Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects
Copyright: Marc Koehler Architects / DELVA Landscape Architects

Winnend plan voor Campus Hogeschool Gent

28 maart 2011, 14:06
Een gebouw in een restruimte wordt getransformeerd naar een levendig studentencomplex in een parkzone. Met dit plan hebben een team met Marc Koehler Architects en DELVA Landscape Architects de Open Oproep voor de Campus Vesalius van de Hogeschool Gent gewonnen.

Nu ligt het gebouw in een ruimte zonder landschappelijke kwaliteiten, maar de campus moet recreatieve en ecologische functies krijgen. Patio’s worden de groene longen van het studentencomplex. Het gebouw wordt voorzien van een duurzaam dak, ingericht met een tuin, ontmoetingsplekken en sportvelden.

Het plan voorziet in het ‘helen’ van het gebouw en de campus. Het team wil voor meer daglicht, frisse lucht en sociale interactie zorgen. Het gebouw krijgt onder meer dankzij een nieuwe auditorium een impuls. De gehoorzaal wordt in het gebouw gestoken, zodat het bouwwerk van binnenuit van nieuwe energie wordt voorzien.

De ingrepen aan het gebouw werken als een soort bypasses die de energiehuishouding duurzamer maken. Het dak vangt regenwater op dat wordt gebruikt voor het grijswatersysteem in het gebouw. De dakbegroeiing zorgt voor extra isolatie en beperkt de invloed van het urban heating-effect.

De omgeving van het gebouw wordt zoveel mogelijk ontdaan van verhardingsmaterialen. Het uitgestrekte parklandschap kan daardoor tot aan de gebouwen doorlopen. Dit biedt ruimtelijkheid rond het complex en extra mogelijkheden voor de verwerking van water.

Stadsniveau
De groene campus, met grote solitaire bomen of boomgroepen als basiselementen, krijgt volgens de beide een uitstraling op wijk- en zelfs stadsniveau. Buiten de campus loopt de parkzone visueel, ecologische en recreatief door vanaf de terreinen van de UZ Gent tot aan het kanaal.

Tegen de nabijgelegen snelweg aan wordt een geluidswerende dijk gemaakt. Een laagte blijft over. In de luwte van de dijk wordt een ecologische en recreatieve natte zone gerealiseerd.

Het team bestaat verder uit Import Export Architecture, Daidalos, STBViaene en Less Is More Engineering.

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

14 minuten geleden

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan