Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

1 december 2022, 10:45
Op verzoek van makers die momenteel in M4H gevestigd zijn, heeft MONK architecten samen met ECHO Urban Design, ERA Contour en Fullhouse Vastgoed een voorstel ontwikkeld voor een hoogstedelijk gebouw waarin de makers kunnen blijven, zelfs gezelschap krijgen van andere makers, en daarboven ruimte is voor sociale woningbouw.

In de uiterst noordwestelijke hoek van M4H in Rotterdam, op de grens met Schiedam, hebben verschillende maakpartijen zich gevestigd in de oude gebouwen en loodsen die daar nu staan. Op verzoek van die makers heeft MONK architecten samen met ECHO Urban Design, ERA Contour en Fullhouse Vastgoed een voorstel ontwikkeld waarin die makers gezelschap krijgen van meer makers en onderdeel worden van een grootstedelijk bouwblok. De initiatiefnemers hebben het project ‘Skill City’ genoemd.

De locatie waar het hier om gaat ligt ingeklemd tussen de Schiedamseweg, met zijn trambaan, en een binnenhaven, waar de Floating Farm ligt aangemeerd. Volgens MONK architecten is het een ideale plek om het wonen en het werken elkaar te laten ontmoeten, iets wat de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam voor M4H ook voor ogen hebben.

Gelaagde en driedimensionale stad
In het voorstel voor de locatie blijven de bestaande loodsen behouden en worden die aangevuld met andere ruimtes voor makers, grotere en kleinere ruimtes, met verschillende verdiepingshoogtes. Hier en daar zijn bovenop die ruimtes nog extra lagen toegevoegd. Door de ruimtes casco op te leveren aan de makers, moeten deze betaalbaar voor hen blijven. 

Het idee is dat de ruimtes beheerd worden door een vereniging en dat de makers de ruimtes voor een voordelig tarief daarvan kunnen kopen. Uitgangspunt is dat ze daarbij per maand niet duurder uit zijn dan nu. Voorwaarde is wel dat ze de ruimtes, bij vertrek, ook weer terugverkopen aan de vereniging, waarbij de prijs alleen gecorrigeerd wordt op inflatie, meer niet. Volgens precies die prijs worden de ruimtes dan ook weer verkocht. Zo moeten de ruimtes ook op lange termijn betaalbaar blijven. Architect Casper Schuuring van MONK architecten noemt het een ‘pay it forward’-systeem.

Met elkaar vormen de ruimtes voor de makers een grote U. In het midden daarvan is een soort kas gedacht met een koffiebar / café waar makers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bovenop deze gedifferentieerde laag met ruimtes voor maakpartijen is sociale woningbouw ontworpen. Deze is aan de noordzijde tot elf lagen hoog en aan de zuidzijde tot zeven lagen hoog. Zo valt voldoende daglicht het blok binnen.

Om er een dynamisch stuk stad van te maken heeft MONK architecten een driedimensionaal netwerk van straten, pleintjes en trappen ontworpen dat de ruimtes voor de makers en de woningen erboven op allerlei manieren met elkaar verknoopt.

Emancipatiemachine
“Terwijl we onze steden ‘mixen’ voor de hoogopgeleiden en kantoorbanen, snijdt het mes voor de lager opgeleiden aan twee kanten”, stelt MONK architecten. “Het werk verdwijnt naar buiten, omdat vakmanschap en extensieve bedrijvigheid het aflegt tegen woningbouw. En een woning wordt pas betaalbaar als je ver weg zit van de voorzieningen en de mogelijkheden, terwijl die juist voor lager opgeleiden zeer toegankelijk zouden moeten zijn.”

“Wij willen de stad weer zien als emancipatiemachine. Door een stedelijk complex toe te voegen, dat als een ecosysteem functioneert, om de gewone man en vrouw, en hun gezin, te laten floreren en groeien. Daarvoor zien wij vier pijlers: betaalbaar wonen, ruimte voor vakmanschap, bedrijfsopleiding, en stimulans en ondersteuning.”

Of het plan er komt is in eerste plaats afhankelijk van de gemeente Rotterdam, of die de kavel zal tenderen of niet, en wat voor grondprijs er gehanteerd zal worden.


Beluister ook het gesprek met architect Casper Schuuring van MONK architecten over het project in de Architectenweb Podcast.

Lees ook de tien principes om werken en wonen succesvol te mengen die uit het symposium hierover gedestilleerd konden worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

Gisteren, 17:01

Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

Gisteren, 16:40

Getransformeerde boerderij Maarhuizen grote winnaar eerste Bronzen Havik

Gisteren, 16:15

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

Gisteren, 12:26

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

44 minuten geleden

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Gisteren, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Gisteren, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

10 december, 3:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

10 december, 2:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

10 december, 9:34
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan