Gesprek met Jelle Feringa over het 3D-printen van gebouwonderdelen

19 maart 2020
In de derde aflevering van een serie podcasts in samenwerking met de BNA over technologische innovatie praat Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met Jelle Feringa, Chief Technology Officer bij Aectual over de impact van 3D-printen op de bouw, maar ook over hoe het omarmen van een technologie een architectenbureau kan transformeren tot iets heel anders.

https://www.buzzsprout.com/297197/3047551

Het begon met terrazzovloeren met 3D-geprinte patronen erin, maar ondertussen levert Aectual ook 3D-geprinte binnenwanden, trappen en zonwering. Naast het op lijnzaad gebaseerde printmateriaal, waar het mee werkt, experimenteert het bedrijf met het 3D-printen van beton om ook gevelafwerking te kunnen maken.

De 3D-printtechnologie is destijds door DUS Architects ontwikkeld, maar enkele jaren geleden verzelfstandigd in Aectual om specifieke producten aan te kunnen bieden en samenwerkingen aan te kunnen gaan met welke architect dan ook. Aectual is daarmee in ook een voorbeeld van hoe de architectenbranche steeds diverser wordt. Hier vertakt die zich zelfs richting de maakindustrie.

Jelle Feringa leidt als Chief Technology Officer (CTO) bij Aectual de verdere ontwikkeling van de 3D-printtechnologie. Het gaat daarbij om de verdere ontwikkeling van de materialen waarmee geprint wordt, om het doorontwikkelen van de eigen printkoppen, het verder bouwen aan de eigen software, en om het perfectioneren van de bestaande producten en ontwikkelen van nieuwe producten. Dat alles hangt natuurlijk met elkaar samen.

Interessant is dat de printers momenteel overdag vaak ingezet worden voor R&D en dat ze ‘s avonds en in het weekend de productie draaien. In de Nederlandse vestiging van Aectual gaat het daarbij om enkele printers, maar het plan is om de productiecapaciteit de komende jaren flink op te voeren met nieuwe vestigingen in Dubai en de Verenigde Staten.

TechArchitect
In samenwerking met de BNA maakt Architectenweb zes afleveringen van zijn podcast rond technologische innovatie in de architectenbranche. Deze afleveringen zijn te herkennen aan de extra aanduiding TechArchitect in hun titel.

Vragen die centraal staan in deze serie podcasts zijn: welke nieuwe rollen ontstaan er in de architectenbranche, welke nieuwe vaardigheden zijn nodig, wat is de impact van nieuwe technologie op de ontwerppraktijk? In de hierop volgende afleveringen in deze serie staan onder meer koplopers op het vlak van parametrisch ontwerpen centraal.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan