterdam heeft vernieuwd.

Michiel gaat ook in op het ontstaan van het ontwerp van de 154 meter hoge Cooltoren in het Baankwartier in Rotterdam en de rol die de unieke draagstructuur speelt in het ontwerp. Hij vertelt over het realiseren van hoogbouw in een ‘perfect storm’ van de ideale omstandigheden, waarin poëzie en pragmatisme elkaar raken.

En we hebben het over het Nederlandse Paviljoen in Dubai dat V8 Architects recent ontwierp en dat energie en water kan oogsten midden in de woestijn. Zijn ervaring in Dubai hebben hem een ander perspectief gegeven op de regio en inzicht in de kansen voor de vernieuwing van hoogbouw. Tenslotte doet Michiel een belangrijke oproep aan de ontwerppraktijk.
Gesprek met Bianca Seekles over Little C als alternatief voor hoogbouw
De gast van deze maand is Bianca Seekles, directievoorzitter van ontwikkelaar ERA Contour. In het interview vertelt Bianca de over de geschiedenis van ERA Contour en over het ontstaan van het bedrijf met de ERA-flats. Ze legt uit hoe ze Rotterdam de afgelopen decennia zag veranderen en vertelt hoe ze aan de basis stond van het vak conceptontwikkeling in de projectontwikkeling.

Maar we hebben het vooral over haar veelgeprezen project Little C dat ze in de Coolhaven in Rotterdam realiseerde met de architectencombinatie CULD en Inbo. We bespreken het ontstaan van het project en hebben het over de stelling van Bernhard Hulsman in NRC, namelijk dat Little C een alternatief is voor hoogbouw.
Gesprek met Fieke van den Beuken over sociale woningen in hoogbouw
De gast deze maand is Fieke van den Beuken, projectontwikkelaar bij woningcorporatie Trudo. Fieke vertelt over de achtergrond en werkwijze van woningcorporatie Trudo uit Eindhoven. Ze legt uit dat Trudo niet alleen op de harde kant van ontwikkeling stuurt, maar ook op de sociale kant. We hebben het over het gebied Strijp-S waar Fieke werkt,en over de opmerkelijke en prijswinnende torens die Trudo onlangs opleverde in het gebied: Haasje Over door VMX Architects en de Trudo Toren door Stefano Boeri Architetti en Inbo. En we ontdekken hoe ze dat in Eindhoven nu voor elkaar krijgen: sociale woningen in iconische torens.
Gesprek met Stephan Petermann over de geschiedenis van hoogbouw
De gast van deze maand is Stephan Petermann, oprichter van design consultancy MANN, hoofdredacteur van tijdschrift Volume, auteur van het boek ‘Back to the Office’ en lid van de hochbaubeirat in Düsseldorf. Met Stephan praat ik over de oorsprong van zijn veelzijdige werk. We hebben het over zijn werk voor OMA en de start van zijn bureau MANN. We praten over de uitkomsten van het Ministerie van Maak, een ambitieus plan dat hij recent lanceerde samen met ZUS en de IABR. We nemen de eerste bevindingen door, en we spreken over de verdichtingsopgave in Nederland en of hoogbouw daarin past.

Ook bespreken we zijn nieuwe boek, ‘Back to the Office - 50 revolutionary office buildings and how they sustained’, waarin het gebruik van kantoorgebouwen centraal staat. We hebben het over de geschiedenis van hoogbouw, en het ontstaan van het kantoor in hoge gebouwen. En we hebben het over hoogbouw in Duitsland.
Gesprek met Don Murphy over het superviseren van hoogbouw
De gast van deze maand is Don Murphy, founder van VMX Architects en supervisor in onder meer Schiphol, Amstel III, en Eindhoven. Onderwerp van gesprek is het superviseren van hoogbouw. Hoe komen de verdichtingsopgaven in de stedelijke gebieden die Murphy overziet tot stand, en is hoogbouw daarbij doel of middel?

Maar we hebben het ook over zijn komst naar Nederland in de jaren negentig, en over de start van zijn bureau VMX Architects. We praten over het diverse portfolio van het bureau en zijn uitgebreide ervaring als supervisor. We hebben het over de noodzaak en urgentie van verdichting en natuurinclusief bouwen in Nederland. En we bespreken zijn recente aanstelling als supervisor in Eindhoven, en zijn visie op deze stad.

Andere nieuwsberichten

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

4 uur geleden

Nominaties NRP Gulden Feniks 2024 bekend

Vandaag, 11:50

Een winnende transformatie en trage architectuur

Vandaag, 10:00

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

19 juli, 1:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

Vandaag, 13:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

Vandaag, 09:28

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

19 juli, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

19 juli, 9:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan