UNStudio – Brainport Smart District in Helmond
Copyright: Plomp
Serie van podcasts rond technologische innovatie afgerond – wat hebben we geleerd?
In samenwerking met de BNA hebben we onder de titel TechArchitect een serie van acht podcasts gemaakt rond technologische innovatie in de architectuur. In de serie komen kansen naar voren langs vier lijnen: Virtual Reality, BIM, Parametrisch ontwerpen en computergestuurde productie.
De snelste winst is zonder twijfel bij het eerste te behalen. Ben je als architectenbureau nog niet met Virtual Reality bezig, verdiep je dan in ieder geval daar nu in!
Virtual Reality (VR)
In de afgelopen jaren is het veel eenvoudiger geworden om een in drie dimensies opgezet ontwerp te vertalen naar Virtual Reality (VR). Bij Revit wordt dan meestal een koppeling gelegd met Enscape. De impact ervan is groot: het in VR kunnen bekijken van een ontwerp transformeert het architectenvak.

VR helpt opdrachtgevers en andere betrokken om het ontwerp sneller en beter te begrijpen, en helpt ze om sneller betere keuzes te maken. Maar dat geldt ook voor alle andere partijen die bij een ontwerp betrokken zijn. Zo komen adviseurs sneller tot betere adviezen. Aannemers begrijpen het ontwerp sneller. Ontwerpers zelf worden er betere ontwerpers van. En het maakt het hele proces ook nog veel leuker!

Waar het vaak nu al goed mogelijk is om design options in VR te laten zien, daar zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om direct in VR te ontwerpen.

Luister hiervoor bijvoorbeeld de gesprekken terug met Maarten Polkamp (Personal Architecture), Ben van Berkel (UNStudio) en Johan Hanegraaf (Mecanoo / Arkio).
BIM
Waarom modelleren veel aannemers een ontwerp zelf opnieuw? Bijvoorbeeld omdat het BIM-model van de architect niet goed aansluit op hun wensen. Door je als architect daar wél in de verdiepen, en te laten zien dat je het kan, kun je wel degelijk de werktekeningen voor de aannemers leveren. En die langere betrokkenheid is terug te zien in het gebouwde eindresultaat, vooral in de kwaliteit van de detaillering.

Luister hiervoor bijvoorbeeld het gesprek met Floor Arons (Arons & Gelauff Architecten) terug.
Parametrisch Ontwerpen
De kracht van parametrisch ontwerpen – het niet ‘tekenen’ maar ‘programmeren’ van ontwerpen – zit op een heel aantal vlakken. Het maakt het mogelijk om een ontwerp sneller te optimaliseren en deze optimalisaties te bewijzen aan opdrachtgevers. In een goed opgebouwd parametrisch ontwerp is het daarbij mogelijk om gedurende het hele ontwerpproces de in het begin gemaakte keuzes te heroverwegen, iets wat in een traditioneel ontwerpproces op een bepaald moment ondoenlijk is.

Maar het gaat verder in dat parametrisch ontwerpen het ook mogelijk maakt om varianten of oplossingen te genereren die je zelf nog niet had bedacht, of niet had kunnen bedenken, maar die wel effectiever zijn. Daarbij worden de parametrische ontwerpen zelf steeds slimmer, door hier ook intelligentie over de draagconstructie, bouwfysica en andere aspecten rond de duurzaamheid van gebouwen aan toe te voegen, net als intelligentie die te maken heeft met de computergestuurde productie van het gebouw.

Luister hiervoor bijvoorbeeld de gesprekken terug met Lennaert van Capelleveen (ArchiTech Company), Jack Bakker en Kay Oosterman (ZJA) en Ben van Berkel (UNStudio).
Computergestuurde productie
De productie van steeds meer elementen in gebouwen vindt computergestuurd plaats. Een ontwerp dat op z’n minst driedimensionaal en het liefst parametrisch is opgebouwd kan aan die computergestuurde productie gekoppeld worden. Bij de bouw van de Erasmusbrug 25 jaar geleden ging dat nog provisorisch, maar ondertussen is hier veel mogelijk. In 2019 stuurde een parametrisch ontwerp van ZJA de computergestuurde productie aan van de koepel van het Vrijheidsmuseum. In 2020 stuurde het parametrisch ontwerp van Studio RAP de computergestuurde productie aan van de driehoekige panelen in het Theater op Zuid.

Het leggen van de directe verbinding tussen ontwerp en productie maakt het mogelijk om elementen te produceren waarvan het ondoenlijk is om deze handmatig te maken, zoals elementen die allemaal anders zijn (mass customization). De verbinding met het ‘maken’ versterkt de positie van de architect en geeft deze meer controle over het eindresultaat. Daarbij kan het zelf oppakken van deze computergestuurde productie ook nog een interessant verdienmodel zijn, zoals bijvoorbeeld Studio RAP of Aectual met hun 3D-printers laten zien.

Luister hiervoor bijvoorbeeld de gesprekken terug met Wessel van Beerendonk en Lucas ter Hall (Studio RAP), Jelle Feringa (Aectual) en Jack Bakker en Kay Oosterman (ZJA).
De podcasts zijn terug te luisteren via Apple Podcasts, Spotify en Architectenweb.nl. Zoek binnen de podcastapps op ‘Architectenweb Podcast’ en daarbinnen op de prefix ‘TechArchitect’ voor bovengenoemde podcasts. Bij Architectenweb.nl zijn de podcasts te vinden onder de menuknop ‘Podcasts’, waarbij dan linksboven op de pagina ‘TechArchitect’ geselecteerd kan worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Woonbuurt van Steenhuis Bukman vormt zuidwestelijke sluitstuk van Delftzicht

Gisteren, 15:28

Aftrap voor eerste buitenlands project Team V Architectuur

Gisteren, 12:26

Zuidelijke stationsentree met fietsenstalling Dordrecht geopend

Gisteren, 11:16

Ruimtelijk kader voor verdichting Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vastgesteld

Gisteren, 09:26

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

Gisteren, 13:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

Gisteren, 10:21

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

16 december, 4:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

16 december, 9:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan